2015. június 18., csütörtök
Pizza-csónak
Hozzávalók: (3 darabhoz)
17 dkg Nutri free Mix per Pane
3 dkg tápióka keményítő
1 teáskanál psyllium
1 dl víz
0,5 dl langyos tej
1 dkg élesztő
1 felvert tojás fele
1 kávéskanál só
csipet cukor
1 evőkanál olaj
A tetejére:
reszelt sajt
csíkokra vágott sonka
hámozott, aprított fűszerezett paradicsom
tojás
fekete szezámmag
A psylliumot a vízben elkeverjük. A tojást villával felverjük. A tojás felét és az összes többi hozzávalót tálba mérjük, összekeverjük, majd jól kidagasztjuk. Kézzel óvatosan átgyúrjuk, három részre osztjuk. Mindegyiket oválisra nyújtjuk, végét összecsippentjük, széleit felhajtogatjuk. Fél órát kelesztjük. A maradék felvert tojással megkenjük a szélét, és szezámmaggal megszórjuk.
A közepére alulra tesszük a reszelt sajtot, majd a többi tetszőleges tölteléket. Egész tojást is üthetünk a tetejére. Forró sütőben pirosra sütjük.
2015. június 14., vasárnap
Töltött tök
Hozzávalók:
1 darab zsenge tök
fél kg darált (pulyka)hús
10 dkg jázmin rizs
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
1 tojás
3 dl tejföl
egy evőkanál apróra vágott kapor
só, bors
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, rövid ideig a zúzott fokhagymát is pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, sóval, borssal ízesítjük, majd fedő alatt megpároljuk, ha a levét elfőtte, egy kicsit lepirítjuk. A rizst kevés olajon átfuttatjuk, felöntjük 2 dl forró vízzel, hozzáadunk egy kávéskanál sót, és fedő alatt addig pároljuk, míg a vizet magába szívja.
A tököt megtisztítjuk, félbe vágjuk, kívül-belül besózzuk. Kiolajozott tepsibe tesszük. A húst a rizzsel összekeverjük, a tök belsejébe halmozzuk. A tejfölt kevés sóval, a tojással és a kaporral kikeverjük. A töltelék tetejére locsoljuk. 200 fokos sütőben addig sütjük, míg a tök megpirul.
Gyümölcsleves őszibarackból
Hozzávalók:
1 kg őszibarack
3 evőkanál cukor
1 citrom leve
fél csomag vaníliás pudingpor
2 dl tejszín
A barackot megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A barack 3/4 részét egy liter citromos, cukros vízben feltesszük főzni. A maradék barackot a vaníliás pudingporral és a tejszínnel botmixerrel pürésítjük. Ahogy a barack felforrt, beleöntjük a a pépet, simára keverjük, és összeforraljuk. Langyosan, vagy hidegen tálaljuk.
2015. június 1., hétfő
Csokoládés sütinyalóka
A recept megjelent a Kifőztük júniusi számában.
Hozzávalók kb. 40 db-hoz, kb.
20 x 30 cm-es tepsihez
15 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
4 tojás
8 dkg Mester süteményliszt
továbbá:
5 dkg vaj
5 dkg natúr sajtkrém
5 dkg porcukor
nyalókapálca
a bevonathoz:
15 dkg étcsokoládé
transzferfólia
Az étcsokoládét megolvasztjuk.
A tojásfehérjét habbá verjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük,
hozzáadjuk a langyosra hűtött csokoládét, majd a tojások sárgáját is alaposan
beledolgozzuk. Óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot, a tetejére szitáljuk a lisztkeveréket,
és belevegyítjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben
20 perc alatt megsütjük. A kihűlt tésztát összemorzsoljuk.
A vajat a sajtkrémmel és a
porcukorral kikeverjük, majd alaposan összedolgozzuk a tésztával. 1 órára hűtőbe
tesszük, majd kb. 3 cm átmérőjű golyókat formázunk belőle. A golyókat is hűtjük
újabb 1 óráig. Közben a bevonathoz az étcsokoládét megolvasztjuk. A
nyalókapálcák végét belemártjuk, és a golyókat a pálcákra szúrjuk. Dermedésig
hűtőbe tesszük. A sütinyalókákat az olvasztott csokoládéban megmártjuk,
lecsepegtetjük, majd a transzferfóliára állítjuk, amíg megszilárdul a bevonat.
