Aki nem édes szájú, mutatok egy lehetőséget, hogy lehet hidegtál alapanyagokból is mutatós "tortát" készíteni.
Hozzávalók:
30 dkg vegyes zöldségkeverék (sárgarépa, zöldborsó, kukorica)
1 dl majonéz
2 dl tejföl
1 pár virsli
2 dl húsleves
4 tojás
15 gr zselatin
A körözöttel töltött sajttekercshez:
25 dkg túró
1 kisebb hagyma
5 dkg vaj
2 evőkanál tejföl
1 teáskanál paprikakrém
só
10 dkg szeletelt sajt
A tormás sonkatekercshez:
10 dkg vékonyra szeletelt sonka
20 dkg sajtkrém
1 evőkanál tormakrém
só
1/2 csomag zselatin fix
A töltött tojáshoz:
10 tojás
1 evőkanál mustár
2 evőkanál tejföl
1 gerezd fokhagyma
só
bors
Továbbá:
néhány szelet szalámi, sonka, sajt
camembert
újhagyma
saláta
paradicsom
paprika
uborka
retek
petrezselyem
A tojásokat keményre főzzük. A zöldségeket sós vízben puhára főzzük. A zselatint a húslevesben elkeverjük, és kevergetve felforrósítjuk. A majonézt a tejföllel és a kemény tojások sárgájával simára keverjük, majd hozzáadjuk a langyosra hűlt zselatinos levest. Beleforgatjuk az apróra vágott virslit és tojásfehérjét, majd a zöldségeket is. Fóliával bélelt kerek szilikonformába töltjük, és letakarva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A túrót simára keverjük a puha vajjal, az apróra vágott hagymával, a tejföllel, a paprikakrémmel, és sóval ízesítjük. Habzsákból a sajtszeletek egyik szélére nyomjuk. A szeleteket feltekerjük, és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük.
A sajtkrémet a tormát és a zselatin fixet habosra keverjük. Hasonlóképpen, mint az előzőkben, a sonkaszeleteket megtöltjük a krémmel.
A töltött tojásokhoz a tojásokat keményre főzzük, megtisztítjuk, és félbe vágjuk. A tojások sárgáját simára keverjük az áttört fokhagymával, a mustárral és a tejföllel, majd sóval és borssal ízesítjük. Csillagcsöves habzsákból a tojások közepébe visszatöltjük a krémet.
Tálalás előtt egy nagy tányérra borítjuk a megszilárdult majonézes salátát. A sonka- és sajttekercseket ízlés szerint kisebb darabokra vágjuk. A "torta" köré és a tetejére elhelyezzük a töltött tojásokat és a tekercseket. Ízlés szerint tovább díszítjük a szalámiból/sonkából/sajtból formázott virágokkal, felszeletelt zöldségekkel, salátalevelekkel, petrezselyemlevéllel.
Tálalásig letakarva, hűtve tároljuk.
2020. május 25., hétfő
2020. május 24., vasárnap
Medovik/orosz mézes/honey cake
Szepy a Kifőztük gasztromagazinban megjelent receptje adta az ötletet, amit gluténmentesen készítettem el. A szülinapi torta 12 lapból áll, és a tetejét friss gyümölcsökkel díszítettem.
Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű tortához:
4 tojás
10 dkg méz
18 dkg cukor
15 dkg vaj
kb. 50 dkg Mester süteményliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
A krémhez:
25 dkg mascarpone
2,5 dl tejszín
20 dkg tejföl
15 dkg görög joghurt
15 dkg porcukor
1 kávéskanál vanília kivonat
A díszítéshez:
vegyes gyümölcsök (eper, málna, szeder, áfonya)
csokigolyók
izomalt
Az egész tojásokat a mézzel és a cukorral, gőz fölött, kevergetve csípősre melegítjük. Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott vajat, és addig kevergetjük, míg elolvad. Végül több részletben hozzáadva belekeverjük a lisztkeveréket és a szódabikarbónát.
Lefóliázva egy órára hűtőbe tesszük. Ezután lisztkeverékkel szórt munkalapon finoman átgyúrjuk, majd 12 részre osztjuk a tésztát. Lisztkeverékkel szórt sütőpapíron vékony, kerek lapokat nyújtunk, majd 16 cm-es karikával kiszúrjuk. A tészta tetejét villával megszurkáljuk.
A 2-2 lapot a sütőpapírral együtt tepsire helyezünk, és 170 fokra előmelegített sütőben 7-7 perc alatt sorban kisütjük őket. A leeső tésztaszéleket is kisütjük, ebből fog majd készülni a torta burkolata.
A krémhez a mascarponet habosra keverjük a porcukorral és a vanília kivonattal. Hozzáadjuk a tejfölt és a görög joghurtot is, és tovább habosítjuk a krémet. Végül beleforgatjuk a keményre vert tejszínhabot.
