2016. február 26., péntek

Házi csirkemell "sonka"

Édesanyámnál kóstoltam hasonlót, most én is elkészítettem.


Hozzávalók:
70 dkg csirkemell filé
5 dkg húsos füstölt szalonna
1 kávéskanál paprikakrém
2 gerezd áttört fokhagyma
só, bors

A kenéshez:
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál őrölt pirospaprika


A csirkemellet és a szalonnát késes aprítóban pépesítjük. Jól összekeverjük a fűszerekkel. A masszát henger alakúra formázzuk, és szorosan alufóliába tekerjük. Tepsibe helyezzük, aláöntünk kb. másfél dl vizet. 180 fokra előmelegített sütőben egy óráig sütjük. Langyosra hűtjük, majd megkenjük a pirospaprikával kikevert olajjal. Hűtve tároljuk, vékonyra szeletelve tálaljuk.


Fotóháttér: http://www.fotokellek.meska.hu/

2016. február 21., vasárnap

Stíriai metélt

A recept megjelent a Kifőztük februári számában.


Hozzávalók
10 dkg Mimen friss tészta lisztkeverék
25 dkg túró
3 tojás
3 dkg vaj + a kenéshez
1 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa
2 dl tejföl
4 evőkanál cukor
reszelt citromhéj
a tálaláshoz:
vaníliás porcukor
ízlés szerint néhány szem gyümölcs


A túrót villával áttörjük. Hozzáadjuk a lisztkeveréket, 1 tojást és kevés sót. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Lisztkeverékkel szórt gyúródeszkán 2 mm vékonyra nyújtjuk, éles késsel 1 cm széles metéltre vágjuk. Sós vízben kifőzzük, majd jól lecsepegtetjük. 

A sütőedényt vajjal kikenjük, a zsemlemorzsával megszórjuk. A 2 megmaradt tojást szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, a sárgáját a cukorral, a citromhéjjal és az olvasztott vajjal kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt is. Beleforgatjuk a tojáshabot, majd a kifőzött tésztát is. A sütőedénybe öntjük, a tetejét elsimítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk, és gyümölcsöt kínálhatunk mellé.


Felhasznált alapanyagok: www.kenyersutes.hu
A sütőtálat. a BergHOFF biztosította.


2016. február 18., csütörtök

Gluténmentes zsemle kacsasütőben sütve


Hozzávalók:
15 dkg Nutri free mix per pane
10 dkg Beiker
1 teáskanál Naturbit psyllium rost őrlemény
1,5 dl víz
1 dl langyos tej
1 dkg élesztő
egy csipet cukor
1 kávéskanál só
1 evőkanál olaj+a formázáshoz


A psylliumot a vízben elkeverjük. A többi hozzávalót tálba mérjük. Az élesztőt is belemorzsoljuk. Hozzáadva a zselés állagúvá vált psylliumot, jól összekeverjük, és kidolgozzuk. Olajos kézzel 5 db gömböt formázunk. Sütőpapírral bélelt kacsasütő edénybe tesszük.


Letakarva 45 percig kelesztjük. 200 fokra előmelegített sütőben fedő alatt 20 percig, majd fedő nélkül még 10 percig sütjük.


Egy kis paradicsommal, uborkával, lilahagymával hamburger készült belőle.



2016. február 16., kedd

Mini virslis roló

A recept megjelent a Kifőztük februári számában.



Hozzávalók
25 dkg Glutenix Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
1 teáskanál Naturbit psyllium rostőrlemény (útifűmaghéj)
15 dkg langyos joghurt
1,2 dl víz
1 dkg friss élesztő
1 kávéskanál só
1 csipet cukor

továbbá:
10 gluténmentes virsli
1 tojásfehérje


A rostőrleményt a vízben elkeverjük, és 1 percre félretesszük. Az összes hozzávalóval együtt tálba öntjük, összekeverjük, majd géppel kidagasztjuk. Kézzel finoman átgyúrjuk, és 3 mm vékony téglalappá nyújtjuk. 20 db 1,5 cm széles csíkra szeljük. A virsliket kettévágjuk, a tésztacsíkokba tekerjük, és mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 1 óráig kelesztjük. Végül tojásfehérjével megkenjük a rolók tetejét, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.


Felhasznált alapanyagok:


2016. február 13., szombat

Csorgatott csokitorta

Nagylányom diplomaosztójára készült. A csorgatást még gyakorolni kell, de már legalább tudom, hogy is kellene csinálni. 


Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához:

8 tojás
8 evőkanál cukor

6 evőkanál rizsliszt
4 evőkanál étkezési keményítő

a krémhez:
6 tojás
30 dkg finom szemcséjű kristálycukor
15 dkg 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé
2 evőkanál kakaópor
30 dkg vaj


a ganache-hoz:

7 dkg étcsokoládé

70 ml tejszín

a tetejére:

néhány szem áfonyás macaron, melynek a receptje itt megtalálható


A piskótát két részletben készítjük el. Először a 4 tojásfehérjét elkezdjük felverni. Hozzáadjuk a cukrot, és addig járatjuk a gépet, amíg fényes, kemény habot nem kapunk. Ezután belekeverjük a 4 tojás sárgáját is, majd óvatosan beleforgatjuk a 3 evőkanál szitált rizslisztet és a 2 evőkanál keményítőt. A tésztát a sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük, és 170 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Majd mindezt mégegyszer elkészítjük. Miután kihűlt, mindkét piskótakarikát 2 lapra vágjuk, így tehát 4 tortalapot kapunk.

A krémhez a tojásokat a cukorral kihabosítjuk. Vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve, kb. 5 perc alatt jól felforrósítjuk. Még melegen hozzáadjuk az apróra vágott csokoládét, és beleszitáljuk a kakaóport. Kézi habverővel simára keverjük, és egy éjszakára, lefedve hűtőbe tesszük. Másnap jól kihabosítjuk a szoba-hőmérsékletű vajjal, majd megtöltjük a piskótát, és kívülről is bevonjuk krémmel. A középső réteg krémben elhelyezhetünk néhány betöltetlen macaron lapocskát. Néhány órára hűtőbe tesszük.

A ganache-hoz a tejszínben az apróra vágott csokoládét felolvasztjuk. langyosra hűtjük, és a torta tetejére öntjük, úgy hogy az oldalán hagyjuk lecsorogni.

A torta tetejét néhány szem macaronnal díszítjük.



2016. február 12., péntek

Áfonyás macaron

A recept megjelent a Kifőztük februári számában.


Hozzávalók
30 dkg mandulaliszt
30 dkg porcukor
22 dkg tojásfehérje (kb. 7 tojásból)
30 dkg finom szemcséjű kristálycukor
76 ml víz

a töltelékhez:
kb. 20 dkg áfonyalekvár


A tojásfehérjét sütés előtt néhány napig lefedve, hűtőben pihentetjük.
A mandulalisztet meg a porcukrot átszitáljuk, és 11 dkg tojásfehérjével jól összedolgozzuk. A kristálycukrot a vízzel felforraljuk, majd 118 fokosra melegítjük. Közben a maradék tojásfehérjét félkemény habbá verjük. Vékony sugárban belecsorgatjuk a cukorszirupot, és tovább habosítjuk. Habverővel addig keverjük, amíg teljesen ki nem hűl.
A tojáshab 1/3-át a mandulás keverékhez vegyítjük. Ezután a többi habot is hozzáadva addig keverjük-simítjuk, amíg a spatuláról vastagon, szalagszerűen folyik le a massza. Sima végű habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre kb. 3 cm átmérőjű korongokat nyomunk belőle. Mintegy 1/2 óráig szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni, amíg a tetejük bőrösödni nem kezd. 155 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben a macaronokat 10 perc alatt megsütjük, közben a sütőajtót fakanállal kitámasztjuk. A kész korongokat pár perc múlva óvatosan leválasztjuk a sütőpapírról.

Az áfonyalekvárral 1-1 korongot összeragasztunk. 1 éjszakát a hűtőben pihentetjük, majd tálaljuk.


2016. február 10., szerda

Csirkefalatok édes-savanyú szósszal

A recept megjelent a Kifőztük februári számában.


Hozzávalók
50 dkg csirkemellfilé
3 dkg reszelt sajt
frissen őrölt bors
5 dkg Mimen panírozókeverék  

a szószhoz:
8 dkg paradicsompüré
4 teáskanál sárgabaracklekvár
1 teáskanál méz
1/2 citrom leve
frissen őrölt bors

továbbá:
kevés olaj


A csirkemellet késes aprítóban finomra pépesítjük. Összekeverjük a reszelt sajttal, majd sózzuk, borsozzuk. Evőkanálnyi adagokból vese alakú fasírtokat formázunk, amiket a panírkeverékben megforgatunk. Sütőlemezre sütőpapírt terítünk, olajjal lespricceljük. A húsfalatkákat ráhelyezzük, a tetejüket is meglocsoljuk olajjal. 200 fokos sütőben 40 perc alatt ropogósra sütjük.

A szósz hozzávalóit alaposan kikeverjük, és a csirkefalatok mellé tálaljuk.


2016. február 6., szombat

Gluténmentes csokoládészalámi

A recept megjelent a Kifőztük februári számában.


Hozzávalók
25 dkg gluténmentes háztartási keksz (Mester)
8 dkg darált dió
16 dkg porcukor
4 dkg cukrozatlan kakaópor
1/2 dl rum
12 dkg vaj




A kekszet durvára vágjuk, hozzáadjuk a diót, a porcukrot, a kakaót, a rumot és az olvasztott vajat. Jól összekeverjük. A masszát sütőpapírra tesszük, rúd alakúra formázzuk. A sütőpapírba szorosan betekerjük, tálalásig hűtőben tároljuk. 1/2 cm-es szeletekre vágva kínáljuk.