2018. március 31., szombat

Gluténmentes bécsi túrós palacsinta

A recept megjelent a Kifőztük magazinban.


Hozzávalók
25 dkg Schar mix It
1 tojás
3 teáskanál cukor
1 csipet só
2,5 dl tej
3 dl szénsavas víz
1 evőkanál olaj

a töltelékhez:
25 dkg túró
10 dkg porcukor
5 dkg puha vaj
2 tojás
1 csipet só
1 citrom reszelt héja

az öntethez:
1 tojás
2 evőkanál porcukor
1 dl tejszín

a szóráshoz:
vaníliás porcukor


A palacsinta hozzávalóit simára keverjük. A felforrósított palacsintasütő gépen 5 óriáspalacsintát sütünk. A töltelékhez a túrót a porcukorral, a vajjal, a citromhéjjal és a tojások sárgájával kikeverjük. 


Óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét, és megtöltjük a palacsintákat. Mindegyiket 4 darabra vágjuk, és félig egymásra csúsztatva kivajazott, szögletes sütőtálba rakjuk. Az öntet hozzávalóit kikeverjük, és a tetejére locsoljuk. 200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.



Születésnapi keksztorta

A recept megjelent a Kifőztük magazin 8. születésnapi számában.


Hozzávalók
20 dkg Mester süteményliszt
3 dkg kukoricakeményítő
2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
8 dkg porcukor
10 dkg puha vaj
1 tojás
2 evőkanál tejszín

a csokoládétallérhoz:
5 dkg étcsokoládé
2 dkg fehér csokoládé

a kenéshez:
1 evőkanál eperszörp

a krémhez:
25 dkg mascarpone
2 evőkanál porcukor
2 dl tejszín
1 csomag habfixáló (10 g)
kevés rózsaszín ételfesték

a díszítéshez:
néhány szem eper és áfonya




A szárazanyagokat keverőtálba szitáljuk. Összemorzsoljuk a vajjal, majd
hozzáadjuk a tojást és a tejszínt, sima tésztává gyúrjuk. 1/2 órára hűtőbe
tesszük, majd kb. 4 mm vékonyra nyújtjuk, és sablon segítségével 2 egyforma
számformát vágunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokra előmelegített
sütőben 12 perc alatt megsütjük. A leeső tésztaszélekből apró, virág alakú
kekszeket készítünk a díszítéshez, és kicsit rövidebb idő alatt megsütjük.


A csokoládédíszekhez először a fehér csokoládét olvasztjuk meg, és szilikon
csipkeformába simítjuk. Dermedés után a megolvasztott étcsokoládét elsimítjuk
rajta. Ha megszáradt, a csipkeformát eltávolítjuk, és felmelegített, apró
pogácsaszaggatóval tallérokat szúrunk ki a csokoládéból.


A krémhez a mascarponét a porcukorral habosra keverjük. A tejszínt a habfixálóval
keményre verjük, és a mascarponéhoz forgatjuk. Kevés krémet rózsaszínűre
színezünk, és csillagcsőrös habzsákba szedjük.



Az egyik kekszlapot kevés krémmel a tortatálcához ragasztjuk. A lapokat a
szörppel megkenjük. Sima végű habzsákból az első lapra krémgombócokat
halmozunk. Rátesszük a második lapot, és hasonlóan díszítjük a krémmel.
A torta tetejét kirakjuk a gyümölcsszemekkel, a virág alakú kekszekkel és a
csipkés tallérokkal. A rózsaszín krémből habrózsákat nyomunk az üres helyekre.



Almás csavart

A recept megjelent a Kifőztük márciusi számában.


Hozzávalók 8 db-hoz
10 dkg Szafi Reform csökkentett szénhidráttartalmú kenyér- és péksütemény lisztkeverék
5 dkg Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék
1,5 dl víz
1 tojás
1 evőkanál Szafi Reform eritritpor
1,5 dkg almaecet
1,5 dkg Szafi Reform kókuszolaj
1/2 csomag szárított élesztő (3,5 g)
1 csipet só

a töltelékhez:
2 alma
2 evőkanál Szafi Reform eritritpor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 citrom leve

a formázáshoz:
kevés Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék

a kenéshez:
kb. 1 teáskanál folyékony Szafi Reform kókuszolaj


A töltelékhez az almát megtisztítjuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Az eritrittel, a citromlével és a fahéjjal ízesítve megpároljuk, a levét elfőzzük.

