2015. január 13., kedd
Krumpligolyó
Rögtön elkészítettem ezt a receptet gluténmentesen, ahogy megláttam a Kifőztük oldalán. Nem kellett csalódnom, nagyon finom lett!
Hozzávalók a gluténmentes elkészítéshez:
40 dkg burgonya
15 dkg sajt
10 dkg gluténmentes liszt (nálam most TAC ropogós lisztkeverék)
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
1 tk só
olaj a sütéshez
A krumplit puhára főzzük, áttörjük, összedolgozzuk a többi hozzávalóval, diónyi gombócokat formázunk. Zsemlemorzsába nem forgattam, de így is gyönyörűen megsült a forró olajban.
2015. január 4., vasárnap
Gluténmentes lenmagpelyhes bagett
Hozzávalók:
15 dkg Schar MixB
10 dkg Farmo LP Low Protein
1 dkg élesztő
1 ek burgonyapehely
1 ek lenmagpehely
1 tk psyllium
1,5 dl tej
1 dl víz
1 mk cukor
1 mk só
1 ek olaj
A psylliumot a langyos folyadékokban elkeverjük.
Az összes hozzávalót keverőtába mérjük, hozzáadjuk a folyadékot és robotgép dagasztóspiráljával jól kidolgozzuk. Olajos kézzel 6 db bagettet formázunk, bagettsütő tepsibe tesszük. 40 fokos sütőben fél órát kelesztjük. Tetejét bevagdossuk. A sütő aljába kicsi fémedénybe vizet teszünk. 200 fokos sütőben 20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Címkék:
bagett,
Farmo LP Low Protein,
lenmagpehely,
ScharMixB
2015. január 1., csütörtök
Olasz csokoládébomba
A recept megjelent a Kifőztük magazin 2015. januári számában.
Hozzávalók
22 cm-es kapcsos tortaformához
a
piskótához:
5 tojás
5
evőkanál cukor
4
evőkanál rizsliszt
2
evőkanál étkezési keményítő
a krémhez
és a díszítéshez:
6 dl
habtejszín
15 dkg
étcsokoládé
5 dkg
tejcsokoládé
1 dl erős
feketekávé
4
evőkanál rum
1 csomag
vaníliás cukor
cukor
ízlés szerint
1
teáskanál kakaópor
A
piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a cukrot is
hozzáadjuk. Belekeverjük a tojások sárgáját, majd a tojáshabra szitáljuk a
rizslisztet meg a keményítőt, és óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt
formában, előmelegített, 170 fokos sütőben 35 perc alatt megsütjük. A kihűlt
piskótát 3 lapba vágjuk.
A kávét 2
dl tejszínnel felforraljuk, és olvadásig keverjük benne az apróra vágott
csokoládét. Hűtőbe tesszük.
Egy 22 cm
átmérőjű, félgömb alakú tálba folpackot terítünk úgy, hogy mindenhol fedje, és
a szélén túllógjon. Az egyik tortalapot 6 cikkre vágjuk, kibéleljük vele a
tálat, meglocsoljuk 2 evőkanál rummal.
2 dl
tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verünk. A második tortalapot 2 x 2
cm-es kockákra vágjuk, meglocsoljuk a maradék rummal, majd a tejszínhabba
forgatjuk. Ezt a masszát egyenletes vastagságban a tálban lévő piskótára
simítjuk.
A kihűlt
csokoládékrémet habosra verjük, és megtöltjük vele a bomba közepét. A harmadik
lapot az édesség tetejére borítjuk, ráhajtjuk a fóliát, és a bombát hűtőben
pihentetjük.
Tálalás
előtt a megmaradt 2 dl tejszínt a cukorral habbá verjük. A bombát tálra
borítjuk, levesszük róla a fóliát, majd bevonjuk a habbal, és megszórjuk
szitált kakaóporral.
Csokoládés keksz
A recept megjelent a Kifőztük magazin 2015. januári számában.
Hozzávalók kb. 40 db-hoz
45 dkg Mester süteményliszt
35 dkg
vaj
20 dkg
porcukor
15 dkg
darált dió
1/2
citrom leve és héja
2
tojássárgája
kevés
rum
a
krémhez:
20 dkg
cukor
1/2 dl
tej
2,5 dkg
kakaópor
1
csomag vaníliás cukor
10 dkg
vaj
a
tetejére:
5 dkg
étcsokoládé
1
teáskanál cukor
1 dkg
vaj
A tészta hozzávalóit
összegyúrjuk, hideg helyen 1 órát pihentetjük. 1/2 cm vékonyra nyújtjuk, 5 cm
átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt
tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt világos színűre sütjük.
A krémhez a forró tejben
összeolvasztjuk a hozzávalókat. Langyosra hűtjük, majd összeragasztjuk vele a
korongokat.
Végül a csokoládét 1 evőkanál
vízzel és a cukorral felolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat, majd vékonyan a kekszek
tetejére csorgatjuk.
Címkék:
csokis,
diós,
keksz,
Mester süteményliszt
Pirított tészta édes-savanyú csirkével
A recept megjelent a Kifőztük magazin 2015. januári számában.
Hozzávalók
50 dkg csirkemellfilé
1 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál rizsliszt
3 újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 kaliforniai paprika
1 paprika
2 kisebb sárgarépa
1/2 kígyóuborka
1 konzerv darabolt ananász
só
olaj
a mártáshoz:
2 evőkanál méz
2 evőkanál paradicsompüré
1 citrom leve
1 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál szójaszósz
só
őrölt gyömbér
a tésztához:
40 dkg Molnár tészta (gluténmentes
spagetti)
4 tojás
1 evőkanál szójaszósz
só
olaj
a tálaláshoz:
újhagyma
A csirkemellet csíkokra vágjuk,
sózzuk, meglocsoljuk a szójaszósszal, majd beleforgatjuk a rizslisztbe. Nagy
serpenyőben, forró olajon megsütjük.
