2014. december 26., péntek
Mákos guba torta
Mákos gubát készítettünk karácsonykor tortaformában sütve.
A recepthez készítettem először is néhány gluténmentes bagettet.
Hozzávalók 6 db bagetthez:
15 dkg Schar Mix B
10 dkg Farmo LP Low Protein
1 ek burgonyapehely
1 tk psyllium
1 mk só
1 mk cukor
1 dkg élesztő
1,5 dl langyos tej
1 dl langyos víz
1 ek olaj
A hozzávalókat jól kidagasztottam. Olajos kézzel 6 bagettet formáztam. Bagettsütő rácsra helyezve, 40 fokos sütőben 40 percet kelesztettem. Majd 200 fokos gőzös sütőben 20 perc alatt megsütöttem.
Hozzávalók a mákos gubához (2 személyre):
2 bagett
2 tojás
4 dkg darált mák
5 dkg porcukor
3 dl tej
reszelt citromhéj
1 ek kristálycukor
A bagetteket felkarikáztam, tálba tettem. A tejet a citromhéjjal felforrósítottam. A tojások sárgáját a meleg tejjel elkevertem, és a kiflikarikákra locsoltam. A mákot a porcukorral összekevertem, és a kiflikre öntöttem, összekevertem. Vajjal kikent 20 cm-es kerek tortaformába tettem a masszát, a tetejét simára igazítottam. 180 fokos sütőben 15 percig sütöttem. Közben a 2 tojás fehérjét 1 ek cukorral keményre vertem. A mákos guba tetejére kentem, és még addig sütöttem, míg a hab teteje szépen barnulni kezdett. Langyosan tálaltam.
2014. december 21., vasárnap
Tojáslikőrös kuglóf
A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.
Hozzávalók 17 cm átmérőjű, 9 cm
magas formához
12 dkg cukor
20 dkg Mester süteményliszt
1,5 dl tojáslikőr
1 dl olaj
3 tojás
1 citrom
1 csipet sütőpor
a formához:
olaj
rizsliszt
A
tojások sárgáját a fele cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat, a
tojáslikőrt és a citrom lereszelt héját. Beledolgozzuk a sütőporral elkevert
süteménylisztet. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük,
óvatosan a tésztába forgatjuk. A kuglófformát olajjal kikenjük, rizsliszttel
megszórjuk, és beletöltjük a tésztát. 160 fokra előmelegített sütőben 50 perc
alatt megsütjük.
Sajtos csirkemell
A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.
Hozzávalók
80 dkg csirkemellfilé
4 tojás
15 dkg reszelt sajt
1 evőkanál mustár
10 evőkanál rizsliszt
só
a sütéshez:
olaj
A húst szeletekre vágjuk, besózzuk. A tojásokat villával
felverjük, a mustárral, a reszelt sajttal és pici sóval elkeverjük. Hozzáadunk
5 evőkanál rizslisztet, és kevés vízzel sűrű palacsintatészta állagúra
dolgozzuk. A csirkemellszeleteket megforgatjuk a maradék rizslisztben, majd a
sajtos tésztába mártjuk. Forró olajban szép pirosra sütjük.
Bajor bagett
A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.
Hozzávalók:
15
dkg Nutri Free Mix per Pane
10 dkg tápióka keményítő
1
evőkanál burgonyapehely
1
teáskanál psyllium rost (útifűmaghéj)
1 dl
tej
1,5
dl víz
1
kávéskanál só
1
kávéskanál cukor
1
dkg friss élesztő
1
evőkanál olaj
az
előfőzéshez:
1
teáskanál szódabikarbóna
1
teáskanál só
A tejet és a vizet meglangyosítjuk. A
psyllium rostot a folyadékban alaposan elkeverjük, félretesszük. A gluténmentes
lisztkeveréket, a burgonyapelyhet, az összemorzsolt élesztőt, a sót, a cukrot
és az olajat keverőtálba tesszük. Felöntjük az időközben zselés állagúvá vált
folyadékkal, és alaposan kidagasztjuk a masszát. A tésztát 6 részre osztjuk,
mindet egyesével finoman átgyúrjuk, hosszúkás alakúra formázzuk. Letakarva fél
óráig kelesztjük.
