2016. március 26., szombat

Répatorta


Hozzávalók egy 22 cm-es tortához:
30 dkg reszelt sárgarépa
1 citrom héja
10 dkg finomszemcséjű kristálycukor
10 dkg porcukor
6 tojás
1 csomag sütőpor
20 dkg Mester süteményliszt
10 dkg Naturbit mandulaliszt
1 csipet fahéj
5 dkg vaj

A krémhez:
50 dkg mascarpone
15 dkg porcukor

A tetejére:
6 dkg étcsoki
3 dkg vaj

A tojások fehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük. A sárgarépát megtisztítjuk és késes aprítóban finomra daráljuk.
A tojások sárgáját a porcukorral és a puha vajjal kikeverjük, majd belekeverjük a sárgarépát, a darált mandulát, a citromhéjat, majd a sütőporral és fahéjjal összekevert lisztkeveréket. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.
Sütőpapírral bélelt kapcsos kerek tortaformában 170 fokos előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. (kb. egy óra)
A kihűlt tésztát 3 lapra vágjuk.
A krémhez a mascarponet a porcukorral kihabosítjuk, és megtöltjük a lapokat. Kívülről is bevonjuk a tortát. A mázhoz a csokoládét a vajjal összeolvasztjuk. Langyosra hűtjük, a torta tetejére öntjük, és simára kenjük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

2016. március 24., csütörtök

Somlói torta


Hozzávalók:
6 tojás
6 evőkanál cukor
4 evőkanál rizsliszt
3 evőkanál keményítő
2 evőkanál darált mandula
1 evőkanál kakaópor

A sziruphoz:
1,5 dl víz
10 dkg cukor
0,5 dl rum
1 kávéskanál vanília kivonat
reszelt citromhéj

A krémhez:
5 dl tej
1 csomag (40gr) vaníliás pudingpor
4 tojás sárgája
10 dkg cukor
1 kávéskanál vanília kivonat

A tetejére:
70 ml tejszín
1 evőkanál rum
7 dkg étcsoki

A díszítéshez:
1 dl tejszín


A tortához összesen 3 lapot sütünk. Egy világosat, egy kakaósat és egy mandulásat. Az első laphoz 2 tojás fehérjét 2 evőkanál cukorral kemény habbá verünk. Belekeverjük 2 tojás sárgáját, majd beleforgatunk 2 evőkanál átszitált rizslisztet és 1 evőkanál keményítőt. Sütőpapírral bélelt 22 cm-es tortaformában 170 fokon megsütjük.
A második lapot szintén 2 tojásból készítjük 2 evőkanál cukorral. 1 evőkanál rizslisztet, 1 evőkanál kakaóport és 1 evőkanál keményítőt adunk hozzá.
A harmadik, mandulás laphoz a 2 tojáshoz és 2 evőkanál cukorhoz 2 evőkanál darált mandulát, 1 evőkanál rizslisztet és 1 evőkanál keményítőt adunk.
A lapokat kihűtjük.


Közben a szirup hozzávalóit addig melegítjük, míg a cukor elolvad.
A krémhez a pudingport a tojások sárgájával és kevés hideg tejjel kikeverjük. A többi tejet felforraljuk. Folyamatossan kevergetve hozzáadjuk a pudingos keveréket, és sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a cukrot is. Langyosra hűtjük, és a vanília kivonattal ízesítjük.


A kapcsos tortaformát megtiszítjuk. Elhelyezzük benne az egyik lapot, majd meglocsoljuk a szirup 1/3-ával. Elsimítjuk rajta a krém felét. A második lapot is meglocsoljuk, majd rátesszük a krém másik felét. A harmadik lappal betakarjuk, és a maradék sziruppal meglocsoljuk. Letakarva néhány órára hűtőbe tesszük.
A csoikmázhoz a forró tejszínben olvadásig keverjük a csokoládét. Rummal ízesítjük. Langyosan öntjük a torta tetejére. A habbá vert tejszínrózsákkal csak akkor díszítjük, amikor már teljesen kihűlt.


A fotóhátteret a Fotókellék biztosította.

