2019. december 10., kedd

Csíkos kifli

A recept megjelent a Kifőztük novemberi számában.



Hozzávalók 6 db-hoz
26 dkg Szafi Free ropogós kérgű hajdinás házikenyér lisztkeverék + kevés a formázáshoz
3,2 dl langyos víz
3 dkg Burg almaecet
3 dkg Szafi Reform eritrit
1 evőkanál Szafi Reform holland kakaópor
1–2 csipet só
a kenéshez:
Szafi Reform kókuszolaj


A világos és a sötét tésztát külön készítjük el. A víz felében elkeverjük az eritrit, a só és az almaecet felét, majd hozzáadjuk a lisztkeverék felét – a sötét tésztához a kakaót is –, és alaposan összekeverjük a tésztát. 


Lisztkeverékkel szórt munkalapon finoman átgyúrjuk, majd mindkettőt 20×40 cm-es, vékony téglalappá nyújtjuk, és a világos lapra helyezzük a kakaósat. A rövidebb végétől kezdve szorosan feltekerjük, éles késsel 6 részre vágjuk. 


A csigákat az oldalukra fektetjük, ellapítjuk, majd ovális alakban vékonyra nyújtjuk, végül kifli alakúra feltekerjük. 


Mindet bagettsütő rácsra helyezzük, a tetejüket kókuszolajjal lekenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. 


Rácsra téve hagyjuk kihűlni.




2019. november 23., szombat

Tortadíszítő workshop



Kellemes hangulatú estét töltöttünk a környékbeli gluténmentesen étkező és tortadíszítés iránt érdeklődő sorstársaimmal.


Két tortával készültem. A kész piskótát vittem és a helyszínen töltöttem be krémmel, megcsináltuk a csokicsorgatást és karácsonyi hangulatúra díszítettem.


A csokitorta receptje megtalálható itt, annyi különbséggel, hogy most laktózmentes mascarponeval és tejszínnel készült.
A habcsók díszeket pedig így készítettem.


A másik tortat pedig betöltve vittem, hogy meg tudjam mutatni a fondant burkolást, és a fondantból készült karácsonyi hangulatú díszítést. A vanília krémet egy kis fahéjas almás réteggel bolondítottam meg.


Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:
10 tojás
25 dkg cukor
24 dkg barna rizsliszt
6 dkg keményítő

A krémhez:
3 dl laktózmentes tej
25 dkg laktózmentes vaj
15 dkg cukor
5 dkg kukorica keményítő
1 tojás
vanília paszta

Az almás réteghez:
3 alma
1 citrom héja és leve
5 dkg cukor
fahéj ízlés szerint
2 teáskanál kukorica keményítő

A burkoláshoz:
kb. 60 dkg fondant

A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és a keményítőt. A piskóta masszát két darab egyforma, sütőpapírral bélelt tortakarikában egyenletesen elosztjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
A krémhez a tejet 10 dkg cukorral langyosra melegítjük. Kb. 1 dl tejjel simára keverjük a keményítőt, és beledolgozzuk az egész tojást is. A többi tejet felforraljuk, és folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a keményítős tejet. Erőteljesen kevergetve addig főzzük, míg teljesen besűrűsödik. A tűzről levéve belekeverjük a maradék cukrot, és a vanília pasztát. Lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük. Majd kihabosítjuk a puha vajjal.
Az almát megtisztítva apró kockákra vágjuk. A cukorral, a citrom levével és reszelt héjával, a fahéjjal és kb. 0,5 dl vízzel felforraljuk. Közben a keményítőt kevés vízzel kikeverjük, majd a forró almához adjuk, és besűrítjük a szószt. Ezután letakarva kihűtjük.
Mindkét piskótát két lapra vágjuk, így összesen 4 lapot kapunk. A krémmel betöltjük a piskótát, oly módon, hogy a lapokra először a vaníliakrém kerül alulra. Egy-egy réteg krémre, habzsákból a torta szélére csíkot nyomunk a vaníliakrémből, és ide töltjük az almapürét, hogy ne folyjon ki a torta oldalán. Kívülről is vékonyan bevonjuk a tortát krémmel, és egy éjszakára hűtőbe tesszük, így másnap szépen tudjuk burkolni és díszíteni.


