2015. április 6., hétfő

Mandulás keksz


Hozzávalók: 
15 dkg mandulaliszt
15 dkg Mester süteményliszt
20 dkg Glutenix AlfaMix
15 dkg szobahőmérsékletű vaj
2 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál tejföl

A mázhoz:
1 tojás fehérje
20 dkg porcukor
kevés citromlé
ételfesték

A díszítéshez:
apró cukorvirágok


A hozzávalókat tálba mérjük és összegyúrjuk. Egy órára hűtőbe tesszük. Kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, tetszőleges kekszformákkal kiszaggatjuk. Sütőpappírral bélelt tepsire helyezzük. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. A máshoz a tojásfehérjét a porcukorral és pár csepp citromlével kikeverjük. Tetszés szerint ételfestékkel szinezhetjük, habzsákba szedjük. A mázzal és a cukorvirágokkal díszitjük a kekszeket.

2015. április 4., szombat

Kakaós csiga (élesztő nélkül)


Hozzávalók: 
25 dkg Nutri Free mix per Pane
25 dkg túró
10 dkg porcukor
6 dkg olvasztott vaj
0,5 dl tej
fél csomag sütőpor

A hozzávalókat összegyúrtam, kisodortam, olvasztott vajjal megkentem, kakaós porcukorral megszórtam és feltekertem. Kb 3 cm széles darabokra felvágtam, sütőparírral bélelt sütőlemezen 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sült.

2015. április 3., péntek

Kókusztejes chia-puding

Az ötletet a Kifőztük oldalán találtam, Katucikonyha receptje.


Hozzávalók 4 adaghoz:
400 ml kókusztej
2 evőkanál méz
1 mk vanília kivonat
5 dkg chiamag

A tetejére:
néhány szem eper
kevés szeletelt mandula


A hozzávalókat jó összekeverjük. Egy óra alatt még 3-4-szer átkeverjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. Ezalatt a chiamag felszívja a folyadékot, és zselés állagúvá válik.


Másnap 4 csinos kehelybe szedjük, tetejét gyümölccsel és mandulával díszitjük.


Rózsakenyér medvehagymás-aszalt paradicsomos töltelékkel

Az ötletet a Kifőztük oldalán találtam, Babette receptje, ezt készítettem el gluténmentesen.


Hozzávalók:
15 dkg Schar MixB
10 dkg OldMillers special
1 tk psyllium rost őrlemény
1 dl víz
1,5 dl kefir
1 dkg élesztő
1 ek burgonyapehely
csipet cukor
1 mk só
2 ek olaj

A töltelékhez:
12 dkg túró
10 dkg krémsajt
1 tojás
5 dkg medvehagyma
5 dkg aszalt paradicsom
1 gerezd fokhagyma
só, fehérbors

A tetejére:
kevés szezámmag


A psylliumot 1 dl vízben elkeverjük és félretesszük. A kefirt meglangyosítjuk. A hozzávalókat keverőtálba mérjük, és a tésztát kidagasztjuk. Kb. fél cm vékony téglalappá nyújtjuk.

A medvehagymát és az asszalt paradicsomot apróra várjuk. A fokhagymát áttörjük. A töltelék hozzávalóit jól kikeverjük. A tésztát megkenjük a töltelékkel, és szorosan feltekerjük. 8 darabra vágjuk. Olajjal kikent 22 cm átmérőjű kerek formába helyezzük a tekercseket.

Szobahőmérsékleten, letakarva egy órát kelesztjük. Tetejét olajjal lekenjük, szezámmaggal megszórjuk. 180 fokra előmelegített gőzös sütőben kb 45 perc alatt megsütjük.






Medvehagymás túrós pogácsa


Hozzávalók:
25 dkg túró
20 dkg vaj
25 dkg Mester süteményliszt
1 mokkáskanál só
5 dkg medvehagyma
A tetejére:
1 tojás


A medvehagymát apróra vágjuk. A hozzávalókat összegyúrjuk. Kb. egy cm vastagra nyújtjuk. Tetejét tojással lekenjük. Apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezen, 200 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.