Egy magas, 16 cm átmérőjű tortakarika oldalát fóliával kibéleljük, és ebben töltjük be a tortát. A lapok közé kb. 7,5 dkg krémet simítunk, közben a tésztarétegeket lenyomkodjuk. A maradék krémet félretesszük, és a tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a karikát és a fóliát eltávolítjuk, és a maradék krémmel egyenletesen bevonjuk a tortát.
A tésztamaradékot késes aprítóban finomra daráljuk, és a torta oldalára és tetejére nyomkodjuk.
Az izomaltot felolvasztjuk, színezzük, és szilikon formába töltjük. A torta tetejét a gyümölcsökkel, a csokigolyókkal kirakjuk, a kihűlt izomalt díszt is felhelyezzük.
Tálalásig hűtőben tároljuk.
Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű tortához:
4 tojás
10 dkg méz
18 dkg cukor
15 dkg vaj
kb. 50 dkg Mester süteményliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
A krémhez:
25 dkg mascarpone
2,5 dl tejszín
20 dkg tejföl
15 dkg görög joghurt
15 dkg porcukor
1 kávéskanál vanília kivonat
A díszítéshez:
vegyes gyümölcsök (eper, málna, szeder, áfonya)
csokigolyók
izomalt
Az egész tojásokat a mézzel és a cukorral, gőz fölött, kevergetve csípősre melegítjük. Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott vajat, és addig kevergetjük, míg elolvad. Végül több részletben hozzáadva belekeverjük a lisztkeveréket és a szódabikarbónát.
Lefóliázva egy órára hűtőbe tesszük. Ezután lisztkeverékkel szórt munkalapon finoman átgyúrjuk, majd 12 részre osztjuk a tésztát. Lisztkeverékkel szórt sütőpapíron vékony, kerek lapokat nyújtunk, majd 16 cm-es karikával kiszúrjuk. A tészta tetejét villával megszurkáljuk.
A 2-2 lapot a sütőpapírral együtt tepsire helyezünk, és 170 fokra előmelegített sütőben 7-7 perc alatt sorban kisütjük őket. A leeső tésztaszéleket is kisütjük, ebből fog majd készülni a torta burkolata.
A krémhez a mascarponet habosra keverjük a porcukorral és a vanília kivonattal. Hozzáadjuk a tejfölt és a görög joghurtot is, és tovább habosítjuk a krémet. Végül beleforgatjuk a keményre vert tejszínhabot.
Egy magas, 16 cm átmérőjű tortakarika oldalát fóliával kibéleljük, és ebben töltjük be a tortát. A lapok közé kb. 7,5 dkg krémet simítunk, közben a tésztarétegeket lenyomkodjuk. A maradék krémet félretesszük, és a tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a karikát és a fóliát eltávolítjuk, és a maradék krémmel egyenletesen bevonjuk a tortát.
A tésztamaradékot késes aprítóban finomra daráljuk, és a torta oldalára és tetejére nyomkodjuk.
Az izomaltot felolvasztjuk, színezzük, és szilikon formába töltjük. A torta tetejét a gyümölcsökkel, a csokigolyókkal kirakjuk, a kihűlt izomalt díszt is felhelyezzük.
Tálalásig hűtőben tároljuk.
Címkék:
gyümölcsös,
izomalt,
mascarpone,
Mester süteményliszt,
mézes,
születésnap,
torta
2020. május 22., péntek
Diós csokoládémousse
A recept megjelent a Kifőztük májusi számában.
Hozzávalók 6
db-hoz
a
mousse-hoz:
10 dkg
étcsokoládé
3 dkg cukor
1 dl tej
1
tojássárgája
1 csipet só
1 dl tejszín
1
zselatinlap
a diós
laphoz:
2 tojás
10 dkg
porcukor
5 evőkanál
víz
5 dkg darált
dió
8 dkg
rizsliszt
2 dkg
kukoricakeményítő
5 dkg cukor
1/2 csomag
sütőpor (6 g)
a krémhez:
1,5 dl tej
1/2 csomag
tejszínízű pudingpor (2 dkg)
8 dkg cukor
8 dkg vaj
5 dkg darált
dió
a mázhoz:
13 dkg cukor
5 dkg
holland kakaópor
1 dl
habtejszín
1 dl víz
3
zselatinlap
a
díszítéshez:
csokoládélap
(elhagyható)
dió
(elhagyható)
A mousse-hoz
a tojássárgáját a cukorral és a sóval kihabosítjuk, hozzáadjuk a tejet, és
sűrűsödésig főzzük. Közben a zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarva
feloldjuk a forró krémben. Szűrőn keresztül a felaprított csokoládéra öntjük,
pár percig állni hagyjuk, majd simára keverjük, és hagyjuk kihűlni. Végül lazán
beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. A szilikonformák mélyedéseit színültig
töltjük a krémmel, majd lefóliázva 1 éjszakára fagyasztóba tesszük.