2016. március 23., szerda

Omlós keksz délutáni kávéhoz


Hozzávalók:
15 dkg Mester süteményliszt
8 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 kávéskanál vanília kivonat
1 csipet só

A tetejére:
1 teáskanál kakaópor


A hozzávalókat sima tésztává gyúrjuk. Fél órára hűtőbe tesszük. Fél cm vékonyra nyújtjuk. Keksz kiszúróval kiszaggatjuk. Tetejét sablonon keresztül kakaóporral vékonyan megszórjuk.


160 fokra előmelegített sütőben 14 perc alatt megsütjük.


A hátteret a Fotókellék biztosította.

2016. március 21., hétfő

Kakaós fonott kalács


Hozzávalók:
12 dkg Nutri free mix per Pane
12 dkg Beiker
12 dkg Schar mixB
1 teáskanál Naturbit psyllium rost őrlemény
1,2 dl víz
1 tojás
1,5 dkg élesztő
2 evőkanál porcukor
1 csipet só
2 dl 30%-os zsírtartalmú tejszín


A kakaós részhez:
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál víz

A kenéshez:
1 tojás sárgája
1 evőkanál tejszín


A psylliumot a vízben elkeverjük. Félre tesszük, míg zselés állagúvá válik. A tejszínt meglangyosítjuk. A többi hozzávalót tálba mérjük. Összekeverjük a psylliummal és a tejszínnel, majd jól kidolgozzuk.
A tésztát két részre osztjuk. Az egyik részbe beledolgozzuk a kakaóport és egy evőkanál vizet. A kakaós és a világos tésztát is 2 részre osztjuk. Mindegyik tésztadarabot kb. 40 cm hosszú rúddá sodorjuk. A 4 tésztarudat egyszerű négyes fonással összefonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.


A tojássárgát egy evőkanál tejszínnel kikeverjük. A kalács tetejét lekenjük. Szobahőmérsékleten egy óráig kelesztjük. Majd még egyszer lekenjük a tojássárgája és tejszín keverékével. 170 fokos sütőben 35 percig sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.




A hátteret a Fotókellék biztosította.

2016. március 19., szombat

Házi csokoládés keksz

A recept megjelent a Kifőztük márciusi számában.


Hozzávalók
40 dkg Schär Mix C süteményliszt
10 dkg vaj
12 dkg porcukor
1 kis pohár tejföl (175 g)
2 tojássárgája
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só

a krémhez:
2 csomag gluténmentes csokoládés pudingpor
5 dl tej
12 dkg cukor
10 dkg vaj


A lisztkeverékben elvegyítjük a sütőport és a sót. Elmorzsoljuk a vajjal, majd a többi hozzávalóval együtt, gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. 1/2 cm vékonyra nyújtjuk. Süteménypecséttel díszítjük a tésztát, és kerek szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.

A krémhez a pudingport kevés tejjel elkeverjük. A többi tejet felforraljuk, és a pudingos elegyet beleöntve sűrűre főzzük. A tűzről levéve oldódásig keverjük benne a cukrot. Ha kihűlt a krém, a szoba-hőmérsékletű vajjal kihabosítjuk. A kekszeket kettesével csokoládékrémmel összeragasztjuk. 1 éjszakát hűtőben tároljuk, így fogyasztásig megpuhul.


2016. március 18., péntek

Szezámmagos karika

Limara péksége formázási ötlete alapján készült gluténmentes péksütemény.


Hozzávalók 4 darabhoz:
20 dkg Nutri free mix per Pane
5 dkg Mimen tápióka keményítő
1 teáskanál Naturbit psyllium rost őrlemény
1 dl víz
1 evőkanál Naturbit burgonyapehely
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
1 csipet cukor
1,5 dl langyos kefir
1 dkg élesztő


A tetejére:
1 teáskanál méz
2 teáskanál víz
kb. 3 teáskanál szezámmag


A psylliumot a vízben elkeverjük, állni hagyjuk, míg zselés állagúvá válik. A többi hozzávalóval összekeverjük, és jól kidolgozzuk. A tésztát 8 részre osztjuk, mindegyiket hosszú rúddá sodrjuk. 2-2 rudat összetekerünk, és kör alakúra formáljuk. A tészta végeit összenyomkodjuk. Egy óráig kelesztjük. A tetejét a vízzel kikevert mézzel lekenjük, szezámmaggal megszórjuk.


200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.


A hátteret a Fotókellék biztosította.

