2016. május 22., vasárnap

Sajtos csiga

A recept megjelent a Kifőztük májusi számában.
Élesztőmentes, sütőporral készült sajtos-fűszeres csiga.


Hozzávalók 12 db-hoz
25 dkg Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
25 dkg túró
8 dkg puha vaj
1 tojássárgája
7 dkg tejföl
1 teáskanál sütőpor
2 kávéskanál só


a töltelékhez:
8 dkg sajtkrém
10 dkg reszelt sajt
1 tojásfehérje
1 kis csokor petrezselyemzöld
1 gerezd fokhagyma


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 1/2 cm vékony téglalappá nyújtjuk. A sajtkrémet a tojásfehérjével, a sóval, a zúzott fokhagymával és az apróra vágott petrezselyemzölddel összekeverjük. A tésztára kenjük, ráreszeljük a sajtot. Szorosan feltekerjük, 12 darabra vágjuk. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd 200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.


Felhasznált alapanyagok: www.kenyersutes.hu

Áfonyás muffin

A recept megjelent a Kifőztük májusi számában.
Nemcsak gluténmentes, hanem gabonamentes, tejmentes, tojásmentes is!


Hozzávalók 12 db-hoz
50 dkg Mimen vaníliás süteménypor
11 dkg olaj
22,5 dkg víz
10 dkg Naturbit kandírozott vörös áfonya
a krémhez:
10 dkg Mimen krémalapkeverék
1,5 dl víz
20 dkg tejmentes, szoba-hőmérsékletű margarin
a díszítéshez:
cukorgyöngy (elhagyható)


A süteményport az olajjal és a vízzel kézi mixerrel kb. 1 percig simára keverjük. Beleforgatjuk az áfonyát. A muffintepsi mélyedéseit papírral kibéleljük, a tésztát egyenletesen elosztjuk bennük. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.



A krémalapkeveréket a vízzel simára vegyítjük. Sűrűre főzzük, kihűtjük, majd kihabosítjuk a margarinnal. A krémet habzsákba töltjük, és tetszőleges mintákat nyomunk belőle a muffinok tetejére. Cukorgyöngyökkel díszíthetjük.


Felhasznált alapanyagok: www.kenyersutes.hu
Háttér: http://www.fotohatterek.hu/

2016. május 17., kedd

Chia magos kifli


Hozzávalók 6 darabhoz:
1 evőkanál chia mag
280 gr kefir
23 dkg Nutri free mix per Pane
5 dkg Mimen tápióka keményítő
1 dkg élesztő
1 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
1 csipet cukor


A formázáshoz:
kevés Nutri free mix per Pane

A kenéshez:
kb. 1 evőkanál olaj


Előző este a chia magot a kefirben elkeverjük. Hűtőbe tesszük.


Másnap a kefires keveréket picit meglangyosítjuk. Az összes hozzávalóval együtt tálba mérjük, összekeverjük, és jól kidolgozzuk. A tésztát 6 részre osztjuk. Nutrival szórt munkalapon finoman átgyúrjuk, gömbölyítjük. Oválisra nyújtjuk, feltekerjük, és kifli alakúra formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. 30 fokos sütőben 1 óráig kelesztjük.


Tetejét olajjal vékonyan lekenjük. 200 fokra előmelegített, gőzös sütőben 25 perc alatt megsütjük.


Háttér: http://www.fotohatterek.hu/

2016. május 15., vasárnap

Gluténmentes kovászos cipó cirokliszttel


6 hetes a gluténmentes kovászom. Egyre szebben dolgozik. Megünnepeltük a szülinapot.


Sok-sok képet teszek fel, nem tudok betelni vele. Igazi kenyér élmény!


Előző este 10 dkg kovászt megetetünk egy evőkanál rizsliszttel, egy evőkanál Nutri free mix per Pane-val és kb. 25 ml vízzel. Jól összekeverjük, és éjszakára letakarva szobahőmérsékleten hagyjuk.
A gluténmentes kovász készítése magtalálható: itt


További hozzávalók:
25 dkg Nutri free mix per Pane
5 dkg Mimen tápióka keményítő
5 dkg cirokliszt
1 teáskanál Naturbit psyllium rost őrlemény
1,5 dl víz
175 gr kefir
2 kávéskanál só
1 csipet cukor
2 evőkanál olaj

A formázáshoz:
rizsliszt


A psylliumot a vízben elkeverjük, félretesszük, míg zselés állagúvá válik. Az összes hozzávalót tálba mérjük, hozzáadjuk a kovászt és a psylliumot is. Összekeverjük és jól kidolgozzuk.
Rizsliszttel szórt munkalapon óvatosan átgyúrjuk, és gömbölyűre formázzuk. Fejjel lefelé rizsliszttel meghintett kelesztőkosárba tesszük. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. (kb. 4-5 óra)


A sütőt a vaslábossal együtt 230 fokra előmelegítjük. A megkelt cipót óvatosan sütőpapírra fordítjuk. Tetejét bevágjuk. A sütőpapírral együtt a vaslábosba emeljük. Fedő alatt 35 perc alatt megsütjük.


Rácsra téve hagyjuk kihűlni.


A hátteret a http://www.fotohatterek.hu/ biztosította.



