2020. május 25., hétfő

Sós "torta"

Aki nem édes szájú, mutatok egy lehetőséget, hogy lehet hidegtál alapanyagokból is mutatós "tortát" készíteni.


Hozzávalók:
30 dkg vegyes zöldségkeverék (sárgarépa, zöldborsó, kukorica)
1 dl majonéz
2 dl tejföl
1 pár virsli
2 dl húsleves
4 tojás
15 gr zselatin

A körözöttel töltött sajttekercshez:
25 dkg túró
1 kisebb hagyma
5 dkg vaj
2 evőkanál tejföl
1 teáskanál paprikakrém

10 dkg szeletelt sajt

A tormás sonkatekercshez:
10 dkg vékonyra szeletelt sonka
20 dkg sajtkrém
1 evőkanál tormakrém

1/2 csomag zselatin fix

A töltött tojáshoz:
10 tojás
1 evőkanál mustár
2 evőkanál tejföl
1 gerezd fokhagyma

bors

Továbbá:
néhány szelet szalámi, sonka, sajt
camembert
újhagyma
saláta
paradicsom
paprika
uborka
retek
petrezselyem


A tojásokat keményre főzzük. A zöldségeket sós vízben puhára főzzük. A zselatint a húslevesben elkeverjük, és kevergetve felforrósítjuk. A majonézt a tejföllel és a kemény tojások sárgájával simára keverjük, majd hozzáadjuk a langyosra hűlt zselatinos levest. Beleforgatjuk az apróra vágott virslit és tojásfehérjét, majd a zöldségeket is. Fóliával bélelt kerek szilikonformába töltjük, és letakarva egy éjszakára hűtőbe tesszük.


A túrót simára keverjük a puha vajjal, az apróra vágott hagymával, a tejföllel, a paprikakrémmel, és sóval ízesítjük. Habzsákból a sajtszeletek egyik szélére nyomjuk. A szeleteket feltekerjük, és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük.
A sajtkrémet a tormát és a zselatin fixet habosra keverjük. Hasonlóképpen, mint az előzőkben, a sonkaszeleteket megtöltjük a krémmel.
A töltött tojásokhoz a tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, és félbe vágjuk. A tojások sárgáját simára keverjük az áttört fokhagymával, a mustárral és a tejföllel, majd sóval és borssal ízesítjük. Csillagcsöves habzsákból a tojások közepébe visszatöltjük a krémet.


Tálalás előtt egy nagy tányérra borítjuk a megszilárdult majonézes salátát. A sonka- és sajttekercseket ízlés szerint kisebb darabokra vágjuk. A "torta" köré és a tetejére elhelyezzük a töltött tojásokat és a tekercseket. Ízlés szerint tovább díszítjük a szalámiból/sonkából/sajtból formázott virágokkal, felszeletelt zöldségekkel, salátalevelekkel, petrezselyemlevéllel.
Tálalásig letakarva, hűtve tároljuk.


2020. május 24., vasárnap

Medovik/orosz mézes/honey cake

Szepy a Kifőztük gasztromagazinban megjelent receptje adta az ötletet, amit gluténmentesen készítettem el. A szülinapi torta 12 lapból áll, és a tetejét friss gyümölcsökkel díszítettem.


Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű tortához:
4 tojás
10 dkg méz
18 dkg cukor
15 dkg vaj
kb. 50 dkg Mester süteményliszt
1 teáskanál szódabikarbóna

A krémhez:
25 dkg mascarpone
2,5 dl tejszín
20 dkg tejföl
15 dkg görög joghurt
15 dkg porcukor
1 kávéskanál vanília kivonat

A díszítéshez:
vegyes gyümölcsök (eper, málna, szeder, áfonya)
csokigolyók
izomalt


Az egész tojásokat a mézzel és a cukorral, gőz fölött, kevergetve csípősre melegítjük. Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott vajat, és addig kevergetjük, míg elolvad. Végül több részletben hozzáadva belekeverjük a lisztkeveréket és a szódabikarbónát.


Lefóliázva egy órára hűtőbe tesszük. Ezután lisztkeverékkel szórt munkalapon finoman átgyúrjuk, majd 12 részre osztjuk a tésztát. Lisztkeverékkel szórt sütőpapíron vékony, kerek lapokat nyújtunk, majd 16 cm-es karikával kiszúrjuk. A tészta tetejét villával megszurkáljuk.


A 2-2 lapot a sütőpapírral együtt tepsire helyezünk, és 170 fokra előmelegített sütőben 7-7 perc alatt sorban kisütjük őket. A leeső tésztaszéleket is kisütjük, ebből fog majd készülni a torta burkolata.


A krémhez a mascarponet habosra keverjük a porcukorral és a vanília kivonattal. Hozzáadjuk a tejfölt és a görög joghurtot is, és tovább habosítjuk a krémet. Végül beleforgatjuk a keményre vert tejszínhabot.


Egy magas, 16 cm átmérőjű tortakarika oldalát fóliával kibéleljük, és ebben töltjük be a tortát. A lapok közé kb. 7,5 dkg krémet simítunk, közben a tésztarétegeket lenyomkodjuk. A maradék krémet félretesszük, és a tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük.


Másnap a karikát és a fóliát eltávolítjuk, és a maradék krémmel egyenletesen bevonjuk a tortát.


A tésztamaradékot késes aprítóban finomra daráljuk, és a torta oldalára és tetejére nyomkodjuk.


Az izomaltot felolvasztjuk, színezzük, és szilikon formába töltjük. A torta tetejét a gyümölcsökkel, a csokigolyókkal kirakjuk, a kihűlt izomalt díszt is felhelyezzük.


