2014. december 26., péntek
Mákos guba torta
Mákos gubát készítettünk karácsonykor tortaformában sütve.
A recepthez készítettem először is néhány gluténmentes bagettet.
Hozzávalók 6 db bagetthez:
15 dkg Schar Mix B
10 dkg Farmo LP Low Protein
1 ek burgonyapehely
1 tk psyllium
1 mk só
1 mk cukor
1 dkg élesztő
1,5 dl langyos tej
1 dl langyos víz
1 ek olaj
A hozzávalókat jól kidagasztottam. Olajos kézzel 6 bagettet formáztam. Bagettsütő rácsra helyezve, 40 fokos sütőben 40 percet kelesztettem. Majd 200 fokos gőzös sütőben 20 perc alatt megsütöttem.
Hozzávalók a mákos gubához (2 személyre):
2 bagett
2 tojás
4 dkg darált mák
5 dkg porcukor
3 dl tej
reszelt citromhéj
1 ek kristálycukor
A bagetteket felkarikáztam, tálba tettem. A tejet a citromhéjjal felforrósítottam. A tojások sárgáját a meleg tejjel elkevertem, és a kiflikarikákra locsoltam. A mákot a porcukorral összekevertem, és a kiflikre öntöttem, összekevertem. Vajjal kikent 20 cm-es kerek tortaformába tettem a masszát, a tetejét simára igazítottam. 180 fokos sütőben 15 percig sütöttem. Közben a 2 tojás fehérjét 1 ek cukorral keményre vertem. A mákos guba tetejére kentem, és még addig sütöttem, míg a hab teteje szépen barnulni kezdett. Langyosan tálaltam.
2014. december 21., vasárnap
Tojáslikőrös kuglóf
A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.
Hozzávalók 17 cm átmérőjű, 9 cm
magas formához
12 dkg cukor
20 dkg Mester süteményliszt
1,5 dl tojáslikőr
1 dl olaj
3 tojás
1 citrom
1 csipet sütőpor
a formához:
olaj
rizsliszt
A
tojások sárgáját a fele cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat, a
tojáslikőrt és a citrom lereszelt héját. Beledolgozzuk a sütőporral elkevert
süteménylisztet. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük,
óvatosan a tésztába forgatjuk. A kuglófformát olajjal kikenjük, rizsliszttel
megszórjuk, és beletöltjük a tésztát. 160 fokra előmelegített sütőben 50 perc
alatt megsütjük.
Sajtos csirkemell
A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.
Hozzávalók
80 dkg csirkemellfilé
4 tojás
15 dkg reszelt sajt
1 evőkanál mustár
10 evőkanál rizsliszt
só
a sütéshez:
olaj
A húst szeletekre vágjuk, besózzuk. A tojásokat villával
felverjük, a mustárral, a reszelt sajttal és pici sóval elkeverjük. Hozzáadunk
5 evőkanál rizslisztet, és kevés vízzel sűrű palacsintatészta állagúra
dolgozzuk. A csirkemellszeleteket megforgatjuk a maradék rizslisztben, majd a
sajtos tésztába mártjuk. Forró olajban szép pirosra sütjük.
Bajor bagett
A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.
Hozzávalók:
15
dkg Nutri Free Mix per Pane
10 dkg tápióka keményítő
1
evőkanál burgonyapehely
1
teáskanál psyllium rost (útifűmaghéj)
1 dl
tej
1,5
dl víz
1
kávéskanál só
1
kávéskanál cukor
1
dkg friss élesztő
1
evőkanál olaj
az
előfőzéshez:
1
teáskanál szódabikarbóna
1
teáskanál só
A tejet és a vizet meglangyosítjuk. A
psyllium rostot a folyadékban alaposan elkeverjük, félretesszük. A gluténmentes
lisztkeveréket, a burgonyapelyhet, az összemorzsolt élesztőt, a sót, a cukrot
és az olajat keverőtálba tesszük. Felöntjük az időközben zselés állagúvá vált
folyadékkal, és alaposan kidagasztjuk a masszát. A tésztát 6 részre osztjuk,
mindet egyesével finoman átgyúrjuk, hosszúkás alakúra formázzuk. Letakarva fél
óráig kelesztjük.
Nagy fazékban a sóval és a szódabikarbónával vizet forralunk. A bagetteket
egyesével óvatosan a forró vízbe tesszük, és mindkét oldalukat fél-fél percig
előfőzzük. Szűrőkanállal óvatosan kiemeljük, lecsepegtetjük. Bagettsütő rácsra
tesszük, a tetejüket éles késsel néhány helyen bevágjuk. 200 fokra
előmelegített sütőben 20 perc alatt ropogósra sütjük.
Fasírt tekercs
A recept megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.
Hozzávalók
70 dkg darált pulykahús
2 + 4 tojás
4 evőkanál burgonyapehely
só
őrölt bors
1 evőkanál mustár
1 teáskanál csípőspaprika-krém
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj
1 piros húsú paprika
10 dkg füstölt kolbász
15 dkg sajt
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük.
Beletesszük a zúzott fokhagymát, rövid ideig együtt sütjük, majd a darált
húshoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, és jól összedolgozzuk a burgonyapehellyel, 2
tojással, a mustárral és a paprikakrémmel. 4 tojást keményre főzünk, majd
megtisztítjuk és karikákra vágjuk.
Egy nagy tepsit kibélelünk alufóliával, olajjal megkenjük, és
egyenletesen szétterítjük rajta a húsmasszát. A tetejét megszórjuk a szálasra
vágott sajttal, beterítjük a tojáskarikákkal, valamint a kolbász- és
paprikakockákkal.
A fasírtot a fólia segítségével szorosan feltekerjük, 200 fokos
sütőben 1 órát sütjük, majd a fóliát kibontva megpirítjuk a tetejét.
Szeletekre vágva tálaljuk. Hidegen és melegen is finom.
2014. december 3., szerda
Svéd mandulatorta
Megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában.
Hozzávalók 26 cm-es kapcsos tortaformához
10 dkg mandulapálcika
3 dkg porcukor
5 tojás
25 dkg darált mandula
25 dkg cukor
2 dl habtejszín
20 dkg vaj
A mandulát serpenyőben aranybarnára karamellizáljuk a porcukorral,
majd félretesszük, kihűtjük.
A tojásfehérjéket lágy habbá verjük, majd 15 dkg cukrot
részletekben hozzáadva keményre verjük. Kézi habverővel óvatosan beleforgatjuk
a darált mandulát. A tortaforma alját szilikonos sütőpapírral kibéleljük,
belesimítjuk a tésztát. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt
megsütjük.
A tojások sárgáját a maradék cukorral és a tejszínnel gyenge tűzön
sűrűsödésig melegítjük. Még forrón beletesszük a kisebb kockákra vágott vajat,
és addig keverjük, amíg a zsiradék el nem olvad.
A tortalapot kivesszük a
formából, a papírt eltávolítjuk róla; a formát elmossuk, és belefektetjük a
tortalapot. A tetejére öntjük a krémet, és megszórjuk a mandulapálcikákkal. Egy
éjszakát hűtőben tároljuk, hogy a krém megszilárduljon.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)