Nagy fazékban a sóval és a szódabikarbónával vizet forralunk. A bagetteket
egyesével óvatosan a forró vízbe tesszük, és mindkét oldalukat fél-fél percig
előfőzzük. Szűrőkanállal óvatosan kiemeljük, lecsepegtetjük. Bagettsütő rácsra
tesszük, a tetejüket éles késsel néhány helyen bevágjuk. 200 fokra
előmelegített sütőben 20 perc alatt ropogósra sütjük.
Fasírt tekercs
A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.
Hozzávalók
70 dkg darált pulykahús
2 + 4 tojás
4 evőkanál burgonyapehely
só
őrölt bors
1 evőkanál mustár
1 teáskanál csípőspaprika-krém
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj
1 piros húsú paprika
10 dkg füstölt kolbász
15 dkg sajt
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük.
Beletesszük a zúzott fokhagymát, rövid ideig együtt sütjük, majd a darált
húshoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, és jól összedolgozzuk a burgonyapehellyel, 2
tojással, a mustárral és a paprikakrémmel. 4 tojást keményre főzünk, majd
megtisztítjuk és karikákra vágjuk.
Egy nagy tepsit kibélelünk alufóliával, olajjal megkenjük, és
egyenletesen szétterítjük rajta a húsmasszát. A tetejét megszórjuk a szálasra
vágott sajttal, beterítjük a tojáskarikákkal, valamint a kolbász- és
paprikakockákkal.
A fasírtot a fólia segítségével szorosan feltekerjük, 200 fokos
sütőben 1 órát sütjük, majd a fóliát kibontva megpirítjuk a tetejét.
Szeletekre vágva tálaljuk. Hidegen és melegen is finom.
2014. december 3., szerda
Svéd mandulatorta
Megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.
Hozzávalók 26 cm-es kapcsos tortaformához
10 dkg mandulapálcika
3 dkg porcukor
5 tojás
25 dkg darált mandula
25 dkg cukor
2 dl habtejszín
20 dkg vaj
A mandulát serpenyőben aranybarnára karamellizáljuk a porcukorral,
majd félretesszük, kihűtjük.
A tojásfehérjéket lágy habbá verjük, majd 15 dkg cukrot
részletekben hozzáadva keményre verjük. Kézi habverővel óvatosan beleforgatjuk
a darált mandulát. A tortaforma alját szilikonos sütőpapírral kibéleljük,
belesimítjuk a tésztát. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt
megsütjük.
A tojások sárgáját a maradék cukorral és a tejszínnel gyenge tűzön
sűrűsödésig melegítjük. Még forrón beletesszük a kisebb kockákra vágott vajat,
és addig keverjük, amíg a zsiradék el nem olvad.
A tortalapot kivesszük a
formából, a papírt eltávolítjuk róla; a formát elmossuk, és belefektetjük a
tortalapot. A tetejére öntjük a krémet, és megszórjuk a mandulapálcikákkal. Egy
éjszakát hűtőben tároljuk, hogy a krém megszilárduljon.
2014. november 29., szombat
Karácsonyi muffin
A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.
Hozzávalók 12 db-hoz
1 tojás
5 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 evőkanál kakaópor
20 dkg Mester süteményliszt
1 teáskanál sütőpor
2 dl tej
a krémhez:
10 dkg natúr sajtkrém
10 dkg mascarpone
5 dkg porcukor
A tojást a vajjal és a
porcukorral habosra verjük. Hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a
tejet, jól kikeverjük. A muffintepsi mélyedéseit papírral kibéleljük, elosztjuk
benne a tésztát. Előmelegített, 170 fokos sütőben fél óra alatt megsütjük.