Tálalásig hűtőben tároljuk.


2020. május 22., péntek

Diós csokoládémousse

A recept megjelent a Kifőztük májusi számában.



Hozzávalók 6 db-hoz
a mousse-hoz:
10 dkg étcsokoládé
3 dkg cukor
1 dl tej
1 tojássárgája
1 csipet só
1 dl tejszín
1 zselatinlap

a diós laphoz:
2 tojás
10 dkg porcukor
5 evőkanál víz
5 dkg darált dió
8 dkg rizsliszt
2 dkg kukoricakeményítő
5 dkg cukor
1/2 csomag sütőpor (6 g)


a krémhez:
1,5 dl tej
1/2 csomag tejszínízű pudingpor (2 dkg)
8 dkg cukor
8 dkg vaj
5 dkg darált dió

a mázhoz:
13 dkg cukor
5 dkg holland kakaópor
1 dl habtejszín
1 dl víz
3 zselatinlap

a díszítéshez:
csokoládélap (elhagyható)
dió (elhagyható)


A mousse-hoz a tojássárgáját a cukorral és a sóval kihabosítjuk, hozzáadjuk a tejet, és sűrűsödésig főzzük. Közben a zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarva feloldjuk a forró krémben. Szűrőn keresztül a felaprított csokoládéra öntjük, pár percig állni hagyjuk, majd simára keverjük, és hagyjuk kihűlni. Végül lazán beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. A szilikonformák mélyedéseit színültig töltjük a krémmel, majd lefóliázva 1 éjszakára fagyasztóba tesszük.


A diós laphoz a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a vizet, és tovább habosítjuk. Beleforgatjuk a diót, a rizslisztet, a keményítőt és a sütőport, végül a cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét is. Sütőpapírral bélelt, kb. 20×30 cm-es sütőformába simítjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd a tésztagyűrű segítségével 6 körlapot szúrunk ki belőle.


A krémhez a pudingport 3 dkg cukorral és a tejjel simára keverjük, majd sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a maradék cukrot, és lefedve teljesen kihűtjük. Végül habosra keverjük a puha vajjal, és beleforgatjuk a diót. A krémet habzsákba szedjük, és krémgombócokat nyomunk a diós piskótalapokra.


A mázhoz a cukrot, a kakaót, a tejszínt és a vizet kevergetve felforrósítjuk. Közben a zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarva a forró mázhoz adjuk, és botmixerrel beledolgozzuk. Szükség esetén átszűrjük, és letakarva 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt néhány órával a mousse-okat kifordítjuk a szilikonformákból, kisebb poharak tetejére állítjuk. A mázat 28 fokosra melegítjük, és kancsóból, egyenletesen elosztva a mousse-okra öntjük. A széleken hagyjuk lecsurogni, majd a sütemények tetejére tesszük. 


Ízlés szerint tovább díszíthetjük csokoládélapocskákkal és 1/2 diószemekkel. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Tipp: a leeső piskótarészekből, a maradék krémből és mázból pohárdesszertet készíthetünk.



2020. május 8., péntek

Csokoládés minitarte

A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában.



Hozzávalók 6 db-hoz
a tésztához:
15 dkg gluténmentes süteményliszt + kevés a formázáshoz (Mester süteményliszt)
5 dkg vaj
3 dkg porcukor
1 tojás
1 csipet só

a vaksütéshez:
szárazbab vagy kerámia sütőgolyó

a gyümölcsös töltelékhez:
15 dkg fekete ribizli
2 evőkanál cukor
1 teáskanál almapektin

a vaníliamousse-hoz:
20 dkg mascarpone
1 dl tejszín
4 dkg porcukor
2 zselatinlap
30 ml forró tej
1 kávéskanál vaníliapaszta

a csokoládémousse-hoz:
10 dkg étcsokoládé
3 dkg cukor
1 dl tej
1 tojássárgája
1 csipet só
1 dl tejszín

a díszítéshez:
bársonyspray


A lisztkeveréket a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojást, a sót, és sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 1/2 órára hűtőbe tesszük. Vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük vele a sütőpapírra helyezett lyukacsos sütőkereteket. A kosárkákat sütőpapírral kibélelve és szárazbabbal megtöltve, 200 fokon 12 perc alatt megsütjük. A sütőpapírt a nehezékkel együtt eltávolítjuk, a tésztát hagyjuk kihűlni.


A fekete ribizlit a cukorral felfőzzük, szitán áttörjük. Elkeverjük benne az almapektint, újból felforrósítjuk, és elosztjuk 6 szilikon muffinformában. Lefóliázva fagyasztóba tesszük.


A vaníliamousse-hoz a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A mascarponét a porcukorral és a vaníliával kihabosítjuk. A kicsavart zselatint a forró tejben feloldjuk, majd langyosra hűtjük. A mascarponés krémbe keverjük, és beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. A tartekészlet szilikon formáit színültig töltjük a krémmel, majd lefóliázva 1 éjszakára fagyasztóba rakjuk.


A csokoládémousse-hoz a tejben csomómentesre dolgozzuk a tojássárgáját, a sót és a cukrot, majd kevergetve sűrűsödésig főzzük. Szűrőn keresztül a felaprított csokoládéra öntjük, pár percig állni hagyjuk, majd simára keverjük. Miután langyosra hűlt, beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. Habzsákba szedve a kosárkákba töltjük, a közepükre helyezzük a muffinformákból kifordított gyümölcsös betéteket. Pár órára hűtőbe tesszük.


Tálalás előtt 1-2 órával a vaníliamousse-t kifordítjuk a formából, a felületét befújjuk a bársonyspray-vel, és a csokoládémousse tetejére helyezzük.