Köszönöm az egész éves figyelmet!
Az év legtöbb megtekintést elért receptjei:
3. Mentes kenyér vaslábasban sütve
4. Medovik (orosz-mézes, honey-cake)
5. Fotómodell torta - mákos piskóta málna-mascarpone krémmel
Fotó: Kalmár Rita - STR |
Köszönöm az egész éves figyelmet!
Az év legtöbb megtekintést elért receptjei:
3. Mentes kenyér vaslábasban sütve
4. Medovik (orosz-mézes, honey-cake)
5. Fotómodell torta - mákos piskóta málna-mascarpone krémmel
Fotó: Kalmár Rita - STR |
Hozzávalók:
50 dkg mascarpone
2,5 dl tejszín
10 dkg porcukor
3 zselatinlap
1/2 dl tej
1 kávéskanál vanília kivonat
A babapiskóta recept megtalálható: itt
Továbbá:
2 csésze hosszú kávé
rum ízlés szerint
cukor ízlés szerint
A díszítéshez:
kakaópor
A fent megjelölt recept alapján először a babapiskótákat készítjük el.
A zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A mascarpone-t kihabosítjuk a porcukorral. A kicsavart zselatin lapokat a felforrósított tejben feloldjuk, egy kicsit hagyjuk hűlni, majd a mascarpone habba keverjük, végül beleforgatjuk a tejszínhabot is.
A kávéban elkeverjük a rumot, és cukorral édesítjük. Szilikon kuglóf formába simítunk egy kevés krémet. A babapiskótákat a kávéban gyorsa megmártjuk, és a formába rétegezzük a krémmel felváltva. Fóliával letakarva egy éjszakára fagyasztóba tesszük.
Tálalás előtt néhány órával a desszertet kifordítjuk a formából, tálra helyezzük, és megszórjuk kakaóporral. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Hozzávalók:
1 kg alma megtisztítva, nagy lyukú reszelőn lereszelve
1 nagy lilahagyma
2 evőkanál méz
1 ujjnyi gyömbér
1 fahéjrúd
2 gerezd fokhagyma
chili pehely
őrölt színes bors
2 evőkanál cukor
1 citrom héja és leve
balzsamecet
só
Az összes hozzávalót kb. 1 dl víz hozzáadásával gyakran megkevergetve, kb. 30 perc alatt összefőzzük. A fahéjrudat és a gyömbért eltávolítjuk belőle, majd kisebb üvegekbe töltjük. Kihűlésig fejtetőre állítjuk az üvegeket. Tartósítószer nélkül is, hűtőben 2 hétig eláll.
A recept megjelent a Kifőztük októberi számában.
Áfonyás
kuglóf
Hozzávalók
1530 ml-es szilikonformához
30 dkg gluténmentes kenyérlisztkeverék (Nutri Free mix per Pane)
5 dkg
porcukor
5 dkg
olvasztott vaj
1
tojássárgája
1 dl langyos
tej
1,5 dkg
friss élesztő
1,2 dl
langyos víz
1 teáskanál
útifűmaghéj-őrlemény
továbbá:
2 dkg aszalt
vörös áfonya
2 cl rum
kevés tej
2 kávéskanál
kékáfonya-por
a formához:
olaj
5 dkg
gluténmentes fehér csokoládé
kevés olaj
vegyesgyümölcs-zselé
Az útifűmaghéj-őrleményt a vízben elkeverjük, félretesszük annyi időre, amíg zselés állagúvá nem válik. A langyos tejben feloldunk 1 teáskanál porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.
Mindkét tésztát finoman átgyúrjuk, majd kb. 20×30 cm-es téglalapokká nyújtjuk. A világos lapon elosztjuk az előzetesen rumba áztatott, majd lecsepegtetett aszalt vörös áfonyát. Betakarjuk a másik lappal, és a hosszanti oldalától kezdve az egészet feltekerjük. Az olajjal vékonyan kikent szilikonformába helyezzük, szobahőmérsékleten 45 percig kelesztjük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt pirosra sütjük. A sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.
