2014. december 26., péntek

Mákos guba torta


Mákos gubát készítettünk karácsonykor tortaformában sütve.
A recepthez készítettem először is néhány gluténmentes bagettet.

Hozzávalók 6 db bagetthez:
15 dkg Schar Mix B
10 dkg Farmo LP Low Protein
1 ek burgonyapehely
1 tk psyllium
1 mk só
1 mk cukor
1 dkg élesztő
1,5 dl langyos tej
1 dl langyos víz
1 ek olaj


A hozzávalókat jól kidagasztottam. Olajos kézzel 6 bagettet formáztam. Bagettsütő rácsra helyezve, 40 fokos sütőben 40 percet kelesztettem. Majd 200 fokos gőzös sütőben 20 perc alatt megsütöttem.



Hozzávalók a mákos gubához (2 személyre):
2 bagett
2 tojás
4 dkg darált mák
5 dkg porcukor
3 dl tej
reszelt citromhéj
1 ek kristálycukor

A bagetteket felkarikáztam, tálba tettem. A tejet a citromhéjjal felforrósítottam. A tojások sárgáját a meleg tejjel elkevertem, és a kiflikarikákra locsoltam. A mákot a porcukorral összekevertem, és a kiflikre öntöttem, összekevertem. Vajjal kikent 20 cm-es kerek tortaformába tettem a masszát, a tetejét simára igazítottam. 180 fokos sütőben 15 percig sütöttem. Közben a 2 tojás fehérjét 1 ek cukorral keményre vertem. A mákos guba tetejére kentem, és még addig sütöttem, míg a hab teteje szépen barnulni kezdett. Langyosan tálaltam.




2014. december 21., vasárnap

Tojáslikőrös kuglóf

A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.


Hozzávalók 17 cm átmérőjű, 9 cm magas formához
12 dkg cukor
20 dkg Mester süteményliszt
1,5 dl tojáslikőr
1 dl olaj
3 tojás
1 citrom
1 csipet sütőpor
a formához:
olaj
rizsliszt




A tojások sárgáját a fele cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat, a tojáslikőrt és a citrom lereszelt héját. Beledolgozzuk a sütőporral elkevert süteménylisztet. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, óvatosan a tésztába forgatjuk. A kuglófformát olajjal kikenjük, rizsliszttel megszórjuk, és beletöltjük a tésztát. 160 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt megsütjük.


Sajtos csirkemell

A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.


Hozzávalók
80 dkg csirkemellfilé
4 tojás
15 dkg reszelt sajt
1 evőkanál mustár
10 evőkanál rizsliszt
a sütéshez:
olaj

A húst szeletekre vágjuk, besózzuk. A tojásokat villával felverjük, a mustárral, a reszelt sajttal és pici sóval elkeverjük. Hozzáadunk 5 evőkanál rizslisztet, és kevés vízzel sűrű palacsintatészta állagúra dolgozzuk. A csirkemellszeleteket megforgatjuk a maradék rizslisztben, majd a sajtos tésztába mártjuk. Forró olajban szép pirosra sütjük.


Bajor bagett


A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.

Hozzávalók:
15 dkg Nutri Free Mix per Pane
10 dkg tápióka keményítő
1 evőkanál burgonyapehely
1 teáskanál psyllium rost (útifűmaghéj)
1 dl tej
1,5 dl víz
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
1 dkg friss élesztő
1 evőkanál olaj
az előfőzéshez:
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só



A tejet és a vizet meglangyosítjuk. A psyllium rostot a folyadékban alaposan elkeverjük, félretesszük. A gluténmentes lisztkeveréket, a burgonyapelyhet, az összemorzsolt élesztőt, a sót, a cukrot és az olajat keverőtálba tesszük. Felöntjük az időközben zselés állagúvá vált folyadékkal, és alaposan kidagasztjuk a masszát. A tésztát 6 részre osztjuk, mindet egyesével finoman átgyúrjuk, hosszúkás alakúra formázzuk. Letakarva fél óráig kelesztjük.

Nagy fazékban a sóval és a szódabikarbónával vizet forralunk. A bagetteket egyesével óvatosan a forró vízbe tesszük, és mindkét oldalukat fél-fél percig előfőzzük. Szűrőkanállal óvatosan kiemeljük, lecsepegtetjük. Bagettsütő rácsra tesszük, a tetejüket éles késsel néhány helyen bevágjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt ropogósra sütjük.


Fasírt tekercs


A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.

Hozzávalók
70 dkg darált pulykahús
2 + 4 tojás
4 evőkanál burgonyapehely
őrölt bors
1 evőkanál mustár
1 teáskanál csípőspaprika-krém
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj
1 piros húsú paprika
10 dkg füstölt kolbász
15 dkg sajt

Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük. Beletesszük a zúzott fokhagymát, rövid ideig együtt sütjük, majd a darált húshoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, és jól összedolgozzuk a burgonyapehellyel, 2 tojással, a mustárral és a paprikakrémmel. 4 tojást keményre főzünk, majd megtisztítjuk és karikákra vágjuk.
Egy nagy tepsit kibélelünk alufóliával, olajjal megkenjük, és egyenletesen szétterítjük rajta a húsmasszát. A tetejét megszórjuk a szálasra vágott sajttal, beterítjük a tojáskarikákkal, valamint a kolbász- és paprikakockákkal.
A fasírtot a fólia segítségével szorosan feltekerjük, 200 fokos sütőben 1 órát sütjük, majd a fóliát kibontva megpirítjuk a tetejét.

Szeletekre vágva tálaljuk. Hidegen és melegen is finom.

2014. december 3., szerda

Svéd mandulatorta

Megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.


Hozzávalók 26 cm-es kapcsos tortaformához
10 dkg mandulapálcika
3 dkg porcukor
5 tojás
25 dkg darált mandula
25 dkg cukor
2 dl habtejszín
20 dkg vaj



A mandulát serpenyőben aranybarnára karamellizáljuk a porcukorral, majd félretesszük, kihűtjük.
A tojásfehérjéket lágy habbá verjük, majd 15 dkg cukrot részletekben hozzáadva keményre verjük. Kézi habverővel óvatosan beleforgatjuk a darált mandulát. A tortaforma alját szilikonos sütőpapírral kibéleljük, belesimítjuk a tésztát. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
A tojások sárgáját a maradék cukorral és a tejszínnel gyenge tűzön sűrűsödésig melegítjük. Még forrón beletesszük a kisebb kockákra vágott vajat, és addig keverjük, amíg a zsiradék el nem olvad.

A tortalapot kivesszük a formából, a papírt eltávolítjuk róla; a formát elmossuk, és belefektetjük a tortalapot. A tetejére öntjük a krémet, és megszórjuk a mandulapálcikákkal. Egy éjszakát hűtőben tároljuk, hogy a krém megszilárduljon.