A recept megjelent a
Kifőztük novemberi számában.
Hozzávalók 22 cm átmérőjű
tortához
a tekercshez:
25 dkg gluténmentes háztartási
keksz (Mester Család)
7 dkg porcukor
3 dkg olvasztott vaj
3 dkg gluténmentes
kókuszreszelék
2 evőkanál kakaópor
1 evőkanál rum
60 ml tej
a krémhez:
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
3 dkg gluténmentes
kókuszreszelék
2 evőkanál rum
a díszítéshez:
2 dkg gluténmentes
kókuszreszelék
a piskótához:
3 tojás
3 evőkanál cukor
2 evőkanál rizsliszt
1 evőkanál gluténmentes
étkezési keményítő
1 evőkanál kakaópor
a tortakrémhez:
4 dkg gluténmentes étkezési
keményítő
4 dl kókusztej
4 evőkanál cukor
10 dkg gluténmentes
kókuszreszelék
3 dl tejszín
1 csomag habfixáló (10 g)
a tetejére:
10 dkg étcsokoládé
70 ml tejszín
A kekszet ledaráljuk. A tekercs
hozzávalóit tálba mérjük és összegyúrjuk. Sütőpapíron kb. 30 x 30 cm-es,
négyzet alakú lappá nyújtjuk. A krémhez a szoba-hőmérsékletű vajat a
porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a rumot. Ezt a
kekszes alapon egyenletesen elkenjük, majd szorosan feltekerjük. A tekercset
kókuszreszelékben meghempergetjük. Fóliába csomagoljuk, és néhány órára hűtőbe
tesszük.
A piskótához a tojásfehérjét a
cukorral kemény habbá verjük. Beleforgatjuk a tojások sárgáját, majd az
átszitált rizslisztet, keményítőt és kakaóport. Sütőpapírral bélelt, 22 cm-es
tortaformában 170 fokon tűpróbáig sütjük.
A tortakrémhez a keményítőt a
cukorral és kevés kókusztejjel elvegyítjük. A többi kókusztejet felforraljuk,
folyamatosan kevergetve beleöntjük a keményítős elegyet, és sűrűre főzzük. Ha
langyosra hűlt a krém, belekeverjük a kókuszreszeléket. A tejszínt a
habfixálóval felverjük, és a kihűlt krémbe forgatjuk.
A piskótát 2 lapra vágjuk. Az
alsó lapot visszatesszük a tortaformába. A keksztekercset 1/2 cm-es szeletekre
vágjuk, és kirakjuk vele a tortaforma oldalát. A torta közepét a kókuszos
krémmel feltöltjük, a tetejét simára igazítjuk, majd befedjük a másik
tortalappal.
A csokoládét a tejszínnel
megolvasztjuk, és a torta tetejére öntjük. A maradék kókusztekercsszeletekkel
díszítjük.