Hozzávalók 1,53 literes formához
a krémhez:
4
biocitrom
2
tojás
2
tojássárgája
10
dkg cukor
10
dkg vaj
a piskótához:
2
tojásfehérje
2
evőkanál cukor
2
evőkanál rizsliszt
1
evőkanál kukoricakeményítő
2
dkg olvasztott vaj
a mousse-hoz:
5
dkg darált mák
5
dkg cukor
1,5
dl tej
50
dkg mascarpone
2,5
dl tejszín
10
dkg porcukor
3
zselatinlap
a díszítéshez:
bársony
hatású ételfestékspray
ostyavirág
cukorgyöngy
egész mák
A
cukrot a tojással, a tojássárgájával, 2 citrom lereszelt héjával és a 4 citrom
kifacsart levével kihabosítjuk. Gőz fölött folyamatosan kevergetve sűrűsödésig
melegítjük. Még melegen olvadásig keverjük benne a kockákra vágott vajat.
Langyosra hűtjük. Fóliával bélelt, 18 cm átmérőjű tortaforma közepére 5 cm
átmérőjű pogácsaszaggatót teszünk. A citromkrémet az így kialakított
gyűrűformába öntjük, és 1 éjszakára fagyasztóba tesszük.
A piskótához a tojásfehérjét a cukorral
kemény habbá verjük. Beleforgatjuk az átszitált rizslisztet és keményítőt,
végül belekeverjük az olvasztott vajat. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsin
kb. 18 cm átmérőjű körlappá kenjük, majd 170 fokon 10 perc alatt megsütjük.
A mákot a cukorral a tejben néhány percig
főzzük. Még melegen belekeverjük a hideg vízbe áztatott zselatint, majd
langyosra hűtjük. A mascarponét a porcukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk a
mákkrémet, majd a habbá vert tejszínnel lazítjuk. A krém felét a
szilikonformába töltjük, ráhelyezzük a fagyott citromkrémes lapot, majd a
maradék krémmel szinte színültig töltjük a formát. A piskótából 16 cm-es
korongot szúrunk ki, a krém tetejére fektetjük. A desszertet 1 éjszakára
fagyasztóba tesszük.
Tálalás
előtt néhány órával a mousse-t a formából kifordítjuk. Felületét
ételfestékspray-vel egyenletesen befújjuk. Tetejét ízlés szerint ostyavirággal,
cukorgyönggyel, mákszemekkel díszítjük. Fogyasztásig hűtve tároljuk.