2012. május 31., csütörtök

Oroszkrém torta

Hozzávalók a piskótához:

8 tojás
8 ek. cukor
4 púpos ek. rizsliszt
4 púpos ek. keményítő

A krémhez:
7 dl tej
60 gr (1,5 csomag) vaníliás vagy tejszínízű pudingpor
5 ek. kristálycukor
500 ml tejszín
1 csomag vaníliás cukor
Porcukor ízlés szerint
2 csomag habfixáló
10 dkg kandírozott vegyes gyümölcs

A díszítéshez:
2 dl tejszín
Porcukor ízlés szerint
1 csomag habfixáló
24 szem kandírozott cseresznye

A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a tojások sárgáját, végül óvatosan beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és keményítőt. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában, előmelegített 170 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.

A krémhez a pudingport a kristálycukorral összekeverjük, majd simára keverjük a tejjel, tűzre tesszük és sűrűre főzzük. Fedővel letakarva néhány órára hűtőbe tesszük.

A tejszínt vaníliás cukorral, porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük. Ezután összekeverjük a pudingos krémmel.

A piskótát 3 lapba vágjuk, megtöltjük a krémmel, a krémre apróra vágott kandírozott gyümölcsöt szórunk. A tetejét és az oldalát is vonjuk be krémmel.

A tetejét a keményre vert tejszínhabból nyomott rózsákkal és kandírozott cseresznyével díszítjük.

24 szelet lesz belőle.

2012. május 18., péntek

Pudingos-túrós csiga

Már megint Andi konyhája-ból kaptam jó ötletet, ami nagyon megtetszett. Rögtön el is készítettem gluténmentesen.
Köszi, Andi!

Hozzávalók a tésztához :
25 dkg Schar MixB
20 dkg Beiker Süteményliszt
2,5 dl langyos tej
6 dkg olvasztott margarin
1 csomag Oetker expressz élesztő
1 tojás
7 dkg porcukor

A töltelékhez :
25 dkg túró
40 gr Mester tejszínizű pudingpor
10 dkg porcukor
3 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj 

A lekenéshez : 1 tojás

Először a tölteléket készítsük el.
A pudingport keverjük simára a cukrokkal, és egy kevés tejjel, majd hozzáadva a maradék tejet főzzük sűrűre. Ha kihűlt, keverjük hozzá a szitán áttört túrót és a reszelt citromhéjat.


Az expressz élesztőt a lisztekkel összekeverjük, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, és a langyos tejet, végül az olvasztott margarint. A tésztát robotgép dagasztókarjával dolgozzuk össze, és pihentetés nélkül formázzuk meg a csigákat.
A tésztát nyújtsuk ki fél cm vastagságúra, kenjük meg a töltelékkel, és tekerjük fel. 15 percig pihentessük szobahőmérsékleten.


160 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíros tepsin süssük meg a 2 cm vastagságúra felvágott csigákat.
A tetejüket kenjük le felvert tojással.
Nekem 16 db csiga lett belőle.