2014. december 26., péntek

Mákos guba torta


Mákos gubát készítettünk karácsonykor tortaformában sütve.
A recepthez készítettem először is néhány gluténmentes bagettet.

Hozzávalók 6 db bagetthez:
15 dkg Schar Mix B
10 dkg Farmo LP Low Protein
1 ek burgonyapehely
1 tk psyllium
1 mk só
1 mk cukor
1 dkg élesztő
1,5 dl langyos tej
1 dl langyos víz
1 ek olaj


A hozzávalókat jól kidagasztottam. Olajos kézzel 6 bagettet formáztam. Bagettsütő rácsra helyezve, 40 fokos sütőben 40 percet kelesztettem. Majd 200 fokos gőzös sütőben 20 perc alatt megsütöttem.



Hozzávalók a mákos gubához (2 személyre):
2 bagett
2 tojás
4 dkg darált mák
5 dkg porcukor
3 dl tej
reszelt citromhéj
1 ek kristálycukor

A bagetteket felkarikáztam, tálba tettem. A tejet a citromhéjjal felforrósítottam. A tojások sárgáját a meleg tejjel elkevertem, és a kiflikarikákra locsoltam. A mákot a porcukorral összekevertem, és a kiflikre öntöttem, összekevertem. Vajjal kikent 20 cm-es kerek tortaformába tettem a masszát, a tetejét simára igazítottam. 180 fokos sütőben 15 percig sütöttem. Közben a 2 tojás fehérjét 1 ek cukorral keményre vertem. A mákos guba tetejére kentem, és még addig sütöttem, míg a hab teteje szépen barnulni kezdett. Langyosan tálaltam.




2014. december 21., vasárnap

Tojáslikőrös kuglóf

A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.


Hozzávalók 17 cm átmérőjű, 9 cm magas formához
12 dkg cukor
20 dkg Mester süteményliszt
1,5 dl tojáslikőr
1 dl olaj
3 tojás
1 citrom
1 csipet sütőpor
a formához:
olaj
rizsliszt




A tojások sárgáját a fele cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat, a tojáslikőrt és a citrom lereszelt héját. Beledolgozzuk a sütőporral elkevert süteménylisztet. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, óvatosan a tésztába forgatjuk. A kuglófformát olajjal kikenjük, rizsliszttel megszórjuk, és beletöltjük a tésztát. 160 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt megsütjük.


Sajtos csirkemell

A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.


Hozzávalók
80 dkg csirkemellfilé
4 tojás
15 dkg reszelt sajt
1 evőkanál mustár
10 evőkanál rizsliszt
a sütéshez:
olaj

A húst szeletekre vágjuk, besózzuk. A tojásokat villával felverjük, a mustárral, a reszelt sajttal és pici sóval elkeverjük. Hozzáadunk 5 evőkanál rizslisztet, és kevés vízzel sűrű palacsintatészta állagúra dolgozzuk. A csirkemellszeleteket megforgatjuk a maradék rizslisztben, majd a sajtos tésztába mártjuk. Forró olajban szép pirosra sütjük.


Bajor bagett


A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.

Hozzávalók:
15 dkg Nutri Free Mix per Pane
10 dkg tápióka keményítő
1 evőkanál burgonyapehely
1 teáskanál psyllium rost (útifűmaghéj)
1 dl tej
1,5 dl víz
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
1 dkg friss élesztő
1 evőkanál olaj
az előfőzéshez:
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só



A tejet és a vizet meglangyosítjuk. A psyllium rostot a folyadékban alaposan elkeverjük, félretesszük. A gluténmentes lisztkeveréket, a burgonyapelyhet, az összemorzsolt élesztőt, a sót, a cukrot és az olajat keverőtálba tesszük. Felöntjük az időközben zselés állagúvá vált folyadékkal, és alaposan kidagasztjuk a masszát. A tésztát 6 részre osztjuk, mindet egyesével finoman átgyúrjuk, hosszúkás alakúra formázzuk. Letakarva fél óráig kelesztjük.

Nagy fazékban a sóval és a szódabikarbónával vizet forralunk. A bagetteket egyesével óvatosan a forró vízbe tesszük, és mindkét oldalukat fél-fél percig előfőzzük. Szűrőkanállal óvatosan kiemeljük, lecsepegtetjük. Bagettsütő rácsra tesszük, a tetejüket éles késsel néhány helyen bevágjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt ropogósra sütjük.


Fasírt tekercs


A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.

