2015. március 31., kedd

Créme brulée

A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában.


Hozzávalók
6 dl habtejszín
6 tojássárgája
10 dkg cukor
1 vaníliarúd
a tetejére:
6 teáskanál finom szemcséjű kristálycukor


A vaníliarudat felhasítjuk, a magjait kikaparjuk, a tejszínhez adjuk és felforraljuk. A tojások sárgáját a cukorral felhabosítjuk, és folyamatos keverés mellett hozzászűrjük a forró tejszínt, majd elosztjuk 6 szufléformában. Közepes méretű tepsibe sorakoztatjuk, és annyi vizet öntünk alájuk, hogy kb. a tálkák feléig érjen. Az egészet alufóliával letakarjuk, és 160 fokra előmelegített sütőben 1/2 óráig sütjük, majd kihűtjük. Tálalás előtt a desszertek tetejét cukorral megszórjuk, és karamellizáló pisztollyal aranybarnára pirítjuk.




Marlenka

A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában.


Hozzávalók
a tésztához:
40 dkg Mester süteményliszt
20 dkg porcukor
15 dkg vaj
2 evőkanál méz
2 evőkanál kakaópor
2 tojás
2 teáskanál szódabikarbóna
a krémhez:
3 csomag vaníliás pudingpor
30 dkg cukor
1 l tej
35 dkg vaj
1 teáskanál vaníliakivonat
a tetejére:
1 evőkanál kakaópor



A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 4 részre osztjuk. Lisztezett sütőpapíron mindegyiket 25 x 35 cm-es lappá nyújtjuk. Sütőlemezre téve 200 fokos sütőben 7 perc alatt megsütjük.

A krémhez 10 dkg cukrot és a pudingport kevés tejjel simára dolgozzuk. A többi tejet felforraljuk, vékony sugárban hozzáöntjük a pudingporos masszát, és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve beletesszük a maradék cukrot és a vaníliakivonatot. Amikor a krémalap kihűlt, kihabosítjuk a vajjal. A tésztalapokat megkenjük krémmel, a felső lap tetejére is kerüljön belőle. Rászitáljuk a kakaóport. A tortát hűtőben 1 napig állni hagyjuk, majd hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.

Macaron csokoládékrémmel

A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában


Hozzávalók
15 dkg mandulaliszt
15 dkg porcukor
11 dkg tojásfehérje (kb. 3 nagyobb tojásból)
15 dkg finom szemcséjű kristálycukor
38 ml víz
ételfesték (elhagyható)
a krémhez:
1,2 dl habtejszín
10 dkg 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé
2 dkg vaj
4 dkg porcukor



A macaronhoz való tojásfehérjét lefedjük, és sütés előtt néhány napig hűtőben pihentetjük.
A mandulalisztet meg a porcukrot átszitáljuk, és 55 g tojásfehérjével jól összekeverjük. A kristálycukrot a vízzel felforraljuk, majd 118 fokosra melegítjük. Közben a maradék tojásfehérjét félkemény habbá verjük. Vékony sugárban belecsorgatjuk a cukorszirupot, és tovább habosítjuk. Habverővel még addig keverjük, amíg teljesen ki nem hűl. Végül egy csipetnyi ételfestékkel színezhetjük.
A tojáshab harmadát a mandulás keverékhez vegyítjük. Ezután a többi habot is hozzáadva addig keverjük-simítjuk, amíg a spatuláról vastagon, szalagszerűen folyik le a massza. Sima csőrös habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre kb. 3 cm átmérőjű korongokat nyomunk belőle. A tepsit a munkapulthoz ütögetjük, hogy a tészta kicsit terüljön. Kb. 1/2 óráig szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni, amíg a teteje bőrösödni nem kezd. 155 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben a macaronokat 10 perc alatt megsütjük, közben a sütőajtót fakanállal kitámasztjuk. A kész korongokat pár perc múlva óvatosan leválasztjuk a sütőpapírról.

A krémhez a hozzávalókat összemelegítjük, amíg a csokoládé teljesen el nem olvad, 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a masszát kihabosítjuk, habzsákba szedjük, és megtöltjük a macaronokat. 1 újabb éjszakát a hűtőben tároljuk, majd tálalhatjuk.