A tésztához a vízben elkeverjük a tojást, az eritritport, a sót, az almaecetet és a folyékony kókuszolajat. Hozzáadjuk a lisztkeverékeket és az élesztőt. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Lisztkeverékkel szórt munkalapon átgyúrjuk, majd vékony téglalappá nyújtjuk. Egyik felén egyenletesen elsimítjuk az almatölteléket, majd ráhajtjuk a tésztalap másik felét. Pizzavágóval 8 hosszú csíkra vágjuk, majd mindegyiket megcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, ezután szobahőmérsékleten 1/2 óráig pihentetjük. A tetejüket kókuszolajjal lekenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.


Kakaós tekercs

A recept megjelent a Kifőztük márciusi számában.



Hozzávalók 16 db-hoz
10 dkg Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék
5 dkg Szafi Reform csökkentett szénhidráttartalmú kenyér- és péksütemény lisztkeverék
1,5 dl víz
1 tojás
1 evőkanál Szafi Reform eritritpor
1,5 dkg almaecet
1,5 dkg Szafi Reform kókuszolaj
1/2 csomag szárított élesztő (3,5 g)
1 csipet só

a töltelékhez:
3 dkg Szafi Reform kókuszolaj
2 evőkanál Szafi Reform eritritpor
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

a formázáshoz:
kevés Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék

a kenéshez:
kb. 1 teáskanál Szafi Reform kókuszolaj


A tésztához a vízben elkeverjük a tojást, az eritritport, a sót, az almaecetet és a folyékony kókuszolajat. Hozzáadjuk a lisztkeverékeket és az élesztőt. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Lisztkeverékkel szórt munkalapon átgyúrjuk, majd 2 részre osztjuk. Mindkettőt vékony körlappá nyújtjuk. A tetejüket folyékony kókuszolajjal megkenjük, és egyenletesen meghintjük az eritritpor és a kakaópor keverékével. 8-8 cikkre vágjuk, majd a szélesebb végüktől kezdve mindegyiket feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, ezután szobahőmérsékleten 1/2 óráig pihentetjük. A tetejüket kókuszolajjal lekenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.



2018. március 22., csütörtök

Névnapi tortám


Hozzávalók:
30 dkg Mester süteményliszt
8 dkg porcukor
5 dkg puha vaj
1 tojás
1 evőkanál méz
1 kávéskanál szódabikarbóna
1-2 evőkanál tej


A krémhez:
25 dkg túró
2 dl tejszín
5 dkg porcukor
10 gr (fél csomag) porzselatin
5 evőkanál víz
reszelt citromhéj
1 csomag vaníliás cukor

Továbbá:
kevés rózsaszín ételfesték

A díszítéshez:
néhány macaron és csokis keksz
néhány szem eper
csokoládépasztilla


A hozzávalókat sima tésztává gyúrjuk, majd fél órára hűtőbe tesszük. Sütiliszttel vékonyan megszórt sütőpapíron kb. fél cm vastagra nyújtjuk. A4-es méretű papírra nyomtatott sablon alapján, éles késsel kivágunk 2 darab egyforma betű formát. 160 fokra előmegített sütőben 10 perc alatt világosra sütjük.


A krémhez a túrót szitán áttörjük, majd kikeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal. A zselatint kevés vízzel felöntve felforraljuk, majd langyosra hűtjük. Közben a tejszínt kemény habbá verjük. Végül a tejszínt és a zselatint a túrós krémbe forgatjuk.


Kb. 2 evőkanálnyi krémet ételfestékkel színezzük. A fehér krémet sima csőrös habzsákba, a rózsaszínt pedig csillagcsőrös habzsákba szedjük.


Az alsó lapot tortakartonra helyezzük, és a túrós krémből dundi krémgombócokat nyomunk rá, majd a felső lapot ráhelyezzük, és annak tetejét is kidíszítjük a krémmel.


A tetejét ízlés szerint macaronnal, keksszel, csokival és gyümölccsel díszítjük.


Egy éjszakát hűtőben tároljuk, hogy a lapok megpuhuljanak.


2018. március 15., csütörtök

Gluténmentes korona kenyér

A recept megjelent a Kifőztük februári számában.