2016. március 16., szerda

Rácsos kenyér


Hozzávalók:
30 dkg Nutri free mix per pane
5 dkg Mimen tápióka keményítő
1 teáskanál Naturbit psyllium rost őrlemény
320 ml víz
1 evőkanál olaj
1,5 dkg élesztő
2 kávéskanál só
1 csipet cukor

A kenéshez:
olaj
A díszítéshez: 
pár szem napraforgómag


A psylliumot a vízben elkeverjük, néhány percig állni hagyjuk. A többi hozzávalóval összekeverjük és jól kidolgozzuk. A tészta negyedét lisztezett sütőpapíron vékonyra nyújtjuk, sütemény rácsozóval hálót készítünk belőle. Néhány virágot és levelet is kiszúrunk a tésztából. A nagyobbit tésztadarabot finomn átgyúrjuk, oválisra formázzuk, és a tésztahálóba csomagoljuk. A kenyér tetejét a virágokkal, a levelekkel és néhány napraforgómaggal díszítjük.


Sütőpapírral bélelt jénai edénybe helyezzük, majd letakarva egy órát kelesztjük.


Hideg sütőben kezdjük sütni. 200 fokon 10 percig fedő alatt sütjük. 30 perc után a tetejét olajjal lekenjük, majd még 10-15 percig sütjük.


Rácsra téve kihűtjük, csak utána szeleteljük.


2016. március 15., kedd

Bécsi túrós palacsinta


Hozzávalók:
25 dkg Schar mix It
1 tojás
3 teáskanál cukor
egy csipet só
2,5 dl tej
2 dl szénsavas víz
1 evőkanál olaj

A sütéshez:
olaj

A töltelékhez:
25 dkg túró
10 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tojás
egy csipet só
egy citrom reszelt héja

Az öntethez:
1 tojás
2 evőkanál porcukor
1 dl tejszín

A szóráshoz:
vaníliás porcukor

A palacsinta hozzávalóit simára keverjük. Vékonyan olajozott serpenyőben 10 db palacsintát sütünk.


A töltelékhez a túrót a porcukorral, a puha vajjal, a reszelt citromhéjjal és a tojások sárgájával kikeverjük. Óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét, és megtöltjük a palacsintákat.


Mindegyiket középen kettévágjuk, és félig egymásra csúsztatva elhelyezzük egy kivajazott szögletes sütőtálban.


Az öntet hozzávalóit kikeverjük, és meglocsoljuk vele a palacsintákat.
200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.



2016. március 13., vasárnap

Cseh zsemle gluténmentesen

Limara Praktikái könyvében láttam ezt a zsemle formázási technikát. Gluténmentes zsemle készült belőle.


Hozzávalók 4 db zsemléhez:
20 dkg Nutri Free mix per Pane
5 dkg Mimen tápióka keményítő
1 teáskanál Naturbit psyllium rost őrlemény
1 evőkanál Naturbit burgonyapehely
1,2 dl víz
1,5 dl langyos kefir
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
1 csipet cukor
1 dkg élesztő


A kenéshez:
kevés olaj


A psylliumot a vízben elkeverjük, félre tesszük, míg zselés állagúvá válik.
Az összes hozzávalóval együtt tálba tesszük. Összekeverjük és kidolgozzuk. A tésztát lisztezett munkalapon finoman átgyúrjuk, és 4 részre osztjuk. Egyesével gömbölyítjük, és kb. 40 cm hosszú rudakat sodrunk. Mindegyiket meghurkoljuk, megcsavarjuk, megformázzuk. 


Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 45 percig kelesztjük. Tetejét olajjal lekenjük. Előmelegített, 200 fokos, gőzös sütőben 25 perc alatt megsütjük. 


A fotó hátteret a Fotókellék biztosította.


2016. március 12., szombat

Vargabéles gluténmentesen

A recept megjelent a Kifőztük márciusi számában.