Egy másik serpenyőbe kevés
olajat öntünk, és a következő sorrendben beletéve megpirítjuk benne a
zöldségeket: karikákra vágott újhagyma, áttört fokhagyma, kockákra vágott
paprikafélék, csíkokra vágott sárgarépa, majd az uborka, végül az ananász
következik.
A mártás hozzávalóit
összekeverjük, hozzáadva az ananász levét is. A zöldségekhez forgatjuk a húst
és a mártást, és összeforraljuk a ragut.
A tésztát sós vízben kifőzzük.
A tojásokat 1 csipet sóval felverjük, forró olajon megsütjük. Hozzáadjuk a
tésztát, meglocsoljuk a szójaszósszal, és 1 percig pirítjuk.
A ragut a tésztával tálaljuk, a
tetejét karikákra vágott zöldhagymával díszítjük.
Minestrone
A recept megjelent a Kifőztük magazin 2015. januári számában.
Hozzávalók
3 sárgarépa
1 fehérrépa
3 közepes burgonya
1/4 kelkáposzta
20 dkg zöldborsó
5 dkg füstölt, húsos szalonna
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 l zöldségalaplé
1 hámozottparadicsom-konzerv
10 dkg Molnár tészta – gluténmentes spagetti link
olaj
só
őrölt bors
oregánó
bazsalikom
a tetejére:
reszelt sajt (elhagyható)
Kevés olajon megpirítjuk a vékony szeletekre, majd csíkokra metélt szalonnát. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát, majd a karikákra szelt répafélékkel együtt tovább pároljuk. Felöntjük a zöldségalaplével, sózzuk, borsozzuk. Ezután beletesszük a felkockázott burgonyát, a csíkokra vágott kelkáposztát, majd a zöldborsót, és mindet puhára főzzük. Végül belekeverjük a paradicsomkonzervet, és oregánóval, bazsalikommal fűszerezzük. A tésztát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd a leveshez adjuk. Forrón tálaljuk, a tetejére reszelt sajtot szórhatunk.
Hozzávalók
3 sárgarépa
1 fehérrépa
3 közepes burgonya
1/4 kelkáposzta
20 dkg zöldborsó
5 dkg füstölt, húsos szalonna
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 l zöldségalaplé
1 hámozottparadicsom-konzerv
10 dkg Molnár tészta – gluténmentes spagetti link
olaj
só
őrölt bors
oregánó
bazsalikom
a tetejére:
reszelt sajt (elhagyható)
Kevés olajon megpirítjuk a vékony szeletekre, majd csíkokra metélt szalonnát. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát, majd a karikákra szelt répafélékkel együtt tovább pároljuk. Felöntjük a zöldségalaplével, sózzuk, borsozzuk. Ezután beletesszük a felkockázott burgonyát, a csíkokra vágott kelkáposztát, majd a zöldborsót, és mindet puhára főzzük. Végül belekeverjük a paradicsomkonzervet, és oregánóval, bazsalikommal fűszerezzük. A tésztát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd a leveshez adjuk. Forrón tálaljuk, a tetejére reszelt sajtot szórhatunk.
Tésztasaláta
A recept megjelent a Kifőztük magazin 2015. januári számában.
Hozzávalók
20 dkg Molnár tészta – gluténmentes orsó
10 dkg
főtt, füstölt tarja
10 dkg
kígyóuborka
1
savanykás alma
1 lila
hagyma
2 dl tejföl
1 dl
majonéz
só
őrölt
fehér bors
A tésztát
sós vízben kifőzzük, leöblítjük, kihűtjük. A tarját apró csíkokra szeljük. A
hámozatlan uborkát szintén csíkokra, a meghámozott almát apró kockákra vágjuk.
Mindezt a tésztához adjuk, közé keverjük az apróra vágott hagymát. A tejfölt és
a majonézt eldolgozzuk, ízesítjük kevés sóval, borssal, és a salátára öntjük.
Alaposan összekeverjük, és hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára, hogy az ízek jól
összeérjenek.
Szivárvány szelet
A recept megjelent a Kifőztük magazin 2015. januári számában.
Hozzávalók
9 tojás
1 dl majonéz
2 dl tejföl
1 pár virsli
10 dkg
zöldborsó
1 nagy
sárgarépa
2 dl
húsleves vagy zöldségalaplé
25 g
zselatin
10 szelet
sonka
A
tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük. 4 tojássárgáját a majonézzel és a
tejföllel kikeverünk, a 4 tojásfehérjét apróra vágjuk. A zöldborsót, a kis
kockákra vágott virslit és sárgarépát megfőzzük. A húslevest a zselatinnal
felforraljuk. Ezután hozzáadjuk a tojáskrémet, a főtt zöldségeket, a
felkockázott tojásfehérjét, a virslit, és alaposan összeforgatjuk. Egy
őzgerincformát folpackkal kibélelünk, belefektetünk 5 szelet sonkát, ráöntjük a
massza felét, erre helyezzük egymás mögé az egészben hagyott főtt
tojásokat. A többi masszát rásimítjuk, és betakarjuk a maradék sonkával. Hűtőbe
tesszük, majd néhány óra múlva tányérra vagy tálcára borítjuk, és éles késsel
szeleteljük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)