A krém hozzávalóit habosra
keverjük, habzsákba töltjük, és a süteményekre nyomjuk. A muffinokat tetszés
szerint tovább díszíthetjük.
Címkék:
cup cake,
kakaós,
mascarpone,
Mester süteményliszt,
muffin
Püspökkenyér
Megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.
Hozzávalók 2 db 18 x 8 x 6 cm-es
formához
3 tojás
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg Mester süteményliszt
5 dkg mandulaliszt
1 csipet sütőpor
1 evőkanál olaj
5 dkg durvára vágott dió
5 dkg mazsola
5 dkg étcsokoládé
5 dkg birsalmasajt
a formához:
vaj
rizsliszt
A
tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a
citromhéjat, majd lazán belekeverjük a sütőporral összevegyített lisztkeveréket
meg a mandulalisztet, és az olajat is beleforgatjuk. Végül óvatosan
belekeverjük a diót, a mazsolát, az apróra vágott étcsokoládét és a
birsalmasajtot. A masszát a vajjal kikent, rizsliszttel megszórt formákba
töltjük, és előmelegített, 160 fokos sütőben 45 percig sütjük.
Tipp:
ebből az adagból egy nagyobb püspökkenyér- vagy őzgerincformában is készülhet a
sütemény.
Címkék:
karácsony,
kevert süti,
mandulaliszt,
Mester süteményliszt,
püspökkenyér
Tojáslikőr
Megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.
Hozzávalók
2 dl habtejszín
2 tojássárgája
10 dkg porcukor
1 teáskanál vaníliakivonat
2 dl fehér rum
A tejszínt
felforraljuk, a tojássárgáját a porcukorral habosra verjük. Folyamatosan tovább
keverve hozzáadjuk a forró tejszínt. Vaníliakivonattal ízesítjük, majd
belekeverjük a rumot is. Csinos üvegbe töltjük, hűtőben tároljuk. 2 hétig
eláll.
2014. november 23., vasárnap
Cupcake csokoládékrémmel
Hozzávalók:
3 tojás
12 dkg vaj
12 dkg porcukor
15 dkg Mester süteményliszt
70 ml tej
1 kávéskanál vanília kivonat
1 teáskanál sütőpor
csipet só
A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A vajat a
porcukorral és a tojások sárgájával kikeverjük, beletesszük a lisztkeveréket,
sütőport, vanília kivonatot és sót, és ezekkel is jól kikeverjük, végül
óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot. A muffin-sütő mélyedéseit papírral
kibéleljük, kb. kétharmad részig töltjük a tésztával. 170 fokra előmelegített
sütőben 25 percig sütjük.
A krémhez:
2 tojás
10 dkg cukor
1 evőkanál kakaópor
5 dkg 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé
10 dkg vaj
Az egész tojásokat a cukorral kihabosítjuk, gőz fölött
csípősre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük az apróra vágott étcsokoládét és
a kakaóport, addig keverjük kézi habverővel, amíg a csokoládé teljesen
felolvad. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a krémet habosra keverjük a szobahőmérsékletű
vajjal. A krémmel díszítjük a muffinokat.
Címkék:
cup cake,
csokikrém,
csokis,
Mester süteményliszt,
muffin
2014. november 21., péntek
Birsalmasajt - ahogy anyukám készíti
Hozzávalók:
birsalma
cukor
(1 kg gyümölcshöz 80 dkg cukrot számítunk)
A szép, érett, egészséges birsalmákat negyedekbe vágjuk, magházuktól megtisztítjuk, héjával együtt kevés forró vízben puhára főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, szitán vagy paradicsompasszírozón áttörjük. Az áttört gyümölcsöt lemérjük és 1 kg anyagra számítva 80 dkg cukor kimérünk. Az áttört gyümölcsöt - cukor nélkül - addig főzzük, míg olyan sűrű nem lesz, hogy kavarás közben a lábos alját láthatjuk. Hozzáadjuk a cukrot és gyors tűznél - állandóan kevergetve - addig főzzük, amíg hideg porcelántálba cseppentve, a teteje bebőrösödik. Vízzel kiöblített formákba öntjük, másnap zsírpapírra kiborítjuk, és száraz helyen szikkasztjuk.