Hozzávalók
30 dkg Nutri Free mix per Pane
1 púpozott teáskanál útifűmaghéj-őrlemény
3,5 dl víz
1,5 dkg friss élesztő
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
1 csipet cukor
a formázáshoz:
rizsliszt


Az útifűmaghéjat a vízben elkeverjük. A többi hozzávalót tálba mérjük, a tetejére morzsoljuk az élesztőt. A zselés állagúvá vált útifűmaghéjat is hozzáadva összekeverjük, majd jól kidolgozzuk a tésztát.


Rizsliszttel szórt munkalapon finoman átgyúrjuk, és hengerré formázzuk, majd a 2 végét óvatosan összenyomva kör alakúra formázzuk.


A rizsliszttel szórt kelesztőkosárba helyezzük, és letakarva, langyos helyen 45 percig kelesztjük.


Közben a sütőt a vaslábassal együtt 220 fokra előmelegítjük. A megkelt tésztát sütőpapírra fordítjuk. A tetejét éles pengével bevágjuk. A sütőpapír segítségével a vaslábasba emeljük.


Fedő alatt 30 percig, majd fedő nélkül további 5 percig sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.


A kelesztőkosarat a Cookori.com forgalmazza, további infóért katt IDE.




2018. március 13., kedd

Zserbó csiga

A recept megjelent a Kifőztük februári számában.


Hozzávalók kb. 16 darabhoz:
18 dkg Szafi Free világos puha kenyér lisztkeverék
2 dkg Szafi Reform eritrit por
1,5 dkg almaecet
1 citrom reszelt héja
1 csipet só


A töltelékhez:
2 evőkanál Szafi Reform  fahéjas szilva-alma lekvár
3 dkg darált mák
4 dkg Szafi Reform eritrirt por
0,5 dl tej
1 citrom reszelt héja
5 dkg darált dió


A kenéshez:
Szafi Reform kókuszolaj




Először a töltelékeket készítjük el. A darált mákot, 2 dkg poreritrittel és a fele citromhéjjal
összekeverjük, felöntjük a tej felével és néhány perc alatt összefőzzük. A diótölteléket is
hasonlóan készítjük el, majd mindkettőt kihűtjük.
2 dl vízben elkeverjük a poreritritet, az almaecetet, a sót és a reszelt citromhéjat.
Hozzáadjuk a lisztkeveréket és jól kidolgozzuk a tésztát. Ezután kb. 3-4 mm vastag
téglalappá nyújtjuk. Hosszában elosztjuk rajta a mák- és a diótölteléket, illetve a lekvárt,
és egyenletesen elkenjük. A tésztát a töltelékekkel párhuzamosan feltekerjük, majd
kb. 1,5 cm-es darabokra szeleteljük. Az így kapott csigák mindegyikében megtalálható
mindhárom töltelék. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, kókuszolajjal
lekenjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Tálaláskor
tetejét poreritrittel megszórhatjuk.



Hortobágyi palacsinta

A recept megjelent a Kifőztük februári számában.



Hozzávalók 6 db-hoz
25 dkg Schar mix It
1 tojás
1 csapott kávéskanál só
2,5 dl tej
3 dl szénsavas víz
1 evőkanál olaj
a töltelékhez:
50 dkg csirkemellfilé
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj
1 evőkanál paradicsompüré
1 teáskanál paprikakrém
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
őrölt bors
1 teáskanál kukoricakeményítő
2 dl tejföl
a tálaláshoz:
tejföl (elhagyható)




A palacsinta hozzávalóiból sima tésztát keverünk. A felforrósított palacsintasütőn
merőkanálnyi adagokból vékony palacsintákat sütünk.
A megpucolt, apróra vágott vörös- és fokhagymát az olajon megfuttatjuk.
Elvegyítjük a pirospaprikával, hozzáadjuk a kockákra vágott csirkemellet.
A paprikakrémmel, a paradicsompürével, valamint sóval, borssal ízesítjük,
majd kb. 1 dl vízzel felöntve puhára pároljuk. A keményítőt kevés hideg vízben
elhabarjuk, majd a simára kevert tejföllel együtt a pörkölthöz adjuk, és jól
összeforrósítjuk. A húst kevés szafttal együtt késes aprítóban pürésítjük.
A tölteléket egyenletesen elosztjuk a palacsintákon, majd a széleiket behajtva
mindet feltekerjük. A maradék szafttal leöntve tálaljuk. Ízlés szerint tejföllel még
meglocsolhatjuk a tetejüket.