2016. augusztus 20., szombat

Csirkecurry naan kenyérrel

A recept megjelent a Kifőztük augusztusi számában.


Hozzávalók
6 db naan kenyérhez:
20 dkg Naturbit Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
5 dkg Mimen tápiókakeményítő
1 kávéskanál sütőpor
1 dkg friss élesztő
175 g langyos kefir
1 evőkanál olaj
1/2 dl víz
1 kávéskanál só

a csirkecurryhez:
80 dkg csirkemellfilé
1 evőkanál olaj
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál currypor
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál Cayenne-bors
1 lime
1 kisebb csilipaprika
4 dl kókusztej
frissen őrölt bors

a tálaláshoz:
25 dkg jázminrizs
1 kis csokor petrezselyemzöld
4 evőkanál görög joghurt


A naan kenyér hozzávalóit összekeverjük, és jól kidolgozzuk. Letakarva 1/2 órát kelesztjük. A tésztát 6 részre osztjuk, egyesével gömbölyítjük, és 3-4 mm vastag körlapokká nyújtjuk. Száraz serpenyőben a lepénykenyerek mindkét oldalát 1-1 perc alatt megsütjük.
A felaprított vöröshagymát az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a csíkokra szelt csirkemellet, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Rászórjuk az áttört fokhagymát, az apróra vágott csilit és a fűszereket. Ráöntjük a lime levét és a kókusztejet is. Lefedve, lassú tűzön 20 perc alatt puhára főzzük. A rizst kevés olajon megfuttatjuk, felöntjük 5 dl vízzel, sóval ízesítjük, és fedő alatt puhára főzzük.

A csirkecurryt a joghurttal meglocsoljuk, vágott petrezselyemmel megszórjuk. A naan kenyérrel és rizzsel tálaljuk.


Felhasznált alapanyagok: www.kenyersutes.hu


2016. augusztus 18., csütörtök

Túróval töltött zsemle

Betti gluténmentes konyhája ötlete alapján.
A recept megjelent a Kifőztük augusztusi számában.


Hozzávalók 6 db-hoz
20 dkg Naturbit Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
5 dkg Mimen tápiókakeményítő
1 teáskanál Naturbit psyllium rostőrlemény
1,5 dl víz
1 dl langyos tej
1 dkg friss élesztő
1 kávéskanál só
1 csipet cukor
1 evőkanál olaj

a formázáshoz:
kevés olaj

a töltelékhez:
25 dkg túró
1 tojás
3 evőkanál porcukor
2 evőkanál tejföl

a tetejére:
3 evőkanál tejföl
3 dkg vaj
vaníliás porcukor


A rostőrleményt a vízben elvegyítjük, pár percre félretesszük. A többi hozzávalóval összekeverjük, és jól kidolgozzuk. A tésztát 6 részre osztjuk, olajos kézzel egyenként gömbölyűre formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 1/2 óráig kelesztjük. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Rácsra téve kihűtjük.

A töltelék hozzávalóit alaposan kikeverjük. A zsemlék tetejét levágjuk, a belsejüket kiszedjük, a helyére töltjük a túrókrémet. A zsemlék kalapját visszahelyezzük, tejföllel vékonyan megkenjük, és 1-1 szelet vajat teszünk rájuk. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt pirosra sütjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.


Felhasznált alapanyagok: www.kenyersutes.hu

2016. augusztus 16., kedd

Virágfánk

A recept megjelent a Kifőztük augusztusi számában.


Hozzávalók
15 dkg Hadarik Rita 10 perces fánk lisztkeverék
3 tojás
1 dl tej
1 evőkanál porcukor
1 csipet só
1 evőkanál rum

a sütéshez:
kb. 1/2 l olaj

a tálaláshoz:
fahéjas porcukor
házi feketecseresznye-lekvár


A fánk hozzávalóit alaposan kikeverjük, 10 percig állni hagyjuk. Az olajat a virágfánksütő formával együtt felmelegítjük. A formát a felső pereméig a tésztába mártjuk, majd a forró olajba helyezzük, ahol a tészta leválik a formáról. (Minden újabb darab sütése előtt a formát újból az olajba mártjuk, és kissé felforrósítjuk, így könnyen lejön a tészta a formáról.) A fánkok mindkét oldalát rövid idő alatt pirosra sütjük, papírkendőre szedve lecsepegtetjük. Fahéjas porcukorral meghintve, cseresznyelekvárral tálaljuk.


Virágfánk forma: http://cookori.com/

2016. augusztus 15., hétfő

Kenyértölcsér

A recept megjelent a Kifőztük augusztusi számában.


Hozzávalók 10 db-hoz
20 dkg Naturbit Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
5 dkg Mimen tápiókakeményítő
1 teáskanál Naturbit psyllium rostőrlemény
2,5 dl víz
1 dkg friss élesztő
1 kávéskanál só
1 csipet cukor

a tetejére:
1 tojás
Naturbit szórókeverék

a töltelékhez:
6 tojás
8 dkg sajtkrém
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál mustár
frissen őrölt bors


A rostőrleményt a vízben elkeverjük, pár percre félretesszük. A többi hozzávalóval összekeverjük, és jól kidolgozzuk. Alfa-Mix-szel szórt gyúródeszkán 3 mm vastag, 40 cm széles lappá nyújtjuk. Pizzavágóval 2 cm széles csíkokra vágjuk, és olajjal megkent tölcsérformákra tekerjük. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. Konyharuhával lazán letakarva 1/2 óráig kelesztjük. A tetejüket a felvert tojással megkenjük, a szórókeverékkel megszórjuk. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 20 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, majd a tölcséreket óvatosan lehúzzuk a formákról.



A töltelékhez a tojásokat keményre főzzük. A tojások sárgáját a sajtkrémmel, a tejföllel és a mustárral kikeverjük, sóval, borssal ízesítjük. Beleforgatjuk az apróra vágott tojásfehérjét. A krémet a kenyértölcsérekbe töltjük.


Ötlet: Mohakonyha
Felhasznált alapanyagok: http://www.kenyersutes.hu/
Tölcsérforma: http://cookori.com/