2016. december 21., szerda

Csokoládéval csorgatott, vaníliás torta

A recept megjelent a Kifőztük decemberi számában.


Hozzávalók 20 cm átmérőjű, kapcsos tortaformához
a piskótához:
6 tojás
6 evőkanál cukor
4 evőkanál Naturbit barnarizs-liszt
4 evőkanál Naturbit mandulaliszt
2 evőkanál Naturbit kukoricakeményítő
kevés ételfesték (ízlés szerint)

a krémhez:
6 dkg Naturbit kukoricakeményítő
4 dl tej
20 dkg cukor
20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
1 teáskanál vaníliakivonat

az összeállításhoz:
10 dkg házi lekvár
5 dkg étcsokoládé
1 kávéskanál olaj

a díszítéshez:
néhány szelet gluténmentes csokoládé
néhány macaron


A piskótát 2 adagban készítjük el. 3 tojásfehérjét 3 evőkanál cukorral kemény habbá verünk. Belevegyítünk 3 tojássárgáját, majd óvatosan beleforgatunk 2 evőkanál rizslisztet, 2 evőkanál mandulalisztet és 1 evőkanál keményítőt. A sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 1/2 óra alatt megsütjük. A másik piskótával is ugyanígy járunk el, ízlés szerint ételfestékkel színezhetjük. Kihűlés után a lapokat kettévágjuk.


A krémhez a keményítőt kevés hideg tejjel kikeverjük. A többi tejet felforraljuk, folyamatos keverés mellett beleöntjük a keményítős elegyet, és sűrűre főzzük. Még forrón belevegyítjük a cukrot, lefedjük, és jól behűtjük. Végül a krémet a vajjal alaposan kihabosítjuk, és a vaníliakivonattal ízesítjük.

A piskótalapokat vékonyan megkenjük lekvárral. A tortát betöltjük, kívülről is bevonjuk a krémmel. Néhány órára hűtőbe tesszük. A csokoládét az olajjal gőz fölött vagy mikrohullámú sütőben felolvasztjuk, a sütemény tetejére öntjük, és hagyjuk, hogy itt-ott az oldalára is lefolyjon. A tortát ízlés szerint csokoládészeletekkel, macaronnal és habcsókkal díszítjük.


Felhasznált alapanyagok: http://www.kenyersutes.hu/

2016. december 17., szombat

Karácsonyi menüajánló - Tárkonyos csirkeragu leves

A recept megjelent a Kifőztük decemberi számában.


Hozzávalók
50 dkg csirkemellfilé
4 sárgarépa
50 dkg gomba
45 dkg fagyasztott zöldborsó
2 l csirkehúsleves
2 dl tejszín
1 vöröshagyma
3 evőkanál olaj
2 evőkanál Naturbit barnarizs-liszt
1 teáskanál Naturbit kukoricakeményítő
őrölt bors
1 teáskanál morzsolt tárkony
1/2 citrom leve
a tálaláshoz:
citromgerezdek (elhagyható)

A csirkemellet apró kockákra vágjuk, megsózzuk, majd a rizslisztbe forgatjuk. 1 evőkanál olajon mindet megpirítjuk.
A hagymát finomra aprítjuk, 1 evőkanál olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a megtisztított és vékonyra szelt gombát, sózzuk, borsozzuk, majd készre pároljuk.
A maradék olajon megfuttatjuk a megtisztított, vékony csíkokra vágott sárgarépát, felöntjük a húslevessel, hozzáadjuk a zöldborsót, sózzuk, és puhára főzzük. Ezután beletesszük a párolt gombát és a sült húskockákat is. Jól összeforraljuk.
A tejszínt a keményítővel simára keverjük. 1 merőkanálnyit hozzáadunk a levesből, majd az egészet az edénybe öntjük, és hagyjuk, hogy felforrjon. Végül a citromlével és a tárkonnyal ízesítjük, szükség esetén sózzuk.

Tálaláskor – igény szerint – citromgerezdeket kínálhatunk mellé.


2016. december 11., vasárnap

Karácsonyi menüajánló - Csirkemellrolád polentával és spenótmártással

A recept megjelent a Kifőztük decemberi számában.