Bizonyára finom volt, mert az utolsó morzsáig elfogyott. Még a tálat sem kellett elmosogatni :D


2019. november 3., vasárnap

Mákos csiga

A recept megjelent a Kifőztük októberi számában.



Hozzávalók kb. 12 db-hoz
a tésztához:
14 dkg Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék+ kevés a formázáshoz
2 dkg Szafi Reform eritrit
1,75 dl víz
2 dkg almaecet
1 csipet só

a töltelékhez:
5 dkg darált mák
3 dkg Szafi Reform eritrit
1 citrom reszelt héja
1 dl növényi tej vagy víz

a kenéshez:
Szafi Reform kókuszolaj


A töltelékhez a mákot a tejben pár percig főzzük. A tűzről levéve belekeverjük az eritritet és a citromhéjat, majd hagyjuk kihűlni.


A tésztához a vízben oldódásig keverjük az eritritet és a sót, hozzáadjuk az almaecetet, a lisztkeveréket, és alaposan összekeverjük a tésztát. 


Lisztkeverékkel szórt munkalapon átgyúrjuk, gömbölyítjük, majd vékony téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. Éles késsel háromszög alakú szeletekre vágjuk, mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. 


A tetejüket kókuszolajjal lekenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.


Rácsra téve hagyjuk kihűlni.


Leopárd kalács

A recept megjelent a Kifőztük októberi számában.


Hozzávalók 30×10 cm-es sütőformához
a világos tésztához:
28 dkg Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék
5 dkg Szafi Reform eritrit
4 dkg Burg almaecet
1 csipet só
3,4 dl langyos víz

a sötét tésztához:
13 dkg Szafi Free ropogós kérgű hajdinás házikenyér lisztkeverék
3 dkg Szafi Reform eritrit
1 evőkanál Szafi Reform holland kakaópor
1,5 dkg Burg almaecet
1 csipet só
16 dkg langyos víz

a világosbarna tésztához:
13 dkg Szafi Free ropogós kérgű hajdinás házikenyér lisztkeverék
3 dkg Szafi Reform eritrit
1 púpozott teáskanál Szafi Reform instant kávé
1,5 dkg Burg almaecet
1 csipet só
16 dkg langyos víz

a formázáshoz:
kevés Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék

a kenéshez:
Szafi Reform kókuszolaj



A háromféle tésztát külön-külön készítjük el. Mindegyik esetlen a langyos vízben elkeverjük az eritritet, a sót és az almaecetet – a világosbarna tésztánál a kávét is –, majd hozzáadjuk a lisztkeveréket – a sötét tésztához a kakaót is –, és alaposan összekeverjük a tésztát. 


A kakaóst 10-12 részre osztjuk, mindegyiket a sütőforma hosszának megfelelő rúddá sodorjuk. A világos és a világosbarna tésztát a forma hosszának megfelelő szélességű, vékony téglalapokká nyújtjuk, és a világos lapra helyezzük a világosbarnát. A szélére teszünk 1 kakaós rudat, a tésztába tekerjük, majd elvágjuk mellette a tésztát, tehát olyan rudat kapunk, ami kakaós, világosbarna és világos rétegből áll. 


A leírtak szerint addig folytatjuk a rudak készítését, amíg az összes tészta el nem fogy. A sütőformában egymás mellé és egymás tetejére rakosgatjuk a rudakat. A kalács tetejét kókuszolajjal lekenjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben 70 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.