Hozzávalók 2 személyre, 18 x 18 cm-es sütőformához
a cérnametélthez:
7 dkg Mimen friss tészta lisztkeverék
40 ml víz
1 csipet só
2 dkg olvasztott vaj

a tésztalaphoz:
13 dkg Mimen édes lisztkeverék
2 teáskanál olaj
1 csipet só
40 ml víz
3 evőkanál olaj

a töltelékhez:
2 tojás
7 dkg porcukor
25 dkg túró
1 dl tejföl
reszelt citromhéj

a kenéshez:
olaj

a tálaláshoz:
vaníliás porcukor


A friss tészta lisztkeveréket a sóval és a vízzel összegyúrjuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, és tésztakészítő géppel cérnametéltet készítünk belőle. Sós vízben pár perc alatt megfőzzük. Az olvasztott vajra szedjük, és összeforgatjuk.
A tésztalaphoz a lisztkeveréket az olajjal, a vízzel és a sóval összegyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, és a sütőedénynek megfelelő méretű lapokra vágjuk. A sütőformát kiolajozzuk, beleterítünk 3 tésztalapot, a rétegek között is vékonyan megkenjük olajjal.
A töltelékhez a tojások sárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük. Beledolgozzuk az áttört túrót és a tejfölt. Citromhéjjal ízesítjük, majd beleforgatjuk a felvert fehérjehabot. Összekeverjük a kifőzött cérnametélttel, és egyenletesen elsimítjuk a sütőformában.
A sütemény tetejét betakarjuk 3 tésztalappal, a rétegek között és a tetejét olajjal vékonyan megkenjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük a vargabélest. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

Felhasznált alapanyagok: Hunorganic
A sütőtálat a BergHOFF biztosította


2016. március 8., kedd

Kakaós kalács

A recept megjelent a Kifőztük márciusi számában.


Hozzávalók 1 db 22 cm hosszú rúdhoz
16 dkg Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
4 dkg Mimen tápiókakeményítő
1 csapott teáskanál Naturbit psyllium rostőrlemény
1 csipet só
2 evőkanál olaj
1 dl langyos víz
1 dl langyos tej + 1-2 teáskanálnyi a kakaós tésztához
2 evőkanál porcukor
1,5 dkg friss élesztő
2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
a formához:
kevés olaj
a tetejére:
vaníliás porcukor


A rostőrleményt a vízben elkeverjük. A hozzávalókat – a kakaópor kivételével – tálba mérjük, összekeverjük, és jól kidolgozzuk. A tésztát két részre osztjuk úgy, hogy az egyik fele kicsivel nagyobb legyen a másiknál. A kisebbik részbe beledolgozzuk a kakaóport és 1-2 teáskanál tejet. Mindkét részt 22 cm széles téglalappá nyújtjuk. A kakaós tésztát a világos tészta tetejére tesszük, majd a 2 lapot együtt szorosan feltekerjük. A partikenyérformát kiolajozzuk, és belecsúsztatjuk a kalácsrudat. Szobahőmérsékleten 45 percig kelesztjük, majd 180 fokos, előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Vaníliás porcukorral megszórjuk, és 1,5 cm-es szeletekre vágva tálaljuk.


2016. március 5., szombat

Gránátalmás torta

A tecept megjelent a Kifőztük márciusi számában.


Hozzávalók 22 cm-es kapcsos tortaformához
3 tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál rizsliszt
3 evőkanál kukoricaliszt
3 evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál sütőpor

a krémhez:
4 dl tej
1 csomag tejszín ízű pudingpor (40 g)
5 dkg vaj
5 evőkanál cukor
3 dl habtejszín
1 gránátalma magjai


A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd a habverővel tovább dolgozva beletesszük a tojások sárgáját. Beleszitáljuk a liszteket, a keményítőt, a sütőport, és óvatosan összeforgatjuk. A piskótamasszát sima végű habzsákba szedjük. Sütőpapírral bélelt tepsire 1 db 20 cm átmérőjű körlapot és 22 db babapiskótát nyomunk. 180 fokra előmelegített sütőben a tésztát világosra sütjük, majd kihűtjük.
Közben a krémhez a pudingport a tejben sűrűre főzzük, még melegen belekeverjük a vajat és a cukrot. Ha kihűlt, összeforgatjuk a felvert tejszínhabbal.

A piskótakarikát a tortaforma aljára helyezzük. A babapiskóták végeit levágjuk úgy, hogy kb. 8 cm hosszúak legyenek, majd körben kirakjuk velük a tortaforma oldalát. Belesimítjuk a krém felét, megszórjuk a gránátalmamagok felével, majd betakarjuk a maradék krémmel. A megmaradt gránátalmát díszítésként szórjuk a torta tetejére. Behűtve tálaljuk.