2015. március 29., vasárnap

Kakaós kuglóf (gluténmentes, tojásmentes)



Hozzávalók:
25 dkg Glutenix Alfa-Mix
1 teáskanál Naturbit psyllium rost őrlemény
1 dl víz
5 dkg porcukor
csipet só
2 dkg élesztő
3 evőkanál olaj
1,5 dl tej
2 teáskanál kakaópor



A psylliumot 1 dl vízben elkeverjük, és félretesszük, míg a többi hozzávalót előkészítjük. Keverőtálba mérjük az Alfa-Mix-et, porcukrot, csipet sót, olajat és a langyos tejet. A tetejére morzsoljuk az élesztőt is. Hozzáöntjük a közben zselés állagúvá vált psylliumot, és robotgép dagasztóspiráljával jól kidolgozzuk.
A tésztát 2/3-1/3 arányban elosztjuk. A kisebbik részbe beledolgozunk még 2 teáskanál kakaóport és 2 teáskanál tejet. Mindkét tésztát kb. 20x30 cm-es vékony lappá nyújtjuk. A világos lapra helyezzük a kakaósat, és együtt szorosan feltekerjük. 16 cm átmérőjű kiolajozott kuglóf-formába helyezzük. 30 perc alatt duplájára kelesztjük. Tetejét olajjal lekenjük. 150 fokra előmelegített gőzös sütőben 45 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.


2015. március 25., szerda

Csíkos torta mini habcsókokkal


Az eredeti recept megjelent a Kifőztük magazin márciusi számában (118-121. oldal)
Katucikonyha receptje. Katuci tortái nagyon tetszenek. És ezek a habcsókok nagyon cukik. A tortát színes piskótával és vaníliás krémmel készítettem el gluténmentesen.

Hozzávalók a piskótához:
6 tojás
6 ek cukor
3 ek rizsliszt
3 ek keményítő
sárga, rózsaszín és világoszöld ételfesték

Összesen 3 lapot sütöttem 18 cm-es tortaformában. 
2 tojás fehérjét felverjük, majd hozzáadva 2 evőkanál cukrot, keményre verjük. Beleforgatjuk 2 tojás sárgáját, majd az átszitált 1 púpos evőkanál rizslisztet és  1 evőkanál keményítőt. Sütőpapírral bélelt torta formában 170 fokon 15 perc alatt megsütjük. Ugyan így készítjük a másik két lapot is. A liszt belekeverése előtt mindegyik piskótát más színűre festjük egy csepp ételfestékkel. A lapokat kihűtjük, majd mindegyiket lapjában félbe vágjuk, így 6 lapot kapunk.


A krémhez:
3 dl tej
17 dkg kristálycukor
50 gr kukoricakeményítő
1 tojás
25 dkg vaj
 
A tejet a cukor felével meglangyosítjuk. Kb. 50 ml tejet a keményítővel és az egész tojással kikeverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd folyamatosan kevergetve beleöntjük a tojásos keveréket, és sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a maradék cukrot. Letakarva kihűtjük, majd hűtőbe tesszük. A kihűlt krémet kihabosítjuk a szobahőmérsékletű vajjal. A krémmel megtöltjük és kívülről is vékonyan bevonjuk a tortát.


Hozzávalók a habcsókhoz:
1 tojásfehérje
3,5 dkg kristálycukor
3,5 dkg porcukor
1 teáskanál keményítő
sárga, rózsaszín és világoszöld ételfesték

A tojásfehérjét félig felverjük, majd hozzáadva a kristálycukrot, keményre verjük. Beleszitáljuk a keményítős porcukrot és összeforgatjuk. 4 részre osztjuk, egyet fehéren hagyunk, a többi részt ételfestékkel színezzük. Nyomózsákba szedjük, sütőpapírral bélelt tepsire apró (kb. 1,5 cm átmérőjű) csókokat nyomunk belőle. 100 fokra előmelegített sütőben 1 órát szárítjuk, majd a sütőben hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt a tortát megszórhatjuk cukorgyönggyel, és elhelyezzük a tetején a habcsókokat.


2015. március 21., szombat

Csavart zsúrkenyér szezámmaggal


Hozzávalók:
15 dkg Nutri Free Mix per Pane
10 dkg Farmo LP Low Protein
1 evőkanál puffasztott amarant
1 evőkanál burgonyapehely
1,5 dl langyos kefír
1 dl langyos víz
1 dkg élesztő
1 mk cukor
1 mk só
1 evőkanál olaj
A formázáshoz:
1-2 evőkanál olaj
A tetejére:
szezámmag



A hozzávalókat keverőtálba mérjük. Robotgép dagasztóspiráljával kidolgozzuk. A tésztát két részre osztjuk. Olajos kézzel hosszúkás rúddá formázzuk. Mindkettőt szezámmagban meghempergetjük. A kés rudat összecsavarjuk. Kiolajozott szögletes kenyérformába helyezzük. 40 fokos sütőben 40 percig kelesztjük. Majd 180 fokos gőzös sütőben 40 perc alatt megsütjük. Kb 50 dkg-os kenyérke lesz belőle.


