Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű tortához:
6 tojás
15 dkg cukor
14 dkg barna rizsliszt
4 dkg kukoricakeményítő
A krémhez:
1 doboz cukrozott sűrített tej (397 gr)
20 dkg vaj
1 csipet só
A bevonáshoz:
vajkrém
ételfesték
A mézeskalácshoz:
30 dkg Mester süteményliszt
10 dkg porcukor
1 tojás
3 dkg vaj
10 dkg méz
1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál mézes sütemény fűszerkeverék
A mázhoz:
1 tojás fehérje
kb. 16 dkg porcukor
2 dkg kukorica keményítő
kevés citromlé (a hígításhoz)
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és a keményítőt. A piskóta masszát két darab egyforma, sütőpapírral bélelt tortakarikában egyenletesen elosztjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
A karamellt egy csipet sóval és a vajjal habosra keverjük. Mindkét piskótát három lapra vágjuk, így összesen 6 lapot kapunk. A krémmel betöltjük a piskótát, kívülről is vékonyan bevonjuk a krémmel, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A mézeskalács elkészítéséről részletes leírás található ebben a bejegyzésben. A recepten egy kicsit módosítottam, de mindkét megoldás működik. Illetve egy éjszakát töltött a hűtőben a tészta. Az alpaka kiszúró természetesen nem érkezett meg időre, úgyhogy kénytelen voltam magam elkészíteni. ;)
Így néztek ki a mézesek még félkész állapotban. Nagyon büszke vagyok, mert a kislányom díszítette őket. :)
A tortát vékonyan bevonjuk vajkrémmel, majd hűtőbe tesszük. Tetszés szerint színezett krémmel még egy rétegben is bevonhatjuk, így lesz ilyen színátmenetes az oldala.
Tálalás előtt egy kevés vajkrémmel rögzítve a torta oldalára és a tetejére elhelyezzük a figurákat.
A girlandot papír szívószálból és hímzőfonalból készítettem.
Szépen szeletelhető szülinapi torta született így.