2014. november 7., péntek
Sajtos pulykahúsos spagetti
A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában. Az újság ingyenesen letölthető.
3 dl tejföl vagy tejszín
Hozzávalók:
30 dkg gluténmentes
spagettitészta (Schar)
50 dkg darált pulyka- vagy
csirkemell
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
10 dkg reszelt sajt
4 tojás
só, őrölt bors
Az apróra vágott vöröshagymát
kevés olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, beletesszük a
darált húst, sóval, borssal fűszerezzük, és fedő alatt puhára pároljuk, végül
kicsit lepirítjuk. A tejfölt/tejszínt, a tojásokat és a reszelt sajtot
összekeverjük, megsózzuk, és beleforgatjuk a sós vízben kifőzött tésztát.
Kivajazott kerámia vagy jénai tálba tesszük a spagetti felét, ráhelyezzük a
húst, majd betakarjuk a megmaradt tésztával. Előmelegített, 200 fokos sütőben
10-15 percig sütjük, amíg a teteje kicsit megpirul.
Cupcake
A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában. Az újság ingyenesen letölthető.
Hozzávalók:
3 tojás
12 dkg vaj
12 dkg porcukor
5 dkg gesztenyeliszt
5 dkg rizsliszt
5 dkg kukoricakeményítő
70 ml tej
1 kávéskanál vanília kivonat
1 teáskanál sütőpor
csipet só
A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A vajat a porcukorral és a tojások sárgájával kikeverjük, beletesszük a liszteket és a keményítőt, sütőport, vanília kivonatot és sót, és ezekkel is jól kikeverjük, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot. A muffin-sütő mélyedéseit papírral kibéleljük, kb. kétharmad részig töltjük a tésztával. 170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
A krémhez:
2 dl tej
12 dkg kristálycukor
40 gr kukoricakeményítő vagy gluténmentes pudingpor
1 tojás
15 dkg vaj
ételfestékA tejet a cukor felével meglangyosítjuk. Kb. 50 ml tejet a keményítővel és az egész tojással kikeverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd folyamatosan kevergetve beleöntjük a tojásos keveréket, és sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a maradék cukrot. Letakarva kihűtjük, majd hűtőbe tesszük. A kihűlt krémet kihabosítjuk a szobahőmérsékletű vajjal. Ízlés szerint egy kevés ételfestékkel színezhetjük. A krémet habzsákba szedjük, és ezzel díszítjük a süteményeket. Tehetünk még rá apró marcipán díszeket vagy cukorgyöngyöket is.
2014. november 2., vasárnap
Túrós pogácsa
25 dkg
Mester süteményliszt
25 dkg túró
20 dkg vaj
1 kávéskanál só
A tetejére:
1 tojás
vegyes
magkeverék (szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag)
Címkék:
gyors,
Mester süteményliszt,
pogácsa,
túrós
2014. november 1., szombat
Kakaós kuglóf
A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában. Az újság ingyenesen letölthető.
A
tejet meglangyosítjuk, 2 evőkanálnyi tejet félreteszünk. A tejbe belekeverünk
egy kávéskanál cukrot és az élesztőt. A puha vajat a többi cukorral, a vaníliás
cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztkeveréket,
pici sót és az élesztős tejet is, és jól kikeverjük. A tésztát elfelezzük, és
az egyik felébe belekeverjük a kakaóport és a maradék 2 evőkanál tejet.
