2014. szeptember 27., szombat

Rusztikus cipó

 
Hozzávalók:
10 dkg NUTRI Free Mix per Pane
10 dkg Old Millers special
10 dkg Old Millers világosbarna lisztkeverék magvakkal
1 ek lenmagpehely
1 ek burgonyapehely
1 ek puffasztott amarant
1 tk psyllium
1 mk só
1 tk méz
1,5 dkg élesztő
1,5 dl langyos víz
1,5 dl langyos tej
2 ek olvasztott vaj

A tetejére:
magkeverék
pici olaj

A hozzávalókat jól kidagasztottam. Deszkára borítva finoman átgyúrtam. A tésztát 1/3-2/3 arányban elosztottam. Mindkét részt gömbölyítettem. A nagyobbik tésztagömböt sütőpapírral bélelt sütőlemezre tettem, a tetejére került a kisebb tésztagombóc. Fakanál nyelével középen átszúrtam, pici olajjal az egészet átkentem. Oldalát ollóval 8 helyen bevágtam, tetejét magokkal megszórtam.

Szobahőmérsékleten kelesztettem. Mikor szépen megnőtt a cipó, a sütőt bekapcsoltam 200 fokra, a sütő aljába kis fémedénybe vizet tettem. 20 perc után a sütő hőmérsékletét mérsékeltem 180 fokra és még 20 percig sütöttem. Rácsra téve kihűtöttem.

2014. szeptember 21., vasárnap

Kefíres riegel zsemle


Hozzávalók:
10 dkg Schar Mix B
15 dkg OldMillers világosbarna liszkeverék magvakkal
1 ek lenmagpehely
1 ek burgonyapehely
1 dkg friss élesztő
1 mk só
1 mk cukor
1 ek olaj
1 dl langyos kefír
1,5 dl langyos víz

A tetejére:
pici olaj
magkeverék

A hozzávalókat robotgép dagasztóspiráljával jól kidolgoztam. Letakarva fél órát kelesztettem.
Deszkára borítva lazán átgyúrtam, téglalap alakúra ellapogattam. Tetejét olajjal lekentem, magokkal megszórtam. 6 négyszögletes darabra vágtam. Sütőpapírral borított tepsire átemeltem. Még fél órát kelesztettem.

180 fokra előmelegített, gőzös sütőben 20 perc alatt megsütöttem.


2014. szeptember 14., vasárnap

Csokoládés mandulatorta

Moha mandulás csokoládétortáját készítettem el gluténmentesen. Köszönöm Adrienn az ötletet, nagyon finom volt!


Hozzávalók a tésztához:
10 tojás fehérje
30 dkg finom kristálycukor
40 dkg mandulaliszt

 
A krémhez:
10 tojás sárgája
8 ek cukor
3 ek rizsliszt
3 dl tej
4 ek kakaópor
20 dkg vaj
30 dkg nutella


Sütőpapír hátuljára 4 db 26 cm átmérőjű kört rajzoltam. A 4 tésztalapot 2 adagban készítettem el.
5 db tojásfehérjét kemény habbá vertem, majd hozzáadva a fele cukrot tovább vertem azzal együtt.
20 dkg darált mandulát fakanállal óvatosan belekevertem. A tésztából két egyforma korongot simítottam az előkészített, sütőlemezre helyezett sütőpapírra.


Előmelegített sütőben 180 fokon egy lapot 12 percig sütöttem. A második lap sütése alatt elkészítettem a második adag tésztát, a 3. és 4. laphoz. Sütés után a lapokat teljesen kihűtöttem.
Amíg a lapok kihűltek elkészítettem a krémet. A tojássárgákat habosra kevertem a cukorral, rizsliszttel és a tejjel, kis lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főztem. A tűzről levéve hozzákevertem 4 ek. kakaóport és a nutellát, majd kihűtöttem és hűtőbe tettem.
A szobahőmérsékletű vajat habosra kevertem és kanalanként hozzáadtam a kihűlt főzött krémet.


A tortalapokról lehúztam a sütőpapírt A krémmel betöltöttem a tortát, és kívülről is bevontam vele. Egy éjszakát a hűtőben pihent, majd másnap fondant bevonattal díszítettem.