Hozzávalók
70 dkg darált pulykahús
2 + 4 tojás
4 evőkanál burgonyapehely
őrölt bors
1 evőkanál mustár
1 teáskanál csípőspaprika-krém
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj
1 piros húsú paprika
10 dkg füstölt kolbász
15 dkg sajt

Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük. Beletesszük a zúzott fokhagymát, rövid ideig együtt sütjük, majd a darált húshoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, és jól összedolgozzuk a burgonyapehellyel, 2 tojással, a mustárral és a paprikakrémmel. 4 tojást keményre főzünk, majd megtisztítjuk és karikákra vágjuk.
Egy nagy tepsit kibélelünk alufóliával, olajjal megkenjük, és egyenletesen szétterítjük rajta a húsmasszát. A tetejét megszórjuk a szálasra vágott sajttal, beterítjük a tojáskarikákkal, valamint a kolbász- és paprikakockákkal.
A fasírtot a fólia segítségével szorosan feltekerjük, 200 fokos sütőben 1 órát sütjük, majd a fóliát kibontva megpirítjuk a tetejét.

Szeletekre vágva tálaljuk. Hidegen és melegen is finom.

2014. december 3., szerda

Svéd mandulatorta

Megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.


Hozzávalók 26 cm-es kapcsos tortaformához
10 dkg mandulapálcika
3 dkg porcukor
5 tojás
25 dkg darált mandula
25 dkg cukor
2 dl habtejszín
20 dkg vaj



A mandulát serpenyőben aranybarnára karamellizáljuk a porcukorral, majd félretesszük, kihűtjük.
A tojásfehérjéket lágy habbá verjük, majd 15 dkg cukrot részletekben hozzáadva keményre verjük. Kézi habverővel óvatosan beleforgatjuk a darált mandulát. A tortaforma alját szilikonos sütőpapírral kibéleljük, belesimítjuk a tésztát. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
A tojások sárgáját a maradék cukorral és a tejszínnel gyenge tűzön sűrűsödésig melegítjük. Még forrón beletesszük a kisebb kockákra vágott vajat, és addig keverjük, amíg a zsiradék el nem olvad.

A tortalapot kivesszük a formából, a papírt eltávolítjuk róla; a formát elmossuk, és belefektetjük a tortalapot. A tetejére öntjük a krémet, és megszórjuk a mandulapálcikákkal. Egy éjszakát hűtőben tároljuk, hogy a krém megszilárduljon.


2014. november 29., szombat

Karácsonyi muffin

A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.


Hozzávalók 12 db-hoz
1 tojás
5 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 evőkanál kakaópor
20 dkg Mester süteményliszt
1 teáskanál sütőpor
2 dl tej
a krémhez:
10 dkg natúr sajtkrém
10 dkg mascarpone
5 dkg porcukor


A tojást a vajjal és a porcukorral habosra verjük. Hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a tejet, jól kikeverjük. A muffintepsi mélyedéseit papírral kibéleljük, elosztjuk benne a tésztát. Előmelegített, 170 fokos sütőben fél óra alatt megsütjük.


A krém hozzávalóit habosra keverjük, habzsákba töltjük, és a süteményekre nyomjuk. A muffinokat tetszés szerint tovább díszíthetjük.


Püspökkenyér

Megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.



Hozzávalók 2 db 18 x 8 x 6 cm-es formához
3 tojás
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg Mester süteményliszt
5 dkg mandulaliszt
1 csipet sütőpor
1 evőkanál olaj
5 dkg durvára vágott dió
5 dkg mazsola
5 dkg étcsokoládé
5 dkg birsalmasajt
a formához:
vaj
rizsliszt



A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a citromhéjat, majd lazán belekeverjük a sütőporral összevegyített lisztkeveréket meg a mandulalisztet, és az olajat is beleforgatjuk. Végül óvatosan belekeverjük a diót, a mazsolát, az apróra vágott étcsokoládét és a birsalmasajtot. A masszát a vajjal kikent, rizsliszttel megszórt formákba töltjük, és előmelegített, 160 fokos sütőben 45 percig sütjük.

Tipp: ebből az adagból egy nagyobb püspökkenyér- vagy őzgerincformában is készülhet a sütemény.

Tojáslikőr


Megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.



Hozzávalók
2 dl habtejszín
2 tojássárgája
10 dkg porcukor
1 teáskanál vaníliakivonat
2 dl fehér rum



A tejszínt felforraljuk, a tojássárgáját a porcukorral habosra verjük. Folyamatosan tovább keverve hozzáadjuk a forró tejszínt. Vaníliakivonattal ízesítjük, majd belekeverjük a rumot is. Csinos üvegbe töltjük, hűtőben tároljuk. 2 hétig eláll.

