2019. július 26., péntek

Túrómousse mangó betéttel



Hozzávalók egy 16x16x5 cm-es felhő alakú formához:
25 dkg túró
25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
2 dl tejszín
0,5 dl tej
3 lap zselatin
1 kávéskanál vanília kivonat
reszelt citromhéj

A mangó betéthez:
2 dl Szafi Free mangós gyümölcsvelő
4 dkg cukor
5 gr pektin

A piskótához:
1 tojás
1 evőkanál cukor
1 evőkanál barna rizsliszt
1 teáskanál kukorica keményítő

A glazúrhoz:
45 ml víz
3 dkg méz
5 dkg sűrített tej
2 lap zselatin
65 gr fehércsokoládé
fehér, zöld, sárga ételfesték

A díszítéshez:
csokigolyó, macaron, cukorgyöngy
bársony spray


Először a mangó betétet készítjük el, melyhez a mangóvelőben elkeverjük a cukrot és a pektint. Kevergetve felforraljuk, majd langyosra hűtjük. Fóliával kibélelt 16 cm átmérőjű kerek formába töltjük, és egy éjszakára fagysztóba tesszük.


A piskótához a tojás fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd beleforgatjuk a tojás sárgáját, végül az átszitált rizslisztet és a keményítőt. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre kb. 16x16 cm-es négyzet alakú lappá kenjük a piskóta tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük.


A mascarpone-t a porcukorral habosra keverjük. Az áttört túrót a reszelt citromhéjjal és a vaníliakivonattal összekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatinlapokat pár percre hideg vízbe áztatjuk, kicsavarjuk, majd feloldjuk a forró tejben. A zselatinos tejet a túrókrémbe keverjük. Ezután hozzáadjuk a mascarpone-s krémet, majd a tejszínhabbal lazítjuk.


A krém felét a szilikon formába töltjük, ráhelyezzük a mangó betétet, majd befedjük a maradék krémmel. A tetejére helyezzük a méretre vágott piskótát. A mousse és a piskóta pontosan töltse ki a formát. Lefóliázva egy éjszakára mélyhűtőbe tesszük.


A glazúrhoz a vízben elkevert mézet és sűrített tejet felforraljuk. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarva feloldjuk a forró folyadékban. Ezután a glazúr alapanyagot a darabolt fehércsokira öntjük, 1-2 perc után botmixerrel homogenizáljuk, majd átszűrjük. 1 napig letakarva hűtőben tároljuk.


Másnap a mousse-t a formából kifordítjuk.


A nagyobbik részét bársony spray-vel fújva díszítjük. A glazúrt mikróban 28 fokosra melegítjük, ételfestékkel színezhetjük, majd a torta egyik csücskére csorgatjuk, a felesleget hagyjuk lefolyni. A tetejét tovább díszíthetjük csokigolyóval, cukorgyöngyökkel, macaronnal.


Tálalásig hűtőben tároljuk.


Brownie


Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
4 tojás
12 dkg porcukor
1 teáskanál vanília kivonat
5 dkg Mester süteményliszt
5 dkg kukorica keményítő
4 dkg kakaópor
1/2 csomag sütőpor
10 dkg aprított étcsokoládé


A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk az olvasztott étcsokoládét, az olvasztott vajat és a vanília kivonatot. Beleszitáljuk a süteménylisztet, a keményítőt, a kakaóport és a sütőport, és a tésztát jól kikeverjük. Ezután a tojásfehérje habbal lazítjuk. Végül a csokidarabokat is beleforgatjuk.


Sütőpapírral bélelt 20x30 cm-es tepsibe simítjuk a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Kihűtve kisebb szeletekre vágjuk. Ízlés szerint fagyival, gyümölcsökkel és csokiöntettel tálaljuk.



2019. július 13., szombat

Gluténmentes torta csokoládékrémmel

Ballagásra készült Shawn Mendes rajongó kishölgynek.


Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű tortához:
7 tojás
7 evőkanál cukor
5 evőkanál barna rizsliszt
3 evőkanál kukoricakeményítő

A krémhez:
4 tojás
20 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál kakaópor
20 dkg vaj

A bevonáshoz:
vajkrém


A díszítéshez:
cukorlap
néhány cukorvirág, habcsók, csoki- és cukorgyöngy

A csorgatáshoz:
fehér bevonó csoki
ételfesték


A piskótát ugyan így készítettem, mint ennél a receptnél.

A csokikrém és a habcsók elkészítése megtalálható itt.



2019. július 10., szerda

Mákos-meggyes torta

Rozi torta ötlete alapján készült torta, teakwondo mester szülinapjára.


Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű tortához:
6 tojás
20 dkg porcukor
1 dl olaj
14 dkg darált mák
5 dkg Mester süteményliszt
1 csipet só
1/2 csomag sütőpor

A meggyes réteghez:
40 dkg meggy
8 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
3 dkg kukorica keményítő

A mascarpone krémhez:
50 dkg mascarpone
2 dl tejszín
10 dkg porcukor
1 csomag zselatin fix

A burkoló krémhez:
25 dkg vaj
20 dkg cukrozott sűrített tej

A díszítéshez:
fekete dekormassza
cmc
3 dkg izomalt
ételfesték por (piros, fekete, arany)
néhány habcsók


A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat és tovább habosítjuk. Majd belekeverjük a darált mákot, a süteménylisztet és a sütőport. Végül lazán beleforgatjuk a csipet sóval  kemény habbá vert tojásfehérjét. A tésztát 2 darab, sütőpapírral bélelt egyforma tortakarikában elosztjuk. 175 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.


A meggyet a cukorral és a citromhéjjal felforraljuk, ezután botmixerrel pürésítjük, és szitán áttörjük. A keményítőt kevés vízben elkeverjük, és az újból felforralt meggypüréhez keverjük, és kevergetve sűrűsödésig melegítjük. Ezután időnként megkeverve kihűtjük.
A mascarpone-t a porcukorral kihabosítjuk, majd belekeverjük a zselatin fix-et is. Végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt.
Mindkét piskótát kettévágjuk, így 4 tortalapot kapunk. A tortát betöltjük a krémekkel, oly módon, hogy a lapokra először egy vékonyabb réteg meggyes krém kerül, majd erre egy vastagabb mascarpone krém. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.


Másnap a vajat habosra keverjük, több részletben hozzáadjuk a sűrített tejet, és könnyű, habos krémmé keverjük. Kívülről ezzel vonjuk be a tortát. A krém egy részét színezhetjük, hogy a burkolás alsó része más színű legyen.
A sziluett elkészítéséhez a dekormasszához cmc port gyúrunk. Szikével kivágjuk a formát, amelyet virágdróttal merevítünk, majd néhány napig szobahőmérsékleten szárítjuk.
A cukordísz elkészítéséhez az izomaltot felolvasztjuk, színezzük, majd sütőpapírral borított merőkanál hátára csorgatjuk, és hagyjuk kihűlni.
A habcsók elkészítése megtalálható ebben a receptben.