Hozzávalók
4 csirkemellfilé
10 dkg reszelt sajt
5 dkg vaj
1 tojás
őrölt bors
1 kis csokor petrezselyemzöld
1 gerezd fokhagyma
12 szelet füstölt, húsos szalonna
2 evőkanál olaj

a körethez:
1/2 l tej
1/2 l víz
4 dkg vaj

a mártáshoz:
45 dkg fagyasztott leveles spenót
25 dkg mascarpone
1 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma

A körethez a tejet a vízzel, a vajjal és a sóval felforraljuk. Állandó keverés mellett beleöntjük a kukoricadarát, és sűrűre főzzük. Téglalap alakú edénybe simítjuk. Fóliával letakarva 2 órára hűvös helyre tesszük.


A csirkemellet középen, vízszintesen, mélyen bevágjuk. Szétnyitjuk, hogy 1 nagy szeletet kapjunk, majd kiklopfoljuk és besózzuk. A reszelt sajtot a puha vajjal, a tojással, az áttört fokhagymával, az apróra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal alaposan összekeverjük. A tölteléket egyenletesen elosztjuk a hússzeleteken, mindegyiket szorosan feltekerjük, majd 3-3 szelet szalonnába göngyöljük. Kevés olajon körbepirítjuk, végül mindet tepsibe sorakoztatjuk. 200 fokos sütőben kb. 1/2 óra alatt pirosra sütjük.
A mártáshoz a mascarponét a tejszínnel és az áttört fokhagymával felforraljuk, majd hozzáadjuk a spenótot. Sózzuk, és néhány percig tovább rotyogtatjuk.
A polentát deszkára borítjuk. 1 cm széles szeletekre vágjuk, és száraz serpenyőben mindkét oldalukat megpirítjuk.

A hústekercseket a polentával és a mártással tálaljuk.


Felhasznált alapanyagok: http://www.kenyersutes.hu/

2016. december 7., szerda

Mandulás muffin

A recept megjelent a Kifőztük decemberi számában.


Hozzávalók 12 db-hoz
10 dkg Naturbit Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
10 dkg Naturbit mandulaliszt
15 dkg porcukor
4 dkg vaj
1 tojás
1 evőkanál kakaópor
1 dl tej
1 teáskanál sütőpor

a krémhez:
3 dkg Naturbit kukoricakeményítő
10 dkg cukor
15 dkg puha vaj
2 dl tej
1 tojás

a díszítéshez:
12 csokoládédísz


A vajat a porcukorral és a tojással habosra keverjük. Belevegyítjük a többi hozzávalót is. A muffintepsi mélyedéseit papírkapszlikkal kibéleljük. Egyenletesen elosztjuk bennük a masszát. 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

A krémhez a keményítőt kevés tejjel és a tojással kikeverjük. A többi tejet a cukorral felforraljuk. Folyamatos kevergetés közben beleöntjük a keményítős elegyet, és sűrűre főzzük. Ha kihűlt, a vajjal kihabosítjuk. A krémet csillagcsőrös habzsákba szedjük, és a muffinok tetejét ezzel, valamint a csokoládéval díszítjük.


Felhasznált alapanyagok: www.kenyersutes.hu

2016. november 25., péntek

Mézeskalács


A szokásosnál egy kicsit keményebb mézeskalácsot sütöttem, mert ez jobban díszíthető, ezért kevesebb szódabikarbóna került bele.


Hozzávalók:
2 tojás
5 dkg vaj
7 dkg méz
egy késhegynyi szódabikarbóna
20 dkg porcukor
35 dkg Mester süteményliszt
1/2 csomag GM mézeskalácsfűszer


A vajat a mézzel összeolvasztjuk, majd elkeverjük a tojásokkal. A száraz anyagokat összekeverjük, majd hozzáöntjük a tojásos keveréket. Ezután sima tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük.


Kb. fél cm vékonyra nyújtjuk. Tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. 180 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük. Még melegen egy deszkával lenyomjuk a formákat, hogy sima legyen a teteje.


Egy napig szobahőmérsékleten állni hagyjuk, majd elkészítjük a díszítést.

