2014. július 24., csütörtök

Hatlapos


Hozzávalók:
60 dkg Mester süteményliszt
10 dkg zsír
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 dkg szalakáli
1 tk ecet
1 kis pohár tejföl
pici tej
 
A hozzávalókat a tejföllel, tejjel összegyúrjuk, 6 felé osztjuk, egyenként kisodorjuk, rizsliszttel megszórt tepsi hátán 6 vékony lapot sütünk belőle.
 
A krémhez:
 
1 liter tej
6 evőkanál rizsliszt
25 dkg margarin
3 dkg kakaó
50 dkg kristálycukor
 
A krémhez 10 dkg cukrot megpirítunk, kevés tejjel felfőzzük. A rizslisztet a kakaóval, a vajjal, kevés hideg tejjel simára keverjük, és állandó keverés közben a felforralt karamellás tejhez adjuk és felfőzzük. Végül hozzáadjuk a maradék 40 dkg cukrot. Még melegen, de már nem túl folyósan a lapok közé kenjük, tetejét egy éjszakára lenyomatjuk. Hosszúkás szeletekre vágjuk, tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.
 

 


2014. július 13., vasárnap

Dobos torta


Hozzávalók egy 20 cm-es tortához:
6 tojás
6 dkg Mester süteményliszt
6 dkg keményítő
6 dkg porcukor
6 dkg kristálycukor
3 ek olvasztott vaj.

A Dobostortához 6 db lapot kell sütni. A lapokat kettesével készítettem el.
Tehát 2 tojás sárgáját 2 dkg porcukorral habosra kevertem, 2 tojás fehérjét 2 dkg kristálycukorral fényes habbá vertem. Majd a tojásfehérje habot összekevertem a tojássárgás keverékkel, hozzászitáltam 2 dkg Mester sütilisztet és 2 dkg keményítőt, óvatosan belekevertem, és végül hozzáforgattam 1 ek. olvasztott vajat is.
Sütőpapír hátuljára két darab 20 cm átmérőjű kört rajzoltam. A sütőpapírt nagy sütőlemezre terítettem, és erre kentem egyenletesen 2 kört a piskótamasszából. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöttem.
A fentieket még kétszer megismételtem, így készült el összesen 6 kerek piskótalap.


Krém:
20 dkg kristálycukor
4 tojás
2 ek kakaópor
10 dkg étcsoki
20 dkg vaj

Az egész tojásokat a cukorral kihabosítom, gőz fölött, folyamatosan kevergetve jól felforrósítom. A tűzről levéve beleszitálom a kakaóport, és belekeverem az apróra vágott csokoládét, amíg teljesen homogén krémet kapok. Teljes kihűlésig hűtőbe teszem, majd kihabosítom a vajjal. Ezzel a krémmel összetöltöm a lapokat és kívülről is bevonom a tortát.

A tetejére:
10 dkg kristálycukor
piciecet

A cukrot az ecettel karamellizálom, a legszebb piskótalap tetején egyenletesen elterítem, ha picit hűlt, éles késsel, határozott mozdulatokkal cikkekre vágom. A karamell lapocskákkal díszítem a torta tetejét.





2014. július 7., hétfő

Macaron

Mostanában többször is készült macaron nálunk. Mindig nagy sikere van. Újból összefoglalom a receptet az utóbbi idők tapasztalatai alapján.


3-4 nappal a készítés előtt 3 nagyobb tojást kettéválasztok, és a tojásfehérjéket zárható edényben a hűtőszekrényben tartom.


15 dkg mandulalisztet és 15 dkg porcukrot átszitálok, és összekeverem, majd belekeverek 55 gr tojásfehérjét is, és félreteszem.
15 dkg finomszemű kristálycukrot 38 ml vízzel 120 fokra felmelegítem.
Közben a maradék 55 gr tojásfehérjét habbá verem, és a forró cukorszirupot apránként hozzáadva tovább verem, egészen addig, míg a tojáshab ki nem hűl. Ekkor teszek bele egy pici por- (esetleg gél-) állagú ételfestéket.


A tojáshab egyharmadát a mandulás keverékhez adom, és jól összekeverem. Majd habkártyával a többi habot is belekeverem. Sima csőrős, nagyobb lyukú habzsákba töltöm, és szilikonos sütőpapírral bélelt sütőlemezre, 3 cm nagyságú köröket nyomok a masszából. Szobahőmérsékleten fél-egy órát pihentetem, amíg bőrösödni nem kezd a teteje.
160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben, 10 percig sütöm úgy, hogy közben résnyire kitámasztom a sütő ajtaját. Akkor készült el , ha egy macaront picit megemelve, elválik a sütőpapírtól. Ha kicsit kihűlt, akkor érdemes leszedni a papírról.

Krém:
1 dl tejszín
10 dkg apróra vágott 70% kakaótartalmú étcsokoládé
2 dkg vaj
4 dkg porcukor
A krém hozzávalóit összemelegítem, amíg minden szépen egybe nem olvad, majd hűtőbe teszem. Teljes kihűlés után kihabosítom és habzsákból töltöm össze a macaronokat.
A kész macaronnak jót tesz, ha egy éjszakát áll a hűtőben.