Hozzávalók:
30
dkg Schar MixB
5
dkg porcukor
2
dkg élesztő
2
dl tej
2
tojás sárgája
5
dkg vaj
egy
csipet só
1
csomag vaníliás cukor
2
dkg kakaópor
Kivajazott
kuglófsütő formába evőkanállal felváltva teszünk a világos és a kakaós
tésztából. Letakarva szobahőmérsékleten fél óráig kelesztjük. Előmelegített 180
fokos sütőben 35 percig (tűpróbáig) sütjük. Vaníliás porcukorral megszórva
tálaljuk.
2014. október 31., péntek
Túróval töltött gomba
Megjelent a Kifőztük novemberi számában. Az újság ingyenesen letölthető.
Hozzávalók:
50 dkg tölteni
való gomba
25 dkg túró
1 tojás
1 gerezd
fokhagyma
1 kisebb csokor
petrezselyem
5 dkg szalonna
olaj
só, bors
A gombákat
megtisztítjuk, tönkjét eltávolítjuk. A gombakalapokat vékonyan kiolajozott
sütőedénybe tesszük, sózzuk, borsozzuk. A túrót a tojással, áttört fokhagymával,
apróra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal kikeverjük. A tölteléket a
gombákba töltjük. Mindegyik tetejére egy-egy vékony szelet szalonnát teszünk.
200 fokra előmelegített sütőben, addig sütjük, míg a szalonna szépen megpirul.
2014. október 30., csütörtök
Halloween muffin
Hozzávalók:
3 tojás
12 dkg vaj
12 dkg porcukor
15 dkg Mester süteményliszt
70 ml tej
1 kávéskanál vanília kivonat
1 teáskanál sütőpor
csipet só
A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A vajat a
porcukorral és a tojások sárgájával kikeverjük, beletesszük a lisztkeveréket,
sütőport, vanília kivonatot és sót, és ezekkel is jól kikeverjük, végül
óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot. A muffin-sütő mélyedéseit papírral
kibéleljük, kb. kétharmad részig töltjük a tésztával. 170 fokra előmelegített
sütőben 25 percig sütjük.
A krémhez:
25 dkg mascarpone
porcukor ízlés szerint
A macarponét a porcukorral kihabosítjuk, ételfestékkel színezhetjük, habzsákba szedjük és a krémmel díszítjük a süteményeket, tetejére marcipándísz kerülhet.
Címkék:
marcipán,
mascarpone,
Mester süteményliszt,
muffin
2014. október 21., kedd
Sajtchips salátával
A recept megjelent a Kifőztük Magazin 2014. októberi számában. A www.kifoztuk.hu linkre kattintva az újság regisztráció után ingyenesen letölthető.
1 db kígyóuborka
2 db paprika
1 db lilahagyma
20 dkg koktélparadicsom
2 dl kefir
1 gerezd fokhagyma
petrezselyem
só
A sajtot kb. 2 dkg-os adagokban műanyag tányérra reszeljük. Mikrohullámú sütőben 600 W-on 2 perc alatt megsütjük, szélét késsel fellazítjuk, gyors mozdulatokkal 2 dl-es kis tálka hátára nyomkodjuk. Kihűlés után a kosárka megtartja formáját.
Hozzávalók 10 adaghoz:
20 dkg trappista sajt1 db kígyóuborka
2 db paprika
1 db lilahagyma
20 dkg koktélparadicsom
2 dl kefir
1 gerezd fokhagyma
petrezselyem
só
A sajtot kb. 2 dkg-os adagokban műanyag tányérra reszeljük. Mikrohullámú sütőben 600 W-on 2 perc alatt megsütjük, szélét késsel fellazítjuk, gyors mozdulatokkal 2 dl-es kis tálka hátára nyomkodjuk. Kihűlés után a kosárka megtartja formáját.
A zöldségeket megtisztítjuk, tetszőleges formájúra
felvágjuk, majd összekeverjük. A kefirt az áttört fokhagymával, apróra vágott
petrezselyemmel, pici sóval kikeverjük. Tálalás előtt töltjük meg a
sajtkosárkákat a salátával, és az öntettel meglocsoljuk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)