Hozzávalók a cukormázhoz:
1 tojás fehérje
kb. 15-18 dkg átszitált porcukor
2 dkg Naturbit kukorica keményítő
ételfesték

A terülőmázhoz:
kb. 1 kávéskanál 50%-os citromlé


A tojásfehérjét a cukorral és a keményítővel habosra keverjük. A cukormázból néhány kanállal habzsákba töltünk. A többi cukormázat egy kevés citromlével hígabbra keverjük. A sűrű mázzal készítjük a kontúrokat. A felületeket a hígabb cukormázzal kitöltjük. A mázat szobahőmérsékleten vagy 50 fokos légkeveréses sütőben száríthatjuk. A mázat tetszés szerint ételfestékkel színezhetjük.


Felhasznált anyagok: http://eletfa.eu/

2016. november 20., vasárnap

Csőben sült cukkini

Egy videóban láttam az ötletet, de sajnos már nem emlékszem, hogy hol. Az itthon lévő hozzávalókból elkészítettem az én verziómat ebédre.


Hozzávalók:
2 darab zsenge cukkini
1 nagy sárgarépa
15 dkg sajt
15 dkg bacon
3 tojás
2 dl tejszín
1 gerezd fokhagyma
só, bors
olaj


A cukkinit és a sárgarépát megtisztítjuk és hosszában vékony csíkokra vágjuk, majd besózzuk.


Egy kerek sütőedényt kiolajozunk, és a közepétől kezdve, körbetekerve, felváltva belerakjuk a cukkini és répaszeleteket, a szeletekre vágott sajtot és szalonnát.


A rétegezést addig folytatjuk, míg az összes hozzávaló el nem fogy, végül a szeleteket körkörösen szépen eligazgatjuk.


A tojásokat a tejszínnel, az áttört fokhagymával, sóval és borssal kikeverjük. Egyenletesen a tekercs tetejére locsoljuk.


180 fokos sütőben addig sütjük, míg a teteje megpirul.


Mandulába panírozott csirkemell és barnarizs készült még mellé.


2016. november 19., szombat

Csirkeleves csicseritésztával

A recept megjelent a Kifőztük novemberi számában.


Hozzávalók
70 dkg csirkeszárny
6 sárgarépa
3 fehérrépa
1 csokor petrezselyemzöld
1 kisebb karalábé
1 vöröshagyma
1 evőkanál paradicsompüré
1 teáskanál házi paprikakrém
frissen őrölt bors
10 dkg Mimen csicseritészta (cérnametélt)


A csirkeszárnyat megtisztítjuk, megmossuk, majd bő vízben feltesszük főni. Ha felforrt, a habját leszedjük. Hozzáadjuk a hasábokra vágott sárga- és fehérrépát, valamint a karalábét. Beletesszük a többi ízesítőt is. Sózzuk, borsozzuk, és lassan gyöngyözve kb. 1,5 óráig főzzük a levest, amíg a hús meg nem puhul. Végül a hagymát és a petrezselyemzöldet eltávolítjuk belőle.

Közben a cérnametéltet forró, sós vízben pár perc alatt kifőzzük. Leszűrjük, leöblítjük és jól lecsepegtetjük. A levest a tésztával tálaljuk.


Felhasznált alapanyagok: http://www.kenyersutes.hu/


2016. november 18., péntek

Fatörzs kifli


Hozzávalók:
250 gr Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék
2 teáskanál Szafi négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
2 csipet só
20 gr 6%-os fehérborecet
290 gr szobahőmérsékletű víz
2 teáskanál holland kakaópor
a kenéshez: kókuszolaj


A világos és a sötét tésztát külön készítjük el.
A világos részhez 140 gr vizet tálba mérünk, hozzáadunk egy csipet sót, 1 teáskanál cukorhelyettesítőt és 10 gr borecetet. Beleszórunk 125 gr lisztkeveréket és kanállal összekeverjük, majd jól kidolgozzuk.
A sötétebb részhez 150 gr vizet tálba mérünk, hozzáadunk egy csipet sót, 1 teáskanál cukorhelyettesítőt és 10 gr borecetet. Beleszórjuk a 2 teáskanál kakaóporral összekevert 125 gr lisztkeveréket, és kanállal összekeverjük, majd jól kidolgozzuk.
Mindkét tésztát 3 részre osztjuk. Egyenként oválisra sodorjuk. Egy világos tésztára egy kakaós lapot teszünk. Még egyszer átsodorjuk, majd szorosan feltekerjük. Bagettsütő rácsra helyezzük. Tetejét néhány helyen éles pengével bevágjuk.


