2015. szeptember 29., kedd

Gluténmentes sörös cipó

A recept megjelent a Kifőztük októberi számában.

Különleges gluténmentes kenyér, amely sokáig puha marad.


Hozzávalók
20 dkg Nutri free mix per Pane
5 dkg Beiker
1 teáskanál útifűmaghéj-őrlemény
1 dl víz
1,5 dl langyos, gluténmentes sör
1 dkg friss élesztő
1 teáskanál méz
1 kávéskanál só
1 késhegynyi aszkorbinsav


Az útifűmaghéj-őrleményt a vízben elkeverjük, félretesszük, amíg zselés állagúvá nem válik. A többi hozzávalót tálba mérjük, összevegyítjük, majd az útifűmaghéjat is hozzáadva jól kidagasztjuk. Végül óvatosan átgyúrjuk, és gömbölyűre formázzuk. Kerek tálba konyharuhát terítünk, a lisztkeverékkel vékonyan megszórjuk, és fejjel lefelé beletesszük a tésztát. Konyharuhával letakarva 40 percig kelesztjük.

Közben a sütőt a vaslábassal együtt 230 fokra előmelegítjük. A megkelt tésztát sütőpapírra fordítjuk, a papír sarkait összefogva a forró vaslábasba emeljük. Lefedve 35 perc alatt megsütjük a kenyeret.


2015. szeptember 25., péntek

Ropogós kenyérspirál

Az eredeti recept a Kifőztük gasztromagazin-ból való, Hankka készítette. Rögtön megtetszett nekem is, ezért készítettem el gluténmentesen.


Hozzávalók 12 db-hoz:
20 dkg Schar MixB
1 csapott kávéskanál só
1 dkg élesztő
1,5 dl langyos víz.

A formázáshoz:
12 db sasliknyárs
kevés olaj

A tetejére:
1 tojásfehérje
dekorsó



A tészta hozzávalóit tálba mérjük, összekeverjük és kidagasztjuk. Konyharuhával letakarva 20 percig kelesztjük. A tésztát 12 részre osztjuk, majd egyesével kb. 30 cm rudakat sodrunk belőle. A sasliknyársakat vékonyan megolajozzuk, és spirális alakban rátekerjük a tésztát. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a spirálokat, és 15 percig pihentetjük. Tetejét gyengén felvert tojásfehérjével vékonyan megkenjük. 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Sör- vagy borkorcsolyaként, sós rágcsálnivalóként fogyaszthatjuk. Vagy adhatjuk mártogatós krémek mellé.


2015. szeptember 12., szombat

Sonkás palacsinta ropogós (sonkával töltött rántott palacsinta)


Hozzávalók:
20 dkg Mester palacsintapor
1 tojás
1 dl tej
1,7 dl szénsavas víz
1 evőkanál olaj


A töltelékhez:
4 dkg vaj
2 evőkanál rizsliszt
2,5 dl tej
1 gerezd fokhagyma
só, bors
1 tojás
10 dkg sonka

A panírozáshoz:
1 tojás
3 dkg kukoricaliszt
10 dkg Mester kenyérmorzsa

A sütéshez:
olaj

A tálaláshoz:
reszelt sajt
tartármártás


A palacsinta hozzávalóit simára keverjük. Forró serpenyőben kevés olajon 10 db sós palacsintát sütünk belőle.
A besamellhez a vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a rizslisztet, felöntjük a tejjel, és sűrűre főzzük. Sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük az áttört fokhagymát. Amikor langyosra hűlt hozzáadjuk az egész tojást és a kockákra vágott sonkát.
A palacsitákat megtöltjük: középre helyezzük a tölteléket, széleit behajtjuk, és szorosan feltekerjük.
A szokásos módon bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük.
Reszelt sajttal és tartármártással tálaljuk.


2015. szeptember 10., csütörtök

Gluténmentes virslis és kolbászos csónak


Hozzávalók:
20 dkg Nutri free mix per Pane
5 dkg Beiker
1 evőkanál burgonyapehely
1 teáskanál Naturbit psyllium rost őrlemény
1 dkg élesztő
1 kávéskanál só
1 evőkanál olaj
csipet cukor
1,5 dl langyos kefir
1,5 dl víz

A tetejére: 
virsli
kolbász
szezámmag
reszelt sajt

A psyllium rost őrleményt a vízben elkeverjük. Az összes hozzávalót tálba mérjük, összekeverjük, majd jól kidagasztjuk. Olajos kézzel 6 db lapos, ovális formát készítünk a tésztából. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 30 fokos sütőben fél órát kelesztjük. A tetejére tesszük a feltéteket. 200 fokos gőzös sütőben 25 perc alatt megsütjük.



