Hozzávalók 20 cm
átmérőjű, kapcsos tortaformához
a piskótához:
6 tojás
6 evőkanál cukor
4 evőkanál Naturbit
barnarizs-liszt
4 evőkanál Naturbit
mandulaliszt
2 evőkanál Naturbit
kukoricakeményítő
kevés ételfesték
(ízlés szerint)
a krémhez:
6 dkg Naturbit
kukoricakeményítő
4 dl tej
20 dkg cukor
20 dkg
szoba-hőmérsékletű vaj
1 teáskanál
vaníliakivonat
az összeállításhoz:
10 dkg házi lekvár
5 dkg étcsokoládé
1 kávéskanál olaj
a díszítéshez:
néhány szelet
gluténmentes csokoládé
néhány macaron
A piskótát 2 adagban
készítjük el. 3 tojásfehérjét 3 evőkanál cukorral kemény habbá verünk.
Belevegyítünk 3 tojássárgáját, majd óvatosan beleforgatunk 2 evőkanál
rizslisztet, 2 evőkanál mandulalisztet és 1 evőkanál keményítőt. A sütőpapírral
bélelt tortaformába öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 1/2 óra alatt
megsütjük. A másik piskótával is ugyanígy járunk el, ízlés szerint
ételfestékkel színezhetjük. Kihűlés után a lapokat kettévágjuk.
A krémhez a
keményítőt kevés hideg tejjel kikeverjük. A többi tejet felforraljuk,
folyamatos keverés mellett beleöntjük a keményítős elegyet, és sűrűre főzzük.
Még forrón belevegyítjük a cukrot, lefedjük, és jól behűtjük. Végül a krémet a
vajjal alaposan kihabosítjuk, és a vaníliakivonattal ízesítjük.
A piskótalapokat
vékonyan megkenjük lekvárral. A tortát betöltjük, kívülről is bevonjuk a
krémmel. Néhány órára hűtőbe tesszük. A csokoládét az olajjal
gőz fölött vagy mikrohullámú sütőben felolvasztjuk, a sütemény tetejére öntjük,
és hagyjuk, hogy itt-ott az oldalára is lefolyjon. A tortát ízlés szerint
csokoládészeletekkel, macaronnal és habcsókkal díszítjük.
Háttér: http://www.fotohatterek.hu/
Felhasznált alapanyagok: http://www.kenyersutes.hu/