A fehér csokoládét kevés olajjal felolvasztjuk, a sütemény tetejére csorgatjuk, végül apróra kockázott vegyesgyümölcs-zselét szórunk rá.
A máz dermedését követően tálaljuk.
Hozzávalók:
20 dkg Mester süteményliszt
15 dkg Nutri Free mix per Pane
10 dkg vaj
7 dkg margarin
1 tojás sárgája
1/2 csomag porélesztő
2 evőkanál porcukor
1 csapott teáskanál útifűmaghéj őrlemény
1 csipet sütőpor
kb. 1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
1,2 kg alma (megtisztítva, nagy lyukú reszelőn lereszelve)
20 dkg cukor
ízlés szerint őrölt fahéj
A kenéshez:
1 tojás fehérje
Az almát a cukorral és a fahéjjal megpároljuk, majd kihűtjük.
A lisztkeverékeket tálba mérjük, elmorzsoljuk benne a vajat és a margarint, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és sima tésztává gyúrjuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük vele a piteformát. Elsimítjuk rajta az almatölteléket. A maradék tésztát újból összegyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, majd tetszés szerinti formákkal kiszaggatjuk, és kirakjuk vele a sütemény tetejét. A tojásfehérjével vékonyan megkenjük. 170 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.
A recept megjelent a Kifőztük szeptemberi számában.
Hozzávalók
1530 ml-es szilikonformához
a betéthez:
15 dkg
málnavelő
5 g pektin
4 dkg cukor
1 lime
reszelt héja és kifacsart leve
a morzsához:
5 dkg
porcukor
5 dkg
barnarizs-liszt
5 dkg
finomra darált mandulaliszt
4 dkg vaj
1 csipet só
1 dkg
liofilizált málna porrá őrölve
a ropogós
réteghez:
10 dkg fehér
csokoládé
a
csokoládémousse-hoz:
1,2 dl tej
2
tojássárgája
18 dkg
étcsokoládé
1 csipet só
2 dl tejszín
1 tekerésnyi
színes bors
a kakaós
laphoz:
2 dkg
olvasztott vaj
2 dkg
porcukor
1 tojás
2 dkg
barnarizs-liszt
1 dkg
cukrozatlan kakaópor
a
málnamousse-hoz:
20 dkg
málnavelő
5 dkg cukor
25 dkg
mascarpone
5 dkg
porcukor
3
zselatinlap
a glazúrhoz:
14 dkg
cukrozott sűrített tej
1,3 dl víz
6
zselatinlap
20 dkg fehér
csokoládé
8,5 dkg méz
1 dkg
céklapor
a
díszítéshez:
5 dkg fehér
csokoládé
céklapor
liofilizált
málna
idénygyümölcs
habcsók
és/vagy habkarika
A málnabetét
hozzávalóit összekeverjük, majd kevergetve forráspontig melegítjük. 16 cm
külső, 5 cm belső átmérőjű szilikon gyűrűformába töltjük, kihűtjük, majd
lefóliázva néhány órára fagyasztóba tesszük.
A
málnamousse-hoz a gyümölcsöt a cukorral felforrósítjuk, elkeverjük benne az előzetesen
hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatint. Kevergetve langyosra hűtjük, majd
a porcukorral kihabosított mascarponébe forgatjuk.
Másnap a
mousse-t kifordítjuk a formából. A glazúrt 28 fokosra melegítjük, ha szükséges
átszűrjük, és a rácsra helyezett desszertre csorgatjuk. A mousse-t tányérra
helyezzük, és az olvasztott fehér csokoládéból készített virágokkal,
habcsókkal/habkarikával, gyümölccsel, liofilizált málnával, céklaporral és a
megmaradt édes morzsával díszítjük.