2014. november 23., vasárnap

Cupcake csokoládékrémmel


Hozzávalók:
3 tojás
12 dkg vaj
12 dkg porcukor
15 dkg Mester süteményliszt
70 ml tej
1 kávéskanál vanília kivonat
1 teáskanál sütőpor
csipet só
A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A vajat a porcukorral és a tojások sárgájával kikeverjük, beletesszük a lisztkeveréket, sütőport, vanília kivonatot és sót, és ezekkel is jól kikeverjük, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot. A muffin-sütő mélyedéseit papírral kibéleljük, kb. kétharmad részig töltjük a tésztával. 170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

A krémhez:
2 tojás
10 dkg cukor
1 evőkanál kakaópor
5 dkg 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé
10 dkg vaj

Az egész tojásokat a cukorral kihabosítjuk, gőz fölött csípősre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük az apróra vágott étcsokoládét és a kakaóport, addig keverjük kézi habverővel, amíg a csokoládé teljesen felolvad. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a krémet habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajjal. A krémmel díszítjük a muffinokat.


2014. november 21., péntek

Birsalmasajt - ahogy anyukám készíti



Hozzávalók: 
birsalma
cukor
(1 kg gyümölcshöz 80 dkg cukrot számítunk)


A szép, érett, egészséges birsalmákat negyedekbe vágjuk, magházuktól megtisztítjuk, héjával együtt kevés forró vízben puhára főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, szitán vagy paradicsompasszírozón áttörjük. Az áttört gyümölcsöt lemérjük és 1 kg anyagra számítva 80 dkg cukor kimérünk. Az áttört gyümölcsöt - cukor nélkül - addig főzzük, míg olyan sűrű nem lesz, hogy kavarás közben a lábos alját láthatjuk. Hozzáadjuk a cukrot és gyors tűznél - állandóan kevergetve - addig főzzük, amíg hideg porcelántálba cseppentve, a teteje bebőrösödik. Vízzel kiöblített formákba öntjük, másnap zsírpapírra kiborítjuk, és száraz helyen szikkasztjuk.


2014. november 7., péntek

Sajtos pulykahúsos spagetti

A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában. Az újság ingyenesen letölthető.


Hozzávalók:
30 dkg gluténmentes spagettitészta (Schar)
50 dkg darált pulyka- vagy csirkemell
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
10 dkg reszelt sajt
4 tojás
3 dl tejföl vagy tejszín
só, őrölt bors




Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, beletesszük a darált húst, sóval, borssal fűszerezzük, és fedő alatt puhára pároljuk, végül kicsit lepirítjuk. A tejfölt/tejszínt, a tojásokat és a reszelt sajtot összekeverjük, megsózzuk, és beleforgatjuk a sós vízben kifőzött tésztát. Kivajazott kerámia vagy jénai tálba tesszük a spagetti felét, ráhelyezzük a húst, majd betakarjuk a megmaradt tésztával. Előmelegített, 200 fokos sütőben 10-15 percig sütjük, amíg a teteje kicsit megpirul.

Cupcake


A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában. Az újság ingyenesen letölthető.

Hozzávalók:
3 tojás
12 dkg vaj
12 dkg porcukor
5 dkg gesztenyeliszt
5 dkg rizsliszt
5 dkg kukoricakeményítő
70 ml tej
1 kávéskanál vanília kivonat
1 teáskanál sütőpor
csipet só

A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A vajat a porcukorral és a tojások sárgájával kikeverjük, beletesszük a liszteket és a keményítőt, sütőport, vanília kivonatot és sót, és ezekkel is jól kikeverjük, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot. A muffin-sütő mélyedéseit papírral kibéleljük, kb. kétharmad részig töltjük a tésztával. 170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.


A krémhez:
2 dl tej
12 dkg kristálycukor
40 gr kukoricakeményítő vagy gluténmentes pudingpor
1 tojás
15 dkg vaj
ételfesték
  
A tejet a cukor felével meglangyosítjuk. Kb. 50 ml tejet a keményítővel és az egész tojással kikeverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd folyamatosan kevergetve beleöntjük a tojásos keveréket, és sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a maradék cukrot. Letakarva kihűtjük, majd hűtőbe tesszük. A kihűlt krémet kihabosítjuk a szobahőmérsékletű vajjal. Ízlés szerint egy kevés ételfestékkel színezhetjük. A krémet habzsákba szedjük, és ezzel díszítjük a süteményeket. Tehetünk még rá apró marcipán díszeket vagy cukorgyöngyöket is.


