2021. július 4., vasárnap

Répatorta


Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű tortához:

30 dkg sárgarépa

20 dkg porcukor

10 dkg őrölt mandula

10 dkg őrölt dió

10 dkg barna rizsliszt

5 dkg kukorica keményítő

6 tojás

5 dkg vaj

2 teáskanál sütőpor

1 citrom héja

1 teáskanál fahéj


A krémhez:

50 dkg mascarpone

15 dkg porcukor

2 dl tejszín


A borításhoz:

20 dkg vaj

17 dkg cukrozott sűrített tej


A díszítéshez:

8 dkg fehércsokoládé

ostyavirágok

cukorlap

cukorgyöngyök


A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a vajjal és a porcukorral, majd hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát, az őrölt mandulát és diót, a citromhéjat és a fahéjat, végül a sütőporral elkevert rizslisztet és keményítőt. Végül a tojásfehérje habbal lazítjuk a tésztát. Két darab 16 cm átmérőjű tortakarikában elosztjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Mindkét kihűlt lapot 3 lapra vágjuk, így 6 lapot kapunk.


A krémhez a mascarponet kihabosítjuk a porcukorral, majd a felvert tejszínnel lazítjuk. A krémet a lapok közé töltjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a vajat habosra keverjük a folyamatosan adagolt sűrített tejjel, és bevonjuk a tortát. Cukorlapra nyomtatott képpel, csokidíszekkel, ostyavirággal és krémrózsákkal díszíthetjük.




Chia puding

 


Hozzávalók 4 adaghoz:

2 dl tej

25 gr chiamag

1 evőkanál cukor

1 kávéskanál vanília kivonat

A mangós részhez:

10 dkg mangó püré

10 gr chiamag

A vegyesgyümölcsös részhez:

15 dkg fagyasztott vegyes gyümölcs

cukor ízlés szerint őrölt fahéj 

1 citrom reszelt héja



A tejben elkeverjük a chia magot, a cukrot és a vanília kivonatot. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, miközben néhányszor átkeverjük. A mangópürében is elkeverjük a megadott chia mennyiséget, és hasonlóképpen járunk el. A fagyasztott gyümölcsöket a cukorral felforraljuk, a fahéjjal és citromhéjjal ízesítjük. Kevés hideg vízben elkevert keményítővel besűrítjük. A desszertet poharakba rétegezzük. Behűtve tálaljuk.




2021. március 25., csütörtök

Mini Pavlova gyümölcsökkel


Hozzávalók 8 darab kb. 10 cm átmérőjű mini Pavlovához:

3 tojás fehérje

12 dkg cukor

1 kávéskanál ecet

1 csipet só

1 teáskanál kukoricakeményítő

A tetejére:

3 dl tejszín

málnavelő

bogyós gyümölcsök

citromfű (elhagyható)

A tojások fehérjét, a sóval és a fokozatosan adagolt cukorral, kemény habbá verjük. Ezután beleforgatjuk a keményítőt és az ecetet. A sütőt előmelegítjük 150 fokra. A tojáshabot habzsákba szedjük. Sütőpapír hátuljára 10 cm átmérőjű köröket rajzolunk. A tojáshabból kerek formákat nyomunk, a szélein legyen egy kicsit magasabb. A tepsit a sütőbe helyezve, a sütő hőmérsékletét visszavesszük 130 fokra és fél óráig sütjük, majd 110 fokon még fél óráig szárítjuk, végül a kitámasztott ajtajú sütőben hagyjuk kihűlni.

A desszertek tetejére tálalás előtt tejszínhabot, gyümölcsvelőt és gyümölcsöket halmozunk. Citromfű levelekkel díszíthetjük.




2021. március 23., kedd

Diócska kakaós tésztával

 A diócska sütőformát kakaós tésztával is ki kellett próbálnom. Jelentem így is jelesre vizsgázott. Étcsoki, valamint fehércsokis málnakrémmel töltöttem. 

Hozzávalók kb. 36 darabhoz:

1 tojás

5 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

0,5 dl olaj

10 dkg Mester süteményliszt

2 dkg kakaópor

1/4 csomag sütőpor

1 csipet só

A töltéshez:

A csokikrém így készült, mint ennek a macaron-nak a tölteléke

Málnás fehércsoki krém:

10 dkg olvasztott fehércsokoládé

6 dkg málnavelő

A sütéshez:

kevés olaj

Ugyan úgy készült, mint ennél a  diócska receptnél. A kakaóport a liszttel együtt adtam a tésztához.

A málnás töltelékhez az olvasztott fehércsokit simára keverjük a málnavelővel. A töltelékeket előre elkészítjük, és hagyjuk kihűlni, mielőtt megtöltjük a süteményeket.