6 tojás
5 dkg vaj
2 dkg porcukor
2 dkg kristálycukor
25 dkg Miklos' Universal Mix
1 csipet só
kb. 5 dl tej
A sütéshez:
kevés olaj
A töltéshez:
15 dkg darált dió
5 dkg porcukor
kb. 10 dkg baracklekvár
5 dkg porcukor
2 dkg kakaópor
A tojások sárgáját a vajjal és a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztkeveréket, egy csipet sót és a tejjel sima tésztává keverjük. Végül beleforgatjuk a kristálycukorral kemény habbá vert tojásfehérjét.
Kevés olajjal megkent teflon serpenyőben, lassú tűzön, merőkanálnyi adagokból sütjük a palacsintákat, úgy hogy csak az alsó oldalát sütjük pirosra. A kész palacsintákat sorban tálra csúsztatjuk, miközben minden réteget - felváltva - megszórjuk a diós porcukorral, illetve cukros kakaóporral, valamint megkenjük a lekvárra. Cikkekre vágva tálaljuk.
A recept megjelent a Kifőztük augusztusi számában.
Hozzávalók 8
db 7 cm átmérőjű pitéhez
a tésztához:
20 dkg
gluténmentes süteményliszt (Mester)
10 dkg vaj
5 dkg
porcukor
1
tojássárgája
1 csipet só
a
töltelékhez:
25 dkg túró
6 dkg
porcukor
1 tojás
2 teáskanál
kukoricakeményítő
1 kávéskanál
vaníliakivonat
a tetejére:
1
tojásfehérje
3 dkg cukor
baracklekvár
A vajat a
lisztkeverékkel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot, és sima
tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva legalább 1/2 órára hűtőbe tesszük. Kb. 3
mm vékonyra nyújtjuk, kör alakú szaggatóval kiszúrjuk, és kibéleljük velük a
sütőpapírral bélelt tepsire helyezett gyűrűformákat. A tésztát villával
megszurkáljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.
Közben a töltelék hozzávalóit simára keverjük, és egyenletesen elosztjuk a kosárkákban. A sütő hőmérsékletét 210 fokra emeljük, és hőlégkeveréses üzemmódban 10 percig sütjük a minipitéket.
Közben a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Csillagcsöves habzsákból a sütemények szélére adagoljuk, és 5 percre vagy annyi időre visszatesszük a 100 fokos, hőlégkeveréses sütőbe, amíg a hab enyhe színt nem kap. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, végül a közepükre 1-1 evőkanálnyi baracklekvárt csorgatunk.
Hozzávalók
kb. 90 dkg-os kenyérhez
30 dkg Szafi
Free csökkentett rosttartalmú gluténmentes vegán kenyér lisztkeverék
20 dkg Szafi
Free világos puha kenyér lisztkeverék + kevés a formázáshoz
1
evőkanál Szafi Free sörélesztőpehely
5 dl langyos
víz
4 dkg Burg
almaecet
2 kávéskanál
só
1/2 csomag
szárított élesztő (3,5 g)
1 g Szafi
Reform szódabikarbóna
a tetejére:
folyékony Szafi
Reform kókuszolaj
A vízben elvegyítjük az almaecetet és a sót. Hozzáadjuk a kétféle lisztkeveréket, a sörélesztőpelyhet, az élesztőt, a szódabikarbónát, és erőteljes mozdulatokkal alaposan összekeverjük.
Lisztkeverékkel szórt munkalapon átgyúrjuk, kerek cipóvá formázzuk. Lisztkeverékkel szórt kelesztőkosárban, letakarva 30 percig kelesztjük. Közben a sütőt a vaslábassal együtt 200 fokra előmelegítjük.
A
tésztát sütőpapírra fordítjuk, a tetejét kókuszolajjal lekenjük, és éles késsel
bevágjuk. A sütőpapír segítségével a vaslábasba emeljük. 30 percig fedő alatt,
majd további 30 percig fedő nélkül sütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen
kihűlni.