2016. május 14., szombat

Gluténmentes kovász


2 evőkanál rizslisztet és 2 evőkanál Nutri free mix per Pane-t kb fél dl vízzel simára keverünk egy befőttes üvegben. Szobahőmérsékleten hagyjuk, amíg dolgozni nem kezd. Minden nap hozzáadunk még 1-1 evőkanál rizslisztet, Nutrit és kb. 25 ml vizet. Jól összekeverjük. Ha beindult a kovász, a szaga kissé savanykás, buborékok vannak benne, és növekszik a térfogata; ezután már hűtőben tároljuk. Egy héten 2x ezután is megetetjük. Etetés után egy órát hagyjuk elöl szobahőmérsékleten. Minél érettebb a kovász, annál jobb lesz! Amikor sütünk kenyeret, kiveszünk belőle, és a többit tovább etetjük. Vagy ha nem sütünk belőle, egyre több lesz az üvegben, kiveszünk belőle és kidobjuk, vagy elajándékozzuk.

2016. május 13., péntek

Kölespuding

A recept megjelent a Kifőztük májusi számában.


Hozzávalók 2 adaghoz
8 dkg Naturbit hántolt köles
2,5 dl tej
2 dkg vaj
2 evőkanál méz
az öntethez:
15 dkg eper
3 dkg cukor
1 kávéskanál Naturbit kukoricakeményítő


A kölest 1 dl vízben feltesszük főni. Ha a vizet magába szívta, hozzáadjuk a tejet, és kevergetve puhára főzzük. Végül belevegyítjük a vajat és a mézet. A pudingot vízzel kiöblített formákba töltjük, majd kihűtjük.
Az öntethez a darabolt epret a cukorral felforraljuk. A keményítőt kevés vízzel kikeverjük, és besűrítjük vele a szószt.

A pudingot a formából kifordítjuk, és a gyümölcsöntettel körítve tálaljuk.


Felhasznált alapanyagok: www.kenyersutes.hu

2016. május 12., csütörtök

Mindenmentes fánk

A recept megjelent a Kifőztük májusi számában.
Gluténmentes, gabonamentes, tejmentes, tojásmentes - és fánk íze van.


Hozzávalók kb. 16 db-hoz
25 dkg Mimen világos kenyér és kalács lisztkeverék
4 dkg olvasztott tejmentes margarin
2 evőkanál porcukor
20 ml rum
1 csipet só
1 dkg friss élesztő
1,6 dl víz

a sütéshez:
olaj

a tálaláshoz:
vaníliás porcukor
házi baracklekvár


A hozzávalókat összekeverjük, jól kidolgozzuk. A tésztát 1/2 cm vékonyra nyújtjuk, 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A fánkokat konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük, majd a közepüket az ujjunkkal enyhén benyomjuk. Bő, forró olajban, oldalanként 1-1 perc alatt pirosra sütjük. Vaníliás porcukorral meghintve, házi baracklekvárral tálaljuk.


2016. május 7., szombat

Fekete-erdő torta

Mohakonyha receptje alapján készült. Csak a piskótán változtattam egy kicsit.


Hozzávalók a piskótához:
7 nagy tojás
7 evőkanál cukor
5 evőkanál rizsliszt
3 evőkanál keményítő
2 evőkanál kakaópor
3 dkg olvasztott vaj

A töltelékhez:
2 üveg magozott meggybefőtt
5 dkg keményítő
2 evőkanál cukor
1 csipet fahéj

A tejszínkrémhez:
4 dl tejszín
5 gr zselatin
2 evőkanál porcukor

A bevonáshoz és díszítéshez:
4 dl tejszín
1 csomag zselatin fix
ízlés szerint kevés porcukor
csokiforgács


A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Belekeverjük a tojások sárgáját, majd beleforgatjuk az átszitált rizslisztet, keményítőt és kakaóport. Végül belekeverjük a vajat is. Sütőpapírral bélelt kerek, 26 cm-es tortaformába töltjük. 170 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, 3 lapra vágjuk.


A meggybefőttet leszűrjük, levét felfogjuk. Néhány szem meggyet félreteszünk a díszítéshez. A keményítőt 4 dl meggylével kikeverjük. Cukorral és fahéjjal ízesítjük, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a meggyszemeket.


A zselatint 2 evőkanál vízzel összekeverjük és meglangyosítjuk. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük. A feloldott zselatinhoz keverünk két kanál tejszínhabot, majd az egészet a tejszínhabba forgatjuk. A tejszínt habzsákba töltjük.
Az egyik tortalapot visszatesszük a tortaformába. Meglocsoljuk egy kis meggylével. A tejszínből 4 koncentrikus kört nyomunk a tortalapra. A körök közeit a kihűlt meggyszósszal kitöltjük. Ráhelyezzük a következő lapot, és ugyan így töltjük. Végül beborítjuk a harmadik lappal. Lefóliázzuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.


Másnap a tortakarimát eltávolítjuk. A tejszínt a cukorral habbá verjük, végül hozzáadjuk a zselatin fixet is. A tejszínhab felét csillagcsőrös habzsákba töltjük. A többi tejszínnel bevonjuk a tortát. Tetejét csokoládéforgáccsal megszórjuk. A torta szélére tejszínhabrózsákat nyomunk, egy-egy szem meggyel díszítjük.