2018. február 18., vasárnap
Gőzgombóc
Hozzávalók 4 adaghoz:
20 dkg Piaceri mediterranei Farina
1 tojás sárgája
1 evőkanál porcukor
1 csipet só
1 dkg élesztő
1 dl langyos tej
0,5 dl langyos víz
1 evőkanál olaj
A töltéshez:
4 púpos teáskanál szilvalekvár
Az öntethez:
1/2 l tej
1/2 csomag vaníliás pudingpor
2 evőkanál cukor
A tetejére:
2 evőkanál darált mák
2 evőkanál porcukor
Továbbá:
kevés lisztkeverék a formázáshoz
kevés olaj a kenéshez
A tészta hozzávalóit keverőtálba mérjük. Kézi robotgép dagasztóspiráljával jól kidolgozzuk. Letakarva langyos helyen fél óráig kelesztjük. Lisztkeverékkel szórt munkalapon finoman átgyúrjuk, majd 4 részre osztjuk a tésztát, és egyesével gömbölyítjük. Mindegyik részt kb. 15 cm-es körlappá nyújtjuk, közepére teszünk egy-egy kanál szilvalekvárt. A tésztát a töltelékre hajtjuk, összecsippentjük, és golyóvá formázzuk, majd 15 percig pihentetjük. Nagy fazékban vizet forralunk, a párolóbetétet vékonyan beolajozzuk. A gombócokat a párolóbetétre helyezzük a gyöngyözve forró víz fölé, és fedő alatt kb. 20 percig pároljuk.
A pudingport a cukorral és egy kevés tejjel kikeverjük. A többi tejet felforraljuk, és a pudingos keveréket beleöntve besűrítjük az öntetet. A gőzgombócokat tányérra helyezzük és meglocsoljuk az öntettel, majd megszórjuk a mák és porcukor keverékével.
Címkék:
desszert,
gombóc,
kelt tészta,
mákos,
Piaceri mediterranei,
szilva lekvár
2018. február 16., péntek
Virslis virág
A recept megjelent a Kifőztük februári számában.
Hozzávalók 6 db-hoz
26 dkg Szafi Free ropogós kérgű hajdinás házikenyér lisztkeverék
3 dl langyos víz
3 dkg almaecet
1 kávéskanál só
6 virsli
a formázáshoz:
Szafi Free ropogós kérgű hajdinás házikenyér lisztkeverék
a kenéshez:
Szafi reform kókuszolaj
A vízben elkeverjük a sót és az almaecetet. Hozzáadjuk a lisztkeveréket,
összekeverjük, majd jól kidolgozzuk a tésztát. Ezután a lisztkeverékkel szórt
munkalapon finoman átgyúrjuk, 6 részre osztjuk, majd egyesével mindet
gömbölyítjük.
összekeverjük, majd jól kidolgozzuk a tésztát. Ezután a lisztkeverékkel szórt
munkalapon finoman átgyúrjuk, 6 részre osztjuk, majd egyesével mindet
gömbölyítjük.
Oválisra nyújtjuk, és beletekerjük a virslit, a széleket összenyomkodjuk.
Éles késsel mindegyik rudat 5 helyen bevágjuk úgy, hogy a virslit átvágjuk,
de a tészta alul egyben maradjon. A virslis karikákat oldalra kiforgatjuk,
majd virág alakúra formázzuk a péksüteményt.
Éles késsel mindegyik rudat 5 helyen bevágjuk úgy, hogy a virslit átvágjuk,
de a tészta alul egyben maradjon. A virslis karikákat oldalra kiforgatjuk,
majd virág alakúra formázzuk a péksüteményt.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, a tetejüket kókuszolajjal lekenjük.
200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.
200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.
Címkék:
Szafi free,
tejmentes,
tojásmentes,
uzsonna,
virslis
Karamellás torta
A recept megjelent a Kifőztük januári számában.
Hozzávalók 18 cm-es tortához
6 tojás
6 evőkanál cukor
5 evőkanál barna rizsliszt
2 evőkanál kukoricakeményítő
a krémhez:
1 doboz sűrített-tej-konzerv (380 g)
20 dkg puha vaj
a díszítéshez:
3 dkg pattogatni való kukorica
5 dkg finom szemcséjű kristálycukor
A tojásfehérjét elkezdjük verni. Hozzáadjuk a cukrot, és addig
járatjuk a gépet, amíg fényes, kemény habot nem kapunk. Belekeverjük a tojások
sárgáját is, majd óvatosan beleforgatjuk a keményítővel összeszitált
rizslisztet. A tésztát 2 részre osztjuk, 2 sütőpapírral bélelt tortaformába
töltjük, majd 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Miután
kihűltek a piskóták, lapjában mindkettőt kettévágjuk, így 4 tortalapot kapunk.
A sűrített tejet – a dobozában – 2 óráig főzzük annyi vízben,
amennyi ellepi. Kihűtjük, majd 2 evőkanálnyi krémet félreteszünk a díszítéshez,
a többit kihabosítjuk a vajjal. Betöltjük a tortát, és kívülről is bevonjuk
vele. Néhány órára hűtőbe tesszük. A félretett karamellkrémet kicsit
meglangyosítjuk, habzsákba szedjük, majd a kész torta szélére csorgatjuk úgy,
hogy az oldalán is lefolyjon.
A kukoricát kipattogtatjuk, és a torta tetejére halmozzuk. A
cukrot vastag falú lábasban karamellizáljuk, majd a pop-corn tetejére
csorgatjuk.
2018. február 6., kedd
Túrós zsemle
A recept megjelent a Kifőztük januári számában.
Gyermekkoromban a korcsolyapályán ettünk mindig túrós zsemlét a büfében, azóta is szinte a számban érzem az ízét.
Gyermekkoromban a korcsolyapályán ettünk mindig túrós zsemlét a büfében, azóta is szinte a számban érzem az ízét.
Hozzávalók 3 db-hoz
10 dkg Szafi Reform csökkentett szénhidráttartalmú kenyér- és
péksütemény lisztkeverék
1 kávéskanál só
10 g almaecet
15 g Szafi Reform kókuszolaj
1 tojás
1 dl víz
a formázáshoz:
kevés Szafi Reform csökkentett szénhidráttartalmú kenyér- és
péksütemény lisztkeverék
a kenéshez:
1 teáskanál Szafi Reform kókuszolaj
a töltelékhez:
20 dkg túró
1 tojás
2 evőkanál Szafi Reform poreritrit
a tálaláshoz:
tejföl (elhagyható)
Szafi Reform poreritrit
A tojást, az almaecetet, a folyékony kókuszolajat és a sót a
vízben elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztkeveréket, és jól összedolgozzuk. A
tésztából lisztkeverékkel szórt munkalapon 3 lapos zsemlét formázunk, mindet
sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. A tetejüket kókuszolajjal lekenjük,
és 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk
kihűlni.
A zsemlék tetejét levágjuk,
a belsejüket kiszedjük. A töltelék hozzávalóit simára keverjük, egyformán a
zsemlékbe osztjuk. Visszatesszük a kalapokat, majd a töltött péksüteményeket
200 fokos sütőben 20 percig sütjük. Tejföllel meglocsolva, poreritrittel
megszórva, melegen tálaljuk
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)