2021. március 17., szerda

Diócska - karamell krémmel

Már nagyon régóta vágytam egy ilyen diócska sütő formára, azt hiszem megérte...

Hozzávalók kb. 36 darabhoz:

1 tojás

5 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

0,5 dl olaj

12 dkg Mester süteményliszt

1/4 csomag sütőpor

1 csipet só

A töltéshez:

kb. 20 dkg karamell krém

A sütéshez:

kevés olaj


Az egész tojást a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk az olajat, és ezzel is tovább habosítjuk. Végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztkeveréket.


A sütőformát gázláng felett alaposan felforrósítjuk, a mélyedéseket vékonyan kikenjük olajjal. A tésztát habzsákba töltjük, és mogyorónyi adagokat nyomunk a formákba. Összecsukva mindkét oldalát megsütjük. A fél diócskákat a karamell krémmel töltjük, és összeillesztjük. Porcukorral megszórhatjuk. Jót tesz neki, ha egy napot áll, de nálunk még sosem érte meg a holnapot...





 

2021. március 14., vasárnap

Csokoládétorta - portugál csempe mintával

 Műtermi ételfotózásra készült gluténmentes csokoládétorta.


Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:
6 tojás
15 dkg cukor
14 dkg barna rizsliszt
4 dkg kukoricakeményítő

A krémhez:
4 tojás
20 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál holland kakaópor
20 dkg vaj

A bevonáshoz:
18 dkg puha vaj
17 dkg cukrozott sűrített tej
fehér gél ételfesték

A díszítéshez:
cukorlapra nyomtatott csempe minta, izomalt, cukorgyöngyök, macaron, ostyavirág, rizslap, arany porfesték, arany csokigolyó


A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és a keményítőt. A piskóta masszát két darab egyforma, sütőpapírral bélelt tortakarikában egyenletesen elosztjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

A csokikrémhez az egész tojásokat a cukorral kihabosítjuk. Gőz felett, kevergetve csípősre melegítjük (80 fokra). A tűzről levéve kézi habverővel teljes oldódásig keverjük benne az átszitált kakaóport és az apróra vágott étcsokoládét. Kihűtjük, és egy éjszakára letakarva hűtőbe tesszük.
A kihűlt krémet habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajjal.

Mindkét piskótát két lapra vágjuk, így összesen 4 lapot kapunk. A krémmel betöltjük a piskótát, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A vajkrémhez a szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a fokozatosan adagolt sűrített tejjel. Szépen elsimítva bevonjuk a tortát kb. a krém felével, majd hűtőbe tesszük egy órára. Ezután újból vékonyan bevonjuk a krémmel. Az oldalára simítjuk a cukorlapot, majd arany porfestékkel színezzük a széleit. 


A díszítéshez:

- az ostyából vágott virágszirmokat vizes ecsettel ragasztjuk össze virágformára

- a megolvasztott izomaltot szilikonformákba töltjük, a tetejére szórjuk a cukorgyöngyöket

- a rizslapot ételfestékkel színezett vízbe áztatjuk, szilikon lapra terítjük, hullámosra rendezzük, és hagyjuk megszáradni

- macaron recept megtalálható: itt




2021. március 13., szombat

Panna cotta (cukormentes)


Hozzávalók 8 adag pohárkrémhez:

5 dl tejszín

1 evőkanál Dia-Wellness cukorhelyettesítő 1:4

1 kávéskanál vanília kivonat

2 teáskanál zselatin


A mangós réteghez:

25 dkg mangó velő

1 teáskanál zselatin

2 teáskanál Dia-Wellness cukorhelyettesítő 1:4


A málnás réteghez:

40 dkg málnavelő

2 teáskanál zselatin

2 teáskanál Dia-Wellness cukorhelyettesítő 1:4


A tálaláshoz:

citromfű

friss bogyós gyümölcsök


2 teáskanál zselatint kb. 30 ml vízben elkeverünk, hagyjuk megduzzadni, majd kevergetve melegítjük, míg a zselatin felolvad. A tejszínt felmelegítjük, elkeverjük benne a cukorhelyettesítőt, a vanília kivonatot, majd a zselatint is. A tálaló poharakat rácsra téve ferdén megtámasztjuk, majd a langyosra hűlt tejszínes keveréket egyenletesen elosztjuk benne. Hűtőbe tesszük míg megdermed. 

Közben elkészítjük a mangós réteget, melyhez a gyümölcsvelőt felmelegítjük, édesítjük, és elkeverjük benne a korábbiakhoz hasonlóan elkészített zselatint. Ezután a poharakat a másik irányba döntjük, és elosztjuk bennük a mangós réteget. Szintén hűtőbe tesszük dermedésig.

