2015. november 30., hétfő

Túró rolád

A recept megjelent a Kifőztük decemberi számában.


Hozzávalók 32 x 8 cm-es őzgerincformához:
12 dkg Mester süteményliszt
3 dkg vaj
1 evőkanál kakaópor
1 kávéskanál sütőpor
4 dkg porcukor
1 tojás

a töltelékhez:
2 tojás
7 dkg porcukor
25 dkg túró
1 teáskanál vaníliás cukor
5 evőkanál rizsdara



A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. 2/3-1/3 arányban elosztjuk. A nagyobbik tésztát vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük vele az őzgerincformát.
A töltelékhez a tojásfehérjét felverjük. A többi hozzávalót jól kikeverjük, majd beleforgatjuk a habot. A formába töltjük, és betakarjuk a tésztából nyújtott másik lappal.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. A süteményt szeletekre vágva tálaljuk.


2015. november 21., szombat

Kenyér-falatok

Katakonyha oldalán láttam tegnap az ötletet, ezt készítettem el gluténmentesen.


Hozzávalók:
20 dkg Nutri Free mix per Pane
5 dkg tápióka keményítő
1 evőkanál burgonyapehely
1,2 dl víz
175 gr langyos kefir
1 teáskanál útifűmaghéj-őrlemény
1 dkg élesztő
1 kávéskanál só
csipet cukor
1 evőkanál olaj

A formázáshoz:
kevés olaj

A tetejére:
1 tojás
szezámmag, napraforgómag, mák, fenyőmag, durvaszemű só


Az útifűmaghéjat a vízzel összekeverjük, és félretesszük, amíg kocsonyás állagúvá válik. Az összes hozzávalót tálba mérjük, összekeverjük és kidagasztjuk. Olajos kézzel diónyi gombócokat formálunk a tésztából. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, kb. 1 cm-re egymástól. Fél óráig kelesztjük.


A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, az aljába fémedénybe kevés vizet teszünk. A tojást kevés vízzel gyengén felverjük, és vékonyan lekenjük vele a tészták tetejét, majd megszórjuk tetszőleges magokkal. 25 perc alatt megsütjük.


Körözöttet készítettem hozzá.

2015. november 10., kedd

Vágott zsemle

A recept megjelent a Kifőztük novemberi számában.


Hozzávalók 9 db-hoz
25 dkg Schär Mix B kenyérpor
1 evőkanál burgonyapehely
1 evőkanál puffasztott amaránt
1,5 dl langyos kefir
1 dl víz
1 teáskanál útifűmaghéj-őrlemény
1 kávéskanál só
1 csipet cukor
1 dkg friss élesztő

a formázáshoz:
kevés olaj


A hozzávalókat tálba mérjük, összekeverjük, majd jól kidagasztjuk. Olajos kézzel 9 hosszúkás zsemlét formázunk a tésztából, és bagettsütő rácsra tesszük. Meleg helyen 1/2 óráig kelesztjük. A tetejüket hosszában éles pengével, kb. 1/2 cm mélyen bevágjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.


2015. november 5., csütörtök

Rákóczi-túrós kosárka

A recept megjelent a Kifőztük novemberi számában.


Hozzávalók 8 db 10 cm-es kosárkához
15 dkg Mester gluténmentes süteményliszt
4 dkg porcukor
8 dkg vaj
1 tojássárgája

a töltelékhez:
12 dkg túró
7 dkg porcukor
1 tojás
2 teáskanál étkezési keményítő
1 csomag vaníliás cukor

a díszítéshez:
1 tojásfehérje
5 dkg porcukor
4 evőkanál sárgabaracklekvár

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd 1/2 órára hűtőbe tesszük.
Kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, és kosárkaformával 8 kört szúrunk ki belőle. A formákat kibéleljük a tésztával, és 200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük. Kihűlés után mindet kivesszük a formából, és tepsire sorakoztatjuk.

A töltelékhez a tojást a porcukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az áttört túrót, a keményítőt és a vaníliás cukrot. A kosárkákban a tölteléket egyenletesen elosztjuk. 210 fokos, légkeveréses sütőben 5 percig sütjük. Közben a tojásfehérjét a cukorral felverjük, habzsákból köröket nyomunk a töltelék szélére. A sütő hőmérsékletét 100 fokra mérsékelve a sütemények tetejét még 5 percig szárítjuk. Kihűlés után 1-1 kanálnyi baracklekvárt teszünk a közepükre.


2015. november 3., kedd

Kókusztekercstorta

A recept megjelent a Kifőztük novemberi számában.


Hozzávalók 22 cm átmérőjű tortához
a tekercshez:
25 dkg gluténmentes háztartási keksz (Mester Család)
7 dkg porcukor
3 dkg olvasztott vaj
3 dkg gluténmentes kókuszreszelék
2 evőkanál kakaópor
1 evőkanál rum
60 ml tej

a krémhez:
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
3 dkg gluténmentes kókuszreszelék
2 evőkanál rum

a díszítéshez:
2 dkg gluténmentes kókuszreszelék

a piskótához:
3 tojás
3 evőkanál cukor
2 evőkanál rizsliszt
1 evőkanál gluténmentes étkezési keményítő
1 evőkanál kakaópor

a tortakrémhez:
4 dkg gluténmentes étkezési keményítő
4 dl kókusztej
4 evőkanál cukor
10 dkg gluténmentes kókuszreszelék
3 dl tejszín
1 csomag habfixáló (10 g)

a tetejére:
10 dkg étcsokoládé
70 ml tejszín


A kekszet ledaráljuk. A tekercs hozzávalóit tálba mérjük és összegyúrjuk. Sütőpapíron kb. 30 x 30 cm-es, négyzet alakú lappá nyújtjuk. A krémhez a szoba-hőmérsékletű vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a rumot. Ezt a kekszes alapon egyenletesen elkenjük, majd szorosan feltekerjük. A tekercset kókuszreszelékben meghempergetjük. Fóliába csomagoljuk, és néhány órára hűtőbe tesszük.
A piskótához a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Beleforgatjuk a tojások sárgáját, majd az átszitált rizslisztet, keményítőt és kakaóport. Sütőpapírral bélelt, 22 cm-es tortaformában 170 fokon tűpróbáig sütjük.
A tortakrémhez a keményítőt a cukorral és kevés kókusztejjel elvegyítjük. A többi kókusztejet felforraljuk, folyamatosan kevergetve beleöntjük a keményítős elegyet, és sűrűre főzzük. Ha langyosra hűlt a krém, belekeverjük a kókuszreszeléket. A tejszínt a habfixálóval felverjük, és a kihűlt krémbe forgatjuk.
A piskótát 2 lapra vágjuk. Az alsó lapot visszatesszük a tortaformába. A keksztekercset 1/2 cm-es szeletekre vágjuk, és kirakjuk vele a tortaforma oldalát. A torta közepét a kókuszos krémmel feltöltjük, a tetejét simára igazítjuk, majd befedjük a másik tortalappal.
A csokoládét a tejszínnel megolvasztjuk, és a torta tetejére öntjük. A maradék kókusztekercsszeletekkel díszítjük.