A diós
laphoz a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a
vizet, és tovább habosítjuk. Beleforgatjuk a diót, a rizslisztet, a keményítőt
és a sütőport, végül a cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét is.
Sütőpapírral bélelt, kb. 20×30 cm-es sütőformába simítjuk, és előmelegített,
180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen
kihűlni, majd a tésztagyűrű segítségével 6 körlapot szúrunk ki belőle.
A krémhez a
pudingport 3 dkg cukorral és a tejjel simára keverjük, majd sűrűre főzzük. A
tűzről levéve belekeverjük a maradék cukrot, és lefedve teljesen kihűtjük.
Végül habosra keverjük a puha vajjal, és beleforgatjuk a diót. A krémet
habzsákba szedjük, és krémgombócokat nyomunk a diós piskótalapokra.
A mázhoz a
cukrot, a kakaót, a tejszínt és a vizet kevergetve felforrósítjuk. Közben a
zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarva a forró mázhoz adjuk, és
botmixerrel beledolgozzuk. Szükség esetén átszűrjük, és letakarva 1 éjszakára
hűtőbe tesszük.
Tálalás
előtt néhány órával a mousse-okat kifordítjuk a szilikonformákból, kisebb
poharak tetejére állítjuk. A mázat 28 fokosra melegítjük, és kancsóból,
egyenletesen elosztva a mousse-okra öntjük. A széleken hagyjuk lecsurogni, majd
a sütemények tetejére tesszük.
Ízlés szerint tovább díszíthetjük
csokoládélapocskákkal és 1/2 diószemekkel. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Tipp: a
leeső piskótarészekből, a maradék krémből és mázból pohárdesszertet
készíthetünk.
Címkék:
cookori,
csokoládé,
desszert,
diós,
gluténmentes,
kakaós,
mousse,
sütemény,
tükörglazúr,
zselatin
2020. május 8., péntek
Csokoládés minitarte
A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában.
Hozzávalók 6
db-hoz
a tésztához:
15 dkg
gluténmentes süteményliszt + kevés a formázáshoz (Mester süteményliszt)
5 dkg vaj
3 dkg
porcukor
1 tojás
1 csipet só
a
vaksütéshez:
szárazbab
vagy kerámia sütőgolyó
a gyümölcsös
töltelékhez:
15 dkg
fekete ribizli
2 evőkanál
cukor
1 teáskanál
almapektin
a
vaníliamousse-hoz:
20 dkg
mascarpone
1 dl tejszín
4 dkg
porcukor
2
zselatinlap
30 ml forró
tej
1 kávéskanál
vaníliapaszta
a
csokoládémousse-hoz:
10 dkg
étcsokoládé
3 dkg cukor
1 dl tej
1 tojássárgája
1 csipet só
1 dl tejszín
a
díszítéshez:
bársonyspray
A
lisztkeveréket a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojást, a sót,
és sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 1/2 órára hűtőbe tesszük. Vékonyra
nyújtjuk, és kibéleljük vele a sütőpapírra helyezett lyukacsos sütőkereteket. A
kosárkákat sütőpapírral kibélelve és szárazbabbal megtöltve, 200 fokon 12 perc
alatt megsütjük. A sütőpapírt a nehezékkel együtt eltávolítjuk, a tésztát
hagyjuk kihűlni.
A fekete
ribizlit a cukorral felfőzzük, szitán áttörjük. Elkeverjük benne az
almapektint, újból felforrósítjuk, és elosztjuk 6 szilikon muffinformában.
Lefóliázva fagyasztóba tesszük.
A
vaníliamousse-hoz a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A mascarponét a porcukorral
és a vaníliával kihabosítjuk. A kicsavart zselatint a forró tejben feloldjuk,
majd langyosra hűtjük. A mascarponés krémbe keverjük, és beleforgatjuk a kemény
habbá vert tejszínt. A tartekészlet szilikon formáit színültig töltjük a
krémmel, majd lefóliázva 1 éjszakára fagyasztóba rakjuk.
A
csokoládémousse-hoz a tejben csomómentesre dolgozzuk a tojássárgáját, a sót és
a cukrot, majd kevergetve sűrűsödésig főzzük. Szűrőn keresztül a felaprított
csokoládéra öntjük, pár percig állni hagyjuk, majd simára keverjük. Miután
langyosra hűlt, beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. Habzsákba szedve a
kosárkákba töltjük, a közepükre helyezzük a muffinformákból kifordított
gyümölcsös betéteket. Pár órára hűtőbe tesszük.
Tálalás
előtt 1-2 órával a vaníliamousse-t kifordítjuk a formából, a felületét befújjuk
a bársonyspray-vel, és a csokoládémousse tetejére helyezzük.
Címkék:
bársonyspray,
cookori,
csokoládés,
desszert,
feketeribizli,
gyümölcsbetét,
mascarpone,
mousse,
pite,
sütemény,
tarte
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)