2016. október 24., hétfő

Paradicsomos rakott tészta

A recept megjelent a Kifőztük októberi számában.


Hozzávalók
20 dkg Mimen csicseritészta
50 dkg sertéskaraj
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
4 dl paradicsomlé
10 dkg reszelt sajt
frissen őrölt bors
morzsolt oregánó
aprított bazsalikom


A tésztát sós vízben 10 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük és jól lecsepegtetjük. A húst csíkokra vágjuk, majd kevés olajon sóval, borssal fűszerezve puhára pároljuk. Az apróra vágott vörös- és fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, felöntjük a paradicsomlével. Sóval, oregánóval és bazsalikommal ízesítjük, majd kb. 15 percig főzzük.
A tésztát a húscsíkokkal és a paradicsommártással hőálló tálba rétegezzük. A tetejét bőven megszórjuk a reszelt sajttal, és az ételt 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.



Felhasznált alapanyag: http://www.kenyersutes.hu/
Háttér: http://www.fotohatterek.hu/


2016. október 16., vasárnap

Csokiskeksz pohárkrém

A recept megjelent a Kifőztük októberi számában.


Hozzávalók 4 személyre
a kekszhez:
10 dkg porcukor
13,5 dkg vaj
1 tojás

a krémhez:
25 dkg mascarpone
5 dkg porcukor

továbbá:
4 evőkanál rum
1 teáskanál cukrozatlan kakaópor


A lisztkeveréket a porcukorral, a vajjal és a tojással sima tésztává gyúrjuk. Hűtőben 10 percet pihentetjük, majd kb. 30 egyforma darabra osztjuk. Mindből golyót formázunk, és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. A tenyerünkkel kissé lelapítjuk, villával csíkokat nyomunk a tetejükre. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük.
A mascarponét a porcukorral kihabosítjuk. A krémet habzsákba szedjük.

Minden pohár aljába kevés krémet nyomunk, rámorzsolunk 3-4 kekszet, meglocsoljuk rummal, majd a maradék krémmel díszítjük a desszert tetejét. Végül finoman megszórjuk kakaóporral.


Felhasznált alapanyagok: http://www.kenyersutes.hu/


2016. október 13., csütörtök

Csokoládés sütinyalóka

A recept megjelent a Kifőztük októberi számában.


Hozzávalók kb. 36 db-hoz
15 dkg Naturbit Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
7 dkg puha vaj
7 dkg porcukor
1 tojás
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 teáskanál sütőpor
1,5 dl tej

a díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé
1 kávéskanál olaj
néhány szem liofilizált málna
szórócukor

továbbá:
nyalókapálcák


A vajat a porcukorral habosra keverjük. Beletesszük a többi hozzávalót, és jól összedolgozzuk. Habzsákba töltjük a masszát. A sütinyalóka-formát a felső pereméig töltjük a tésztával, majd ráhelyezzük a tetejét. 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük a golyókat.


Az étcsokoládét az olajjal összeolvasztjuk. A nyalókapálcák végé belemártjuk, mindegyikre 1-1 golyót szúrunk, majd rövid időre hűtőbe tesszük. Végül a golyókat a csokoládéba mártjuk, lecsepegtetjük. Megszórjuk szórócukorral vagy a liofilizált málnaszemekkel díszítjük. Tálalásig hűtőben tároljuk.


Felhasznált alapanyagok: http://www.kenyersutes.hu/
Sütinyalóka forma: Cookori



2016. október 7., péntek

Mákos aranygaluska

A recept megjelent a Kifőztük októberi számában.


Hozzávalók
20 dkg Naturbit Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
5 dkg Mimen tápiókakeményítő
1,2 dl langyos tej
1 tojás
3 dkg porcukor
3 dkg olvasztott vaj
1,5 dkg friss élesztő
1 citrom reszelt héja
1 csipet só

az összeállításhoz:
8 dkg darált mák
5 dkg porcukor
6 dkg olvasztott vaj

a mártáshoz:
1 csomag gluténmentes vaníliás pudingpor
8 dl tej
3 evőkanál cukor

az öntethez:
50 dkg fagyasztott meggy
6 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
2 teáskanál Naturbit kukoricakeményítő
1 kávéskanál őrölt fahéj


A tészta hozzávalóit tálba mérjük, összekeverjük, majd jól kidolgozzuk. Az olvasztott vajba mártott teáskanállal galuskákat szaggatunk belőle, mindegyiket megforgatjuk a vajban, és hőálló tálba sorakoztatjuk. A rétegeket a porcukorral elkevert mákkal bőven megszórjuk. Letakarva 1/2 órát kelesztjük. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.


Közben a mártáshoz a pudingport a cukorral és kevés hideg tejjel elvegyítjük. A többi tejet felforraljuk, és a pudingport beleöntve, kevergetve besűrítjük.
A meggyet a cukorral, a citromlével, a citromhéjjal és a fahéjjal felforraljuk. A keményítőt kevés hideg vízben eldolgozzuk. Folyamatosan kevergetve a forró meggyhez adjuk, újból felforraljuk, és besűrítjük az öntetet.

A mákos aranygaluskát a vaníliamártással és a meggyöntettel tálaljuk.


Felhasznált alapanyagok: www.kenyersutes.hu

2016. október 1., szombat

Sajtos pogácsa


Hozzávalók kb. 16 darabhoz:
150 g Szafi Free ropogós héjú házikenyér lisztkeverék
150 g langyos víz
30 g citromlé
1 kávéskanál só
50 g kókuszolaj

A tetejére:
5 dkg reszelt sajt

A vízben elkeverjük a citromlevet, a sót és a kókuszolajat. Hozzáadjuk a lisztkeveréket és jól összekeverjük. 5 percig állni hagyjuk. Lisztkeverékkel szórt munkalapon átgyúrjuk, egy cm vastagra nyújtjuk. Tetejét késsel berácsozzuk, reszelt sajttal megszórjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 190 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt megsütjük.