2015. szeptember 4., péntek

Muffin mascarpone krémmel

A recept megjelent a Kifőztük szeptemberi számában.


Hozzávalók 12 db-hoz
3 tojás
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
70 ml tej
1 csomag gluténmentes pudingpor (40 g)
10 dkg mester süteményliszt
1 csipet só
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 kávéskanál sütőpor

a krémhez:
25 dkg mascarpone
5 dkg porcukor

a díszítéshez:
cukorgyöngy
minipillecukor

A tojásfehérjét habbá verjük. A tojások sárgáját a vajjal és a porcukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, jól összedolgozzuk, végül beleforgatjuk a fehérjehabot is. A muffintepsi mélyedéseit papírkapszlikkal kibéleljük, majd egyenletesen elosztjuk bennük a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.

A mascarponét a porcukorral kikeverjük. A krémet sima habzsákba töltjük, és díszítjük a süteményeket. A tetejére cukorgyöngyöt és minipillecukrot szórunk.

A tortatálat a Gabroni biztosította.


2015. szeptember 3., csütörtök

Kacsamájas szendvics lilahagyma lekvárral

A recept megjelent a Kifőztük szeptemberi számában.


Hozzávalók
50 dkg kacsamáj
30 dkg kacsazsír
a lilahagyma-lekvárhoz:
50 dkg lila hagyma
1 evőkanál olaj
2 kávéskanál só
2 evőkanál cukor
3 evőkanál balzsamecet
pár tekerésnyi őrölt bors
1 csipet fahéj

a szendvicskenyérhez:
25 dkg Schar mixB
1 evőkanál burgonyapehely
1 teáskanál útifűmaghéj-őrlemény
2,5 dl víz
1 késhegynyi aszkorbinsav
1 kávéskanál só
1 csipet cukor
1 evőkanál olaj
1 dkg élesztő

a tálaláshoz:
személyenként 2-3 szelet gluténmentes kenyér

A kenyérhez az összes hozzávalót tálba mérjük, összekeverjük, majd jól kidagasztjuk. Szögletes, sütőpapírral bélelt kenyérformába tesszük a tésztát, a tetejét olajos kanál hátával simára igazítjuk. 1/2 órát kelesztjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt ropogósra sütjük.
A kacsazsírt megolvasztjuk, beletesszük a kacsamájat. Félig lefedve, alacsony hőfokon kb. 15 perc alatt megsütjük. A májat üvegtálba szedjük, felöntjük az átszűrt kacsazsírral, és lefedve teljesen kihűtjük.
A lila hagymát karikákra vágjuk. Kevés olajon, fedő alatt puhára pároljuk, közben hozzáadjuk a többi hozzávalót. Csatos üvegbe tesszük, és felhasználásig hűtőben tároljuk.
A kenyérszeleteket megpirítjuk, megkenjük kacsazsírral és megsózzuk. A szeletekre vágott kacsamájjal és lilahagyma-lekvárral tálaljuk.


2015. szeptember 2., szerda

Churros

A recept megjelent a Kifőztük szeptemberi számában.


Hozzávalók
2,5 dl tej
5 dkg vaj
1 evőkanál cukor
1 csipet só
15 dkg Mester süteményliszt
3 tojás
1/2 kávéskanál vaníliakivonat

a sütéshez:
kb. 4 dl olaj

a tálaláshoz:
2 evőkanál porcukor
1 kávéskanál őrölt fahéj

az öntethez:
1,5 dl habtejszín
10 dkg étcsokoládé

A tejet a vajjal, a cukorral és a sóval felforraljuk. Egyszerre beleöntjük a lisztkeveréket, gyors mozdulatokkal elkeverjük, és addig főzzük a masszát, amíg el nem válik az edény falától. Langyosra hűtjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat, valamint a vaníliakivonatot. Csillagcsőrös habzsákba töltjük. A tésztából kb. 10 cm hosszú csíkokat nyomunk a forró olajba. A churrost több részletben, adagonként kb. 2 perc alatt pirosra sütjük. A fánkokról az olajat jól lecsöpögtetjük, és a süteményt még forrón fahéjas porcukorral megszórjuk.

Az öntethez a tejszínt forráspontig hevítjük, oldódásig keverjük benne a feldarabolt étcsokoládét, és a fánkok mellé kínáljuk.