2014. november 2., vasárnap

Túrós pogácsa


Megjelent a Kifőztük magazin 2014. novemberi számában.

Hozzávalók:

25 dkg Mester süteményliszt      

25 dkg túró

20 dkg vaj

1 kávéskanál só

A tetejére:

1 tojás

vegyes magkeverék (szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag)
 
A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, pihentetés nélkül ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét felvert tojással megkenjük, magokkal megszórjuk. Apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje pirulni kezd.

2014. november 1., szombat

Kakaós kuglóf

A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában. Az újság ingyenesen letölthető.


Hozzávalók:
30 dkg Schar MixB

5 dkg porcukor

2 dkg élesztő

2 dl tej

2 tojás sárgája

5 dkg vaj

egy csipet só

1 csomag vaníliás cukor

2 dkg kakaópor
A tejet meglangyosítjuk, 2 evőkanálnyi tejet félreteszünk. A tejbe belekeverünk egy kávéskanál cukrot és az élesztőt. A puha vajat a többi cukorral, a vaníliás cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztkeveréket, pici sót és az élesztős tejet is, és jól kikeverjük. A tésztát elfelezzük, és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport és a maradék 2 evőkanál tejet.


Kivajazott kuglófsütő formába evőkanállal felváltva teszünk a világos és a kakaós tésztából. Letakarva szobahőmérsékleten fél óráig kelesztjük. Előmelegített 180 fokos sütőben 35 percig (tűpróbáig) sütjük. Vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.



2014. október 31., péntek

Túróval töltött gomba

Megjelent a Kifőztük novemberi számában. Az újság ingyenesen letölthető.



Hozzávalók:

50 dkg tölteni való gomba

25 dkg túró

1 tojás

1 gerezd fokhagyma

1 kisebb csokor petrezselyem

5 dkg szalonna

olaj

só, bors
 
 
A gombákat megtisztítjuk, tönkjét eltávolítjuk. A gombakalapokat vékonyan kiolajozott sütőedénybe tesszük, sózzuk, borsozzuk. A túrót a tojással, áttört fokhagymával, apróra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal kikeverjük. A tölteléket a gombákba töltjük. Mindegyik tetejére egy-egy vékony szelet szalonnát teszünk. 200 fokra előmelegített sütőben, addig sütjük, míg a szalonna szépen megpirul.
 
 
 

2014. október 30., csütörtök

Halloween muffin


Hozzávalók:
 
3 tojás
12 dkg vaj
12 dkg porcukor
15 dkg Mester süteményliszt
70 ml tej
1 kávéskanál vanília kivonat
1 teáskanál sütőpor
csipet só
A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A vajat a porcukorral és a tojások sárgájával kikeverjük, beletesszük a lisztkeveréket, sütőport, vanília kivonatot és sót, és ezekkel is jól kikeverjük, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot. A muffin-sütő mélyedéseit papírral kibéleljük, kb. kétharmad részig töltjük a tésztával. 170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
A krémhez:
25 dkg mascarpone
porcukor ízlés szerint
A macarponét a porcukorral kihabosítjuk, ételfestékkel színezhetjük, habzsákba szedjük és a krémmel díszítjük a süteményeket, tetejére marcipándísz kerülhet.
 
 

2014. október 21., kedd

Sajtchips salátával

A recept megjelent a Kifőztük Magazin 2014. októberi számában. A www.kifoztuk.hu linkre kattintva az újság regisztráció után ingyenesen letölthető.

 
Hozzávalók 10 adaghoz:
20 dkg trappista sajt
1 db kígyóuborka
2 db paprika
1 db lilahagyma
20 dkg koktélparadicsom
2 dl kefir                                
1 gerezd fokhagyma
petrezselyem



A sajtot kb. 2 dkg-os adagokban műanyag tányérra reszeljük. Mikrohullámú sütőben 600 W-on 2 perc alatt megsütjük, szélét késsel fellazítjuk, gyors mozdulatokkal 2 dl-es kis tálka hátára nyomkodjuk. Kihűlés után a kosárka megtartja formáját.

 
A zöldségeket megtisztítjuk, tetszőleges formájúra felvágjuk, majd összekeverjük. A kefirt az áttört fokhagymával, apróra vágott petrezselyemmel, pici sóval kikeverjük. Tálalás előtt töltjük meg a sajtkosárkákat a salátával, és az öntettel meglocsoljuk.