Hűtve tároljuk.
Címkék:
cake pop,
csokis,
desszert,
Mester süteményliszt,
sütinyalóka
Gluténmentes túrós rétes
A recept megjelent a Kifőztük júniusi számában.
Hozzávalók 12 db-hoz
12 rizslap
25 dkg túró
1 evőkanál tejföl
1 tojás
2 evőkanál porcukor
1 evőkanál rizsdara
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál olaj
a tálaláshoz:
porcukor
A rizslapokat nedves konyharuha
közé tesszük pár percre, amíg a lapok felpuhulnak. Az áttört túrót a tojással,
a tejföllel, a cukorral, a vaníliás cukorral és a rizsdarával kikeverjük. A
rizslapot olajjal megkenjük, a közepére rakunk egy evőkanál tölteléket. A
széleit behajtjuk, majd a rétest felcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire
helyezzük, a tetejét olajjal lekenjük. 180 fokra előmelegített sütőben pirosra
sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Túrókrém eperrel
A recept megjelent a Kifőztük júniusi számában.
Hozzávalók 6 adaghoz
3 dl habtejszín
25 dkg mascarpone
20 dkg porcukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
25 dkg túró
1 dl tej
6 zselatinlap
a gyümölcsös réteghez:
30 dkg eper
2 evőkanál méz
1 teáskanál keményítő
A krémhez a tejszínt kemény
habbá verjük. A mascarponét a porcukorral és a vaníliakivonattal kikeverjük. A
túrót szitán áttörjük, és elvegyítjük a tejjel. A zselatinlapokat 5 percre
vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és 4 evőkanál vízben felmelegítjük. A
mascarponés és a túrós krémet összedolgozzuk, hozzáadjuk a felolvasztott
zselatint, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. A krémet 6 kehelyben elosztjuk.
Az eperszemeket a mézzel
összeforraljuk. A keményítőt kevés hideg vízzel kikeverjük, a gyümölcshöz
adjuk, és forráspontig melegítjük. A szószt a krém tetején elosztjuk, a
desszertet behűtve tálaljuk.
Csavart kakaós kalács
A recept megjelent a Kifőztük júniusi számában.
Hozzávalók
2 db 6 x 18 cm-es sütőformához
20 dkg Schar mixB
10 dkg Old Millers special
10 dkg Old Millers special
5 dkg
porcukor
2 dl tej
1
tojássárgája
5 dkg vaj
1 csipet
só
1 csomag
vaníliás cukor
2 dkg
friss élesztő
2 dkg
kakaópor
a
kenéshez:
olaj
A tejet
meglangyosítjuk, 2 evőkanálnyit félreteszünk belőle. A vajat megolvasztjuk. A
tészta hozzávalóit a kakaó kivételével tálba mérjük, az élesztőt a tetejére
morzsoljuk. Jól kidagasztjuk, majd 2 részre osztjuk. Az egyik felébe
beledagasztjuk a kakaóport és a félretett tejet. A világos és a kakaós
tésztából is 2-2 db 25 cm hosszú rudat formázunk. 1-1 világos és kakaós rudat
összecsavarunk, és a sütőformákba helyezzük. 40 percig kelesztjük. A tetejét
olajjal lekenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.
Pizzás táska
A recept megjelent a Kifőztük júniusi számában.
Hozzávalók 6 db-hoz
25 dkg Schar mixB
1 evőkanál burgonyapehely
1 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos kefir
1 dl víz
1 teáskanál
útifűmaghéj-őrlemény
1 kávéskanál só
1 csipet cukor
1 evőkanál olaj
a töltelékhez:
15 dkg pizzaszósz
10 dkg sajt
a tetejére:
kevés olaj
A hozzávalókat tálba mérjük,
alaposan összekeverjük, majd jól kidagasztjuk. A tésztát kb. 1/2 cm vastag
téglalappá nyújtjuk, majd 6 részre vágjuk. Mindegyik négyzetre 1 evőkanál
pizzaszószt és egy darabka sajtot teszünk. A tésztákat felcsavarjuk, közben a
széleit összenyomkodjuk. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a
tetejüket olajjal lekenjük, és középen, hosszanti irányban éles pengével
bemetsszük. 1/2 óráig kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített, gőzös sütőben
20 perc alatt megsütjük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)