Sütőtökös kenyérkét sütöttem, csak mert szezonja van...
A hozzáadott sütőtök püré jót tesz a gluténmentes tésztának, tovább puha marad a kenyér. És olyan szép színe lett!
Hozzávalók:
25 dkg Nutri free mix per Pane
5 dkg Mimen tápióka keményítő
12 dkg sütőtök püré
1 teáskanál méz
1 kávéskanál só
1 evőkanál olaj
2 dl a sütőtök főzőlevéből
1 teáskanál Naturbit útifűmaghéj őrlemény
1 dkg élesztő
A tetejére:
kevés olaj
tökmag
A kanadai tököt megtisztítjuk, kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Turmixgépben pépesítjük, éppen csak annyi főzővizet hozzáadva, hogy elboldoguljon vele a turmixgép. (kb. olyan állagú legyen mint a bébiétel-sütőtökpüré :) )
A hozzávalókat tálba mérjük. Hozzáadunk 12 dkg sütőtökpürét is és kb. 2dl-t a sütőtök langyos főzőlevéből. Jól kidagasztjuk a tésztát. Végül kézzel óvatosan átgyúrjuk, gömbölyűre formázzuk. Kerek tálat konyharuhával kibélelünk, Nutri-val vékonyam meghintjük, majd fejjel lefelé beletesszük a tésztát. Letakarva 40 percig kelesztjük. A vaslábast a sütőbe tesszük és 230 fokra előmelegítjük. A megkelt kenyeret sütőpapírra fordítjuk, tetejét tetszés szerint bevágjuk, olajjal lespricceljük, és kirakjuk tökmaggal. 15 percig 230 fokon sütjük, majd a sütő hőfokot 200 fokra mérsékelve még 15-20 percig sütjük.
2015. október 27., kedd
2015. október 23., péntek
Zsemle Nutri-ból
Gyönyörű zsömiket sütöttem ma...
Hozzávalók 6 db-hoz:
20 dkg NUTRI Free Mix per Pane
5 dkg tápiókakeményítő
1 teáskanál útifűmaghéj-őrlemény
1,5 dl víz
1 dl langyos tej
1 evőkanál burgonyapehely
1 evőkanál olaj
1 csipet cukor
1 kávéskanál só
1 dkg friss élesztő
Az útifűmaghéj-őrleményt a vízben elkeverjük, néhány percre félretesszük. A többi hozzávalót is tálba mérjük, összevegyítjük, majd jól kidagasztjuk. A tésztát 6 részre osztjuk. Olajos kézzel 6 db gömböt formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. 40 percig kelesztjük. Tetejét pengével félkör alakban bevágjuk. 200 fokra előmelegített gőzös sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Az útifűmaghéj-őrleményt a vízben elkeverjük, néhány percre félretesszük. A többi hozzávalót is tálba mérjük, összevegyítjük, majd jól kidagasztjuk. A tésztát 6 részre osztjuk. Olajos kézzel 6 db gömböt formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. 40 percig kelesztjük. Tetejét pengével félkör alakban bevágjuk. 200 fokra előmelegített gőzös sütőben 25 perc alatt megsütjük.
2015. október 11., vasárnap
Császárzsemle (gluténmentes)
Hozzávalók:
20 dkg Nutri Free mix per Pane + kevés a formázáshoz
5 dkg tápiókakeményítő
1 teáskanál útifűmaghéj-őrlemény
1 dl víz
175 gr langyos kefir
1 evőkanál burgonyapehely
1 evőkanál olaj
1 csipet cukor
1 kávéskanál só
1 dkg friss élesztő
szezám-, fenyő-, napraforgómag, mák
olaj
olaj
Az útifűmaghéj-őrleményt a vízben elkeverjük, félretesszük, amíg zselés állagúvá nem válik. A többi hozzávalót tálba mérjük, összekeverjük, majd az útifűmaghéjat is hozzáadva jól kidagasztjuk. A tésztát 6 részre osztjuk. Egyesével kb. 35 cm hosszú rudakat sodrunk belőle, középen megcsomózzuk a tésztát és a végeket alulról, illetve felülről áthajtjuk rajta. A császárzsemle formázását a Kifőztük oldalán láttam.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Meleg helyen fél órát kelesztjük. Tetejét olaj spray-vel megspricceljük. Magokkal megszórjuk. 200 fokra előmelegített gőzös sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Meleg helyen fél órát kelesztjük. Tetejét olaj spray-vel megspricceljük. Magokkal megszórjuk. 200 fokra előmelegített gőzös sütőben 20 perc alatt megsütjük.
2015. október 3., szombat
Magokkal szórt bagett
Hozzávalók:
20 dkg Nurti free mix per Pane
5 dkg Beiker
1 evőkanál Naturbit burgonyapehely
1 teáskanál Naturbit psyllium rost őrlemény
1 dl víz
1,5 dl langyos kefir
1 kávéskanál só
csipet cukor
1 dkg élesztő
1 evőkanál olaj
A formázáshoz:
kevés olaj
A tetejére:
kb. 1 evőkanál Naturbit szórókeverék
A psylliumot a vízben elkeverjük. Az összes hozzávalót tálba mérjük. Hozzáadjuk a zselés állagúvá vált psylliumot is. Összekeverjük és kidagasztjuk. Olajos kézzel 6 db hosszúkás bagettet formázunk. A szórókeverékben meghempergetjük a bagettek tetejét. Bagettsütő rácsra helyezzük. 40 percig kelesztjük, majd 200 fokos gőzös sütőben 25 perc alatt megsütjük.
2015. október 2., péntek
Fahéjas csirke
A recept megjelent a Kifőztük októberi számában.
Hozzávalók
50 dkg csirkemellfilé
2 evőkanál rizsliszt
1 kávéskanál őrölt fahéj
2 evőkanál olaj
5 vékony szelet füstölt, húsos szalonna
3 körte
1 kis fürt szőlő
5 dkg füstölt sajt
só
őrölt bors
a körethez:
15 dkg jázmin rizs
1 evőkanál olaj
2 kávéskanál só
5 dkg durvára vágott dió
A csirkemellet szeletekre vágjuk és besózzuk. A hússzeleteket a fahéjjal
összekevert rizslisztbe forgatjuk, és forró olajon mindkét oldalukat elősütjük.
A hőálló tálat a szalonnával kibéleljük, rátesszük a csirkét. A tetejére halmozzuk a
megtisztított, szeletekre vágott körtét és szőlőt, majd pár tekerésnyi őrölt
borssal ízesítjük. Megszórjuk reszelt sajttal, és 220 fokra előmelegített sütőben
addig sütjük az ételt, amíg a sajt a tetejére pirul.
Közben elkészítjük a köretet. A rizst kevés olajon megfuttatjuk,
felöntjük 3 dl forró vízzel, sózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. A diót
száraz serpenyőben megpirítjuk, a rizs tetejére szórjuk.
A csirkét a diós rizzsel körítve tálaljuk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)