Meglepő módon belülről egy emeletes tortát rejtő torta, a tetején habcsókokkal, gyümölccsel és házi készítésű nyalókákkal.
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához
A piskótához:
8 tojás
8 evőkanál cukor
8 evőkanál Naturbit barna-rizsliszt
2 evőkanál kukorica keményítő
A csokoládékrémhez:
4 tojás
20 dkg finomszemcséjű kristálycukor
2 evőkanál kakaópor
10 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj
1 evőkanál rum
Az erdei gyümölcsös krémhez:
30 dkg vegyes erdei gyümölcs
5 dkg cukor
2 lap zselatin
50 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
A bevonáshoz:
40 dkg vaj
1 doboz (397 g) cukrozott sűrített tej
ételfesték
A díszítéshez:
10 dkg fehércsoki
eper, málna, áfonya
néhány szem
macaron
A nyalókákhoz:
10 dkg finomszemcséjű kristálycukor
60 ml víz
1 evőkanál glükózszirup
1 evőkanál eperszörp
ételfesték (elhagyható)
A habcsókokhoz:
2 tojás fehérje
10 dkg finomszemcséjű kristálycukor
pár csepp ecet
ételfesték (elhagyható)
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és a keményítőt. A piskóta masszát két darab egyforma, sütőpapírral bélelt tortakarikában egyenletesen elosztjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
A csokikrémhez az egész tojásokat a cukorral kihabosítjuk. Gőz felett, kevergetve csípősre melegítjük (80 fokra). A tűzről levéve kézi habverővel teljes oldódásig keverjük benne az átszitált kakaóport és az apróra vágott étcsokoládét. Kihűtjük, és egy éjszakára letakarva hűtőbe tesszük. A kihűlt krémet habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajjal és a rummal. Az egyik piskótát 3 lapra vágjuk, majd a krémmel betöltjük, és hűtőbe tesszük.
Az erdei gyümölcsös krémhez a gyümölcsöket a cukorral felfőzzük. Botmixerrel pürésítjük, majd szitán áttörjük. A zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk néhány percre, majd kicsavarva feloldjuk a forró gyümöcspürében. A mascarpone-t a porcukorral habosra keverjük, majd beleforgatjuk a kihűlt gyümölcspépet.
A másik piskótát 3 lapra vágjuk, majd a megtisztított tortakarikába visszahelyezve betöltjük az erdei gyümölcsös krémmel. Egy éjszakra hűtőbe tesszük.
Másnap a szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a fokozatosan adagolt sűrített tejjel. A két tortát egymásra helyezzük (a csokis legyen alul), majd az elkészített vajkrémmel kívülről egyenletesen bevonjuk a tortát (Az alsó részt ízlés szerint színátmenetesre színezhetjük). Ezután hűtőbe tesszük.
A fehér csokit megolvasztjuk, majd a torta szélére csorgatjuk. A maradék krémből nyomhatunk a torta szélére is.
A habcsókokhoz a tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk az ecetet is. (tetszés szerint ételfestékkel színezhetjük) Különféle csillagcsöves habzsákokból karikákat vagy csúcsokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire (egy tepsire való habcsók lesz ebből az adagból).
Néhány habcsókba nyalókapálcákat is szúrhatunk, hogy könnyebben tudjuk majd díszíteni vele a tortát.
100 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 1,5 óráig szárítjuk, majd hagyjuk kihűlni.
A nyalókákhoz a cukrot a vízzel és a glükózsziruppal 140 fokra melegítjük. Ha kicsit kihűlt, hozzáadjuk a szörpöt és a színezéket is.
Nyalókaformákba öntjük, elhelyezzük benne a nyalókapálcákat, majd kihűtjük. (szórhatunk rá cukorgyöngyöket is) Nekem 6 darab lett belőle.
Ezután kipattintjuk a formából.
Fogyasztás előtt a torta tetejét kirakjuk a habcsókokkal, a nyalókával, a macaronokkal és a gyümölcsökkel.
És végül mutatom felvágva is...