2019. október 29., kedd

Karamell-krémes torta


Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű tortához:
6 tojás
15 dkg cukor
14 dkg barna rizsliszt
4 dkg kukoricakeményítő

A krémhez:
1 doboz cukrozott sűrített tej (397 gr)
20 dkg vaj
1 csipet só

A bevonáshoz:
vajkrém
ételfesték

A mézeskalácshoz:
30 dkg Mester süteményliszt
10 dkg porcukor
1 tojás
3 dkg vaj
10 dkg méz
1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál mézes sütemény fűszerkeverék

A mázhoz:
1 tojás fehérje
kb. 16 dkg porcukor
2 dkg kukorica keményítő
kevés citromlé (a hígításhoz)


A sűrített tej konzervet, annyi vízben, amennyi ellepi, lassan gyöngyöztetve 2 óráig főzzük, majd kihűtjük. Így a sűrített tejből egy nagyon finom sűrű karamell krém lesz.


A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és a keményítőt. A piskóta masszát két darab egyforma, sütőpapírral bélelt tortakarikában egyenletesen elosztjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.


A karamellt egy csipet sóval és a vajjal habosra keverjük. Mindkét piskótát három lapra vágjuk, így összesen 6 lapot kapunk. A krémmel betöltjük a piskótát, kívülről is vékonyan bevonjuk a krémmel, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.


A mézeskalács elkészítéséről részletes leírás található ebben a bejegyzésben. A recepten egy kicsit módosítottam, de mindkét megoldás működik. Illetve egy éjszakát töltött a hűtőben a tészta. Az alpaka kiszúró természetesen nem érkezett meg időre, úgyhogy kénytelen voltam magam elkészíteni. ;)


Így néztek ki a mézesek még félkész állapotban. Nagyon büszke vagyok, mert a kislányom díszítette őket. :)


A tortát vékonyan bevonjuk vajkrémmel, majd hűtőbe tesszük. Tetszés szerint színezett krémmel még egy rétegben is bevonhatjuk, így lesz ilyen színátmenetes az oldala.

 
Tálalás előtt egy kevés vajkrémmel rögzítve a torta oldalára és a tetejére elhelyezzük a figurákat.


A girlandot papír szívószálból és hímzőfonalból készítettem.


Szépen szeletelhető szülinapi torta született így.



2019. október 23., szerda

Szafi Free kenyér kemencében sütve


Hozzávalók:
27 dkg Szafi Free ropogós kérgű hajdinás házikenyér lisztkeverék + egy kevés a formázáshoz
1 evőkanál Szafi Free sörélesztő pehely
330 ml langyos víz
30 gr almaecet
1,5 kávéskanál só

A kenéshez:
kókuszolaj


A vízben elkeverjük a sót és az almaecetet. Hozzáadjuk a lisztkeveréket és a sörélesztőpelyhet. Jól összekeverjük a tésztát, majd lisztkeverékkel szórt munkalapon átgyúrjuk, és gömbölyítjük, majd hosszúkásra formázzuk a tésztát. Szögletes kenyérsütő formába helyezzük, a tetejét kókuszolajjal lekenjük, és éles késsel néhány helyen bevágjuk.


A felfűtött kemencében kb. 40 perc alatt megsütjük a kenyeret. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, és csak utána szeleteljük.


2019. október 22., kedd

Mini virslis roló

A recept megjelent a Kifőztük szeptemberi számában.


Hozzávalók kb. 30 db-hoz
13,5 dkg Szafi Free ropogós kérgű hajdinás házikenyér lisztkeverék + kevés a formázáshoz
1 csapott evőkanál Szafi Free sörélesztőpehely
1,65 dl langyos víz
1,5 dkg almaecet
1 csapott kávéskanál só
10 virsli
a tetejére:
1 evőkanál Szafi Free ketchup
1 teáskanál szezámmag



A vízhez adjuk az almaecetet és a sót, majd a lisztkeveréket és a sörélesztőpelyhet. A tésztát alaposan összekeverjük, lisztkeverékkel szórt munkalapon vékonyra nyújtjuk. Kb. 12 cm hosszú, 1,5 cm széles csíkokra vágjuk, mindegyikbe 1/3 virslit tekerünk. 


A rolókat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket megkenjük a kevés vízzel hígított ketchuppal és megszórjuk a szezámmaggal. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.