Hozzávalók
20 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
a tésztához:
1 tojás
1 evőkanál
cukor
1 evőkanál
barnarizs-liszt
1 teáskanál
kukoricakeményítő
1 teáskanál
cukrozatlan kakaópor
a
csokoládémousse-hoz:
25 dkg
mascarpone
2 dl tejszín
5 dkg
porcukor
1/2 dl tej
2
zselatinlap
10 dkg
étcsokoládé
a
maracujamousse-hoz:
25 dkg
mascarpone
10 dkg
porcukor
4
zselatinlap
25 dkg
maracujapüré
a tetejére:
15 dkg
maracujapüré
2
zselatinlap
2 dkg cukor
a
díszítéshez:
3 dkg
étcsokoládé
6 dkg fehér
csokoládé
ételfesték
(elhagyható)
A
tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a tojássárgáját
is. Beleszitáljuk a barnarizs-lisztet, a keményítőt, a kakaót, és lazán
összeforgatjuk. A sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, majd 170 fokra
előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.
A csokoládét
megolvasztjuk, a tejszínt habbá verjük, a mascarponét a porcukorral
kihabosítjuk. A zselatint pár percre hideg vízbe áztatjuk, majd a forró tejben
oldódásig keverjük. Először a zselatinos keveréket, majd a csokoládét, végül a
tejszínhabot is a mascarponés krémbe forgatjuk. A megtisztított tortakarikába
visszatesszük a piskótalapot, ráöntjük a mousse-t, majd hűtőbe tesszük.
A
maracujapürét felforrósítjuk, elkeverjük benne az előzőleg vízbe áztatott
zselatint. Langyosra hűtjük, és a porcukorral habosra kevert mascarponébe
forgatjuk. A gyümölcsmousse-t a csokoládékrémre öntjük, és a tortát újból
hűtőbe tesszük.
A
maracujapürét a cukorral felforrósítjuk, oldódásig keverjük benne az előzőleg
vízbe áztatott zselatint. Langyosra hűtjük, és a maracujamousse-ra öntjük.
Néhány óráig tovább hűtjük.
Tálalás
előtt a tortakarikát eltávolítjuk. A kétféle csokoládét – külön-külön –
megolvasztjuk, a fehér csokoládé egyik felét sárgára színezhetjük.
Szilikonlapra evőkanálnyi adagokat csorgatunk, spatulával elsimítjuk. Miután
megdermedtek, kirakjuk velük a torta tetejét és oldalát.