2010. március 14., vasárnap

Csokis tekercs

Hozzávalók:


250 gr Schar Mix B
125 gr Beiker
1 tasak instant élesztő
2 dl langyos tej
1 tojásfehérje
Csipet só
80 gr porcukor
50 gr vaj vagy margarin

A töltelékhez

100 gr étcsokoládé

A kenéshez:

1 tojássárgája
2 ek. tej

A liszteket az élesztővel és a többi hozzávalóval robotgéppel összedagasztom, kelesztem. A megkelt tésztát 2 részre osztom, 30 cm átmérőjű körlappá nyújtom. Mindkét lapot megkenem a tojásos tejjel, és a reszelt csokoládét egyenletesen elosztom a tetején. Mindkét lapot négy részre osztom, a negyedeket további 6 egyenlő részre vágom fel. A kis lapokat a szélesebb végüktől indulva feltekerem, és a maradék tojássárgával megkenem. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 20 perc alatt megsütöm.
48 darab lesz belőle.

2010. március 11., csütörtök

Zserbó szelet

Hozzávalók:


35 dkg Mester süteményliszt
1 egész tojás
5 dkg cukor
20 dkg margarin/zsír
1 dl tej
1 dkg élesztő
Csipetnyi sütőpor

A töltelékhez:

12 dkg darált dió
12 dkg porcukor
20 dkg sárgabaracklekvár

Csokimáz:

10 dkg cukor
3 dkg kakaó
3 dkg vaj
Az élesztőt langyos tejben 1 kk. cukorral felfuttatom. A süteménylisztet a zsiradékkal elmorzsolom, hozzáadom a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sütőport, és jól összedolgozom. A tésztát három egyenlő részre osztom, kb. 25x35 cm méretű tepsi nagyságára nyújtom. Az alsó lapot megkenem lekvárral és meghintem a darált dió és a porcukor keverékének felével. Ráhelyezem a másik lapot és azt is ugyan így töltöm. A harmadik lappal betakarom úgy, hogy fedje a széleket is. Egy óráig kelesztem, tetejét villával megszurkálom, 180 fokon kb. fél óráig egyenletes világos pirosra sütöm. A kihűlt tésztát csokimázzal vonom be, apró hosszúkás szeletekre vágva tálalom.

2010. március 10., szerda

Kakaós kalács

Hozzávalók (kis adag):


30 dkg Schar Mix B és Beiker

5 dkg porcukor

2 dkg élesztő

2 dl tej

2 tojás sárgája

5 dkg margarin

egy csipet só

1 csomag vaníliás cukor

2 dkg kakaópor

Az élesztőt édes tejben megkelesztem. Habosra keverem a puha margarint a többi cukorral, a tojássárgákkal, vaníliás cukorral, majd hozzáadom a megfuttatott élesztőt meg a lisztet. Annyi langyos tejjel dagasztom be, hogy lágy kelt tésztát kapjak. A tésztát elfelezzem, egyik felébe beledolgozom a kakaóport és 1-2 ek tejet. Kizsírozott formába felváltva teszek a két tésztából, és 50 fokos sütőben megkelesztem. Majd 170 fokon kb. fél óra alatt, tűpróbáig sütöm.

Pizzás csiga

Pizzás csiga (kenyérsütőben kelesztve)




Hozzávalók:

25 dkg Schar Mix B (vagy Schar Mix B+ Beiker)

1,5 dl tej (esetleg egy picit több)

1 tojás sárgája

3 dkg margarin

2 dkg élesztő

1 kk. cukor

1/2 kk. só

1 pizzakrém

Oregano

Reszelt sajt

Olaj a kenéshez



Az élesztőt a langyos cukros tejjel elkeverem, majd a kenyérsütő gépbe öntöm, erre teszem a lisztet és a többi hozzávalót. Kelesztőprogramon kelesztem, majd kb. fél-egy cm vastagra nyújtom. Megkenem egy kevés étolajjal, kicsit megsózom, rákenem a pizza krémet. Megszórom oreganóval, egy kevés reszelt sajttal, majd feltekerem. Kb. másfél cm vastag szeletekre vágom, zsírozott tepsibe fektetem, és az oldalukat is megkenem olajjal. (kb. 12 darab lesz belőle) Tetejére bőven szórok reszelt sajtot. 50 fokos sütőben kelesztem még 30 percet, majd 180 fokon 35-40 perc alatt pirosra sütöm.

2010. március 5., péntek

Tortilla


Hozzávalók:
10 dkg kukorica lepényliszt keverék
1 ek. étolaj
1 tk. porcukor
1 csipet só
kevés víz

A hozzávalókból tésztát gyúrok. Kb. 3 mm vékony kerek lepényeket nyújtok belőle, és teflon serpenyőben zsiradék nélkül megsütöm mindkét oldalukat. Félbehajtva sülthús csíkokkal, tetszés szerinti aprított zöldségekkel és fokhagymás tejföllel töltve tálalom.

Túrós-meggyes lepény

Hozzávalók:

1 tojás

5 dkg vaj

20 dkg porcukor

4 dkg kakaó

2 dl tej

15 dkg Mantler

10 dkg Beiker



A felsorolt hozzávalókból egyszerű kevert tésztát készítek.

Szilikonos sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntöm.



A túrókrémhez:

25 dkg túró

1 tojás

1 vaníliás cukor

2 ek. porcukor

1 ek. tejszínízű vagy vaníliás pudingpor



A fenti hozzávalókat robotgéppel simára keverem, majd kávéskanálnyi mennyiségeket adagolva, pöttyökben a tészta tetejére teszem.

170 fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm.



A tetejére:

30 dkg magozott meggy

4 ek. cukor

4 tk. étkezési keményítő



A meggyet a cukorral felforrósítom. A keményítőt kevés hideg vízzel kikeverem, a forró meggyhez adom és sűrűre főzöm. Ha kicsit hűlt, kanalanként a kisült tészta tetejére teszem a túrós krém foltok közeibe elsősorban.