2015. március 2., hétfő

Csokoládétorta

A recept megjelent a Kifőztük magazin márciusi számában.


Hozzávalók 22 cm átmérőjű formához
6 tojás
6 evőkanál cukor
4 evőkanál rizsliszt
4 evőkanál étkezési keményítő
a krémhez:
4 tojás
20 dkg finom szemcséjű kristálycukor
10 dkg 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé
2 evőkanál kakaópor
20 dkg vaj
a bevonathoz:
1 kg nyújtható fondant
ételfesték

A tojásfehérjét elkezdjük verni. Hozzáadjuk a cukrot, és addig járatjuk a gépet, amíg fényes, kemény habot nem kapunk. Ezután belekeverjük a tojások sárgáját is, majd óvatosan beleforgatjuk a szitált rizslisztet és a keményítőt. A tésztát a sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, 3 lapra vágjuk.
A krémhez a tojásokat a cukorral kihabosítjuk. Vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve, kb. 5 perc alatt jól felforrósítjuk. Még melegen hozzáadjuk az apróra vágott csokoládét, és beleszitáljuk a kakaóport. Kézi habverővel simára keverjük, és egy éjszakára, lefedve hűtőbe tesszük. Másnap jól kihabosítjuk a szoba-hőmérsékletű vajjal, majd megtöltjük a piskótát, és kívülről is vékonyan bevonjuk krémmel. Néhány órára hűtőbe tesszük.

A fondant-t kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és bevonjuk vele a tortát. Ami megmarad belőle, azt tetszés szerint ételfestékkel színezzük, vékonyra nyújtjuk, és virág alakú kiszúróval mintákat szaggatunk belőle. A virágokkal és szalaggal díszítjük a tortát.

Spenótos tészta

A recept megjelent a Kifőztük magazin márciusi számában.


Hozzávalók 2 személyre
25 dkg gluténmentes spagetti
10 dkg bébispenót
25 dkg mascarpone
2 gerezd fokhagyma

A tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A mártáshoz a mascarponét felforrósítjuk, az áttört fokhagymával és sóval ízesítjük. Belekeverjük a spenótleveleket, és éppen csak összeforraljuk. A tésztát a mártással tálaljuk.

Madártej

A recept megjelent a Kifőztük magazin márciusi számában.


Hozzávalók
1 l tej
4 tojás
8 evőkanál cukor
1 vaníliarúd
1 evőkanál rizsliszt

A tojásfehérjét 3 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. Nagy lábosban vizet forralunk, és vizezett evőkanállal a habból galuskákat szaggatunk bele. Mindkét oldalukat kb. 1/2 percig főzzük, majd szűrőlapáttal kiszedjük és lecsepegtetjük.

A tojások sárgáját 1 dl tejjel, a maradék cukorral és a rizsliszttel csomómentesre dolgozzuk. A többi tejet a felhasított vaníliarúddal felforraljuk, majd vékony sugárban hozzáöntjük a tojásos keveréket. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. A kész vaníliamártást üvegtálba öntjük, a tetejére tesszük a habgaluskákat. Kihűtve tálaljuk.


Stíriai metélt

A recept megjelent a Kifőztük magazin márciusi számában.


Hozzávalók 20 x 30 cm-es sütőformához
50 dkg tehéntúró
20 dkg Mester süteményliszt
4 tojás
4 dkg vaj + kevés a kenéshez
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 dl tejföl

1 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa
a tetejére:
porcukor

A túrót szitán áttörjük. Hozzáadunk 1 tojást, a lisztkeveréket, kevés sót, 1 evőkanál tejfölt, és az egészet sima tésztává gyúrjuk. Gyufaszál vastagságúra nyújtjuk, és 1 cm széles csíkokra vágjuk. Forró, sós vízben kifőzzük, utána jól lecsepegtetjük.
A vajat a kétféle cukorral és 3 tojássárgájával alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a maradék tejfölt. Végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A kifőtt tésztát a tojásos masszával óvatosan összeforgatjuk, a vajjal kikent és morzsával meghintett formába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.