2012. március 27., kedd

Macaron

Hozzávalók:
150 g mandulaliszt
150 g porcukor
55 g tojásfehérje
Ételfesték

150 g kristálycukor
38 ml víz

55 g tojásfehérje

A mandulalisztet és a porcukrot szitáljuk át.
A mandulalisztet, porcukrot, 55 gr tojásfehérjét összekeverjük és félretesszük.

A kristálycukrot és vizet főzzük fel 118 C-fokig.

A második adag tojásfehérjét verjük fel nem túl kemény habbá, majd lassú keverés mellett vékony sugárban csurgassuk hozzá a forró cukorszirupot. Majd habosítsuk tovább nem túl kemény habbá. Végül adjunk hozzá egy kis ételfestéket.

A tojáshab ¼ részét keverjük el a mandulás keverékben, majd a többi habbal óvatosan keverjük simára.

Szilikonos sütőpapírra rajzoljunk 3,5 cm átmérőjű köröket, megfordítva helyezzük a sütőlemezre, melyre nyomózsákkal nyomjuk ki a tésztát. Majd kb. 30 percet pihentessük sütés előtt, hogy a teteje kicsit bőrösödjön.

Előmelegített 155 C-fokos sütőben 20 percet süssük.

Fontos:
A tojásokat 4 nappal előtte válasszuk szét. Tegyük lefedett edényben a hűtőbe.
A cukorszirup főzése közben az edény oldalára tapadt cukorszemcséket vizes ecsettel mossuk le, hogy ne legyen kristályos a szirup.
Sütés közben legalább kétszer nyissuk ki a sütő ajtót.

Sűrű krémekkel szokás összetölteni.

Csokikrémet készítettem hozzá:
1 dl tejszín
10 dkg étcsokoládé
2 dkg vaj
4 dkg porukor
A hozzávalókat összemelegítjük, majd kihűtjük. Utána robotgéppel kihabosítjuk, majd nyomózsákba töltve 2-2 korongot összeregasztunk.
Legalább 12 órára tegyük hűtőbe.

2012. március 6., kedd

Gesztenyés hulala-süti


Hozzávalók:


25 dkg darált keksz (nekem Gullón Sin Gluten volt itthon)
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
2 cs. Gesztenyemassza (GM)
rum

A gesztenyemasszát összegyúrjuk a keksszel, margarinnal, porcukorral, ízlés szerint ízesítjük rummal, vagy aromával. Darált keksszel megszórt, vagy sütőpapírral bélelt magas falú tepsibe/sütőkeretbe simítjuk.

9 dl tej
3 cs. vaníliás pudingpor (120 gr Mester vaníliás vagy tejszín ízű pudingpor)
25 dkg margarin
25 dkg porcukor

A tejben felfőzzük a pudingot, lehűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt pudinggal összekeverjük.

Babapiskóta
3 tojás fehérjét 6 ek. cukorral kemény, fényes habbá verjük. 3 tojás sárgáját 3 ek. cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral fehéredésig keverjük. Kézi habverővel a sárgáját óvatosan a fehérjébe vegyítjük. 3 ek. keményítőt, 3 ek. rizslisztet és 3 ek. kukoricalisztet kevés sütőporral összekeverünk, a tojáshabra szitáljuk és óvatosan belekeverjük. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire habzsákból piskóta alakokat nyomunk, egymástól 4-5 cm távolságra. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.



feketekávé
½ liter hulala tejszín

A gesztenyés masszára rátesszük a pudingkrém felét. A babapiskótát meglocsoljuk a feketekávéval, s a krém tetejére sorba rakjuk. Rátesszük a krém másik felét.
Erre simítjuk a keményre felvert hulala tejszínt. Tetejét megszórhatjuk csoki-darával, vagy reszelt csokoládéval. Legalább 2 órára hűtőbe tesszük, azután szeleteljük