200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
Elfelejtettem kókuszolajjal lekenni, ezért a sütés után kentem le, majd még 5 percre visszatettem a sütőbe. Nem bírtam kivárni, és még melegen felvágtam és megkóstoltam.


2016. november 16., szerda

Barna zsemle

A recept megjelent a Kifőztük novemberi számában.


Hozzávalók 6 db-hoz
10 dkg Naturbit mandulaliszt
10 dkg Naturbit hajdinaliszt
5 dkg Naturbit kölesliszt
5 dkg Naturbit barna rizsliszt
5 dkg Mimen tápiókakeményítő
1 teáskanál Naturbit psyllium rostőrlemény
1 teáskanál Naturbit vörös szőlőmagliszt
2 tojásfehérje
1 evőkanál kókuszolaj
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál citromlé
1 kávéskanál só
3 dl víz



A száraz hozzávalókat elvegyítjük. Hozzáadjuk a vizet, a citromlevet és a kókuszolajat, majd jól összekeverjük. Végül beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét is. Kókuszolajjal kikent minikenyérformába töltjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.


Felhasznált alapanyagok: http://www.kenyersutes.hu/

2016. november 11., péntek

Fordított almatorta

A recept megjelent a Kifőztük novemberi számában.


Hozzávalók
2 evőkanál Naturbit barnarizs-liszt
2 evőkanál Mimen tapiókakemenyitő
3 tojás
5 evőkanál eritrit
6 dkg vaj
5 alma


Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, a magházukat eltávolítjuk. Sütőbe helyezhető, 2 l-es lábas aljában vastagon elkenjük a vajat. Rászórunk 2 evőkanál eritritet. A vágott felükkel felfelé beletesszük az almákat, és fedő alatt, takaréklángon 1/2 óráig pároljuk.


A tojásfehérjét a maradék eritrittel kemény habbá verjük. Belekeverjük a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és a keményítőt. A langyosra hűlt gyümölcs tetejére öntjük a masszát, és 170 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Vékony pengéjű késsel a piskótát leválasztjuk az edény faláról, majd a tortát tálra borítjuk. Melegen és hidegen is finom.


Felhasznált alapanyagok: http://www.kenyersutes.hu/

2016. november 5., szombat

Pirított magkeverékes cipó

A recept megjelent a Kifőztük novemberi számában.


Hozzávalók
17,5 dkg langyos kefir
1,5 dl víz
1/2 csomag szárított élesztő (3,5 g)
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál só

a formázáshoz:
rizsliszt

a tetejére:
kevés olaj


A magkeveréket száraz serpenyőben megpirítjuk. Felöntjük a vízzel, és langyosra hűtjük. A többi hozzávalóval összekeverjük, majd jól kidolgozzuk. Rizsliszttel szórt munkalapon finoman átgyúrjuk, és gömbölyűre formázzuk. Fejjel lefelé rizsliszttel szórt kelesztőkosárba helyezzük, és 1 órát kelesztjük.


Közben a sütőt a vaslábassal együtt 230 fokra előmelegítjük. A megkelt tésztát sütőpapírra fordítjuk. Olajspray-vel lefújjuk, a tetejét éles pengével bevágjuk. A sütőpapír segítségével a vaslábasba emeljük. Fedő alatt 30 percig sütjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.


Felhasznált alapanyagok: www.kenyersutes.hu


2016. október 24., hétfő

Paradicsomos rakott tészta

A recept megjelent a Kifőztük októberi számában.


Hozzávalók
20 dkg Mimen csicseritészta
50 dkg sertéskaraj
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
4 dl paradicsomlé
10 dkg reszelt sajt
frissen őrölt bors
morzsolt oregánó
aprított bazsalikom


A tésztát sós vízben 10 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük és jól lecsepegtetjük. A húst csíkokra vágjuk, majd kevés olajon sóval, borssal fűszerezve puhára pároljuk. Az apróra vágott vörös- és fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, felöntjük a paradicsomlével. Sóval, oregánóval és bazsalikommal ízesítjük, majd kb. 15 percig főzzük.
A tésztát a húscsíkokkal és a paradicsommártással hőálló tálba rétegezzük. A tetejét bőven megszórjuk a reszelt sajttal, és az ételt 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.



Felhasznált alapanyag: http://www.kenyersutes.hu/
Háttér: http://www.fotohatterek.hu/