Végül a málnás réteget készítjük el ugyan így, és a desszert tetejére töltjük. Dermedés után gyümölcsökkel és citromfű levelekkel díszítjük a tetejét.




2021. március 11., csütörtök

Kakaós túrós palacsinta


Hozzávalók:
25 dkg Schar mix It
2 evőkanál kakaópor
1 tojás
3 teáskanál cukor
1 csipet só
2,5 dl tej
3 dl szénsavas víz
1 evőkanál olaj

A töltelékhez:
25 dkg túró
25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
1 kávéskanál vanília kivonat

A tetejére:
5 dkg étcsokoládé
1/2 dl tejszín
szükség esetén egy kevés olaj


A hozzávalókból palacsintatésztát készítünk, és a szokásos módon vékony kakaós palacsintákat sütünk.


A töltelék hozzávalóit simára keverjük, vékony rétegben a palacsintákra kenjük, és a palacsintákat egymásra helyezzük.


A forró tejszínt a csokoládé pasztillákra öntjük, majd simára keverjük. A csokiöntetet a palacsintatorta tetejére csorgatjuk.




2021. február 9., kedd

Kávélikőr (cukormentes, laktózmentes, gluténmentes)


 Hozzávalók:

4 dl laktózmentes tejszín

4 dkg Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő

2 tojás sárgája

1,5 dl erős presszókávé

3 dl fehér rum

1 teáskanál vanília kivonat

2 dl tejszínt felforralunk. A tojások sárgáját a cukorhelyettesítővel kikeverjük, majd - miközben tovább keverjük - felöntjük a forró tejszínnel. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót, alaposan elkeverjük, ha szükséges átszűrjük, és csinos üvegekbe töltjük. Hűtőben tárolva 2 hétig eláll.



Szafi császárzsemle


 Hozzávalók:

25 dkg Szafi Free hajdinamentes rostcsökkentett univerzális lisztkeverék

1,5 kávéskanál só

10 gr almaecet 

1/2 csomag porélesztő

1 csapott evőkanál sörélesztő pehely

280 gr langyos víz

A kenéshez: kevés kókuszolaj

A szóráshoz: magkeverék

A vizet tálba mérjük, hozzáadjuk a sót és az almaecetet; majd a lisztkeveréket, a sörélesztőpelyhet és a porélesztőt. A tésztát kanállal alaposan összedolgozzuk. Lisztkeverékkel szórt munkalapon finoman átgyúrjuk, majd 4 részre osztjuk. A darabokból kb. 40 cm hosszú rudakat sodrunk, lazán megcsomózzuk, a tésztavégeket a közepébe hajtjuk, tehát császárzsemléket formázunk. 


Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, majd 20 percig kelesztjük. tetejét kókuszolajjal lekenjük, magokkal megszórhatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.




2021. február 8., hétfő

Karamell torta


A piskóta és a krém ugyan így készült, mint ennél a karamell krémes tortánál.

Hozzávalók az olasz vajkrémhez:

2 tojás fehérje

7,5 dkg cukor

40 ml víz

12,5 dkg cukor

20 dkg vaj

Carbon por

A tojások fehérjét a 7,5 dkg cukorral kihabosítjuk. Közben a többi cukorból a vízzel 120 fokos cukorszirupot főzünk, majd a tojásfehérje habhoz csurgatjuk, és magas fokozaton tovább habosítjuk, míg 38 fokosra nem csökken a krém hőmérséklete. Ekkor több adagban hozzákeverjük a vajat, és habosra keverjük. Carbon porral feketére színezzük a krémet, és ezzel burkoljuk a tortát. További díszítésnek cukorlapot és ostyavirágokat használhatunk.




















Pastel de Nata (Belem) - Portugál krémes kosárka


Hozzávalók kb. 6-8 darabhoz:

25 dkg Mester leveles tészta

4 dl tej

4 tojás sárgája

10 dkg cukor

4 dkg rizsliszt

2 dkg vaj

1 csipet só


A tojások sárgáját a cukorral, a rizsliszttel és egy kevés tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, majd folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tojásos keveréket, és besűrítjük a krémet, de ügyeljünk, hogy ne forrjon fel. A tűzről levéve felolvasztjuk benne a vajat. Langyosra hűtjük a krémet, közben időnként megkeverjük. A felengedett leveles tésztát vékonyra nyújtjuk. Kb. 10 cm átmérőjű szaggatóval köröket szúrunk ki, és kibéleljük vele a kivajazott muffin formát. A tésztakosárkákban elosztjuk a krémet. 250 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük, majd grill fokozatra kapcsolva még 4-5 percig pirítjuk a tetejét. Tálalás előtt (fahéjas) porcukorral megszórhatjuk. Melegen, langyosan vagy hidegen is nagyon finom.