A recept megjelent a Kifőztük októberi számában.
Áfonyás
kuglóf
Hozzávalók
1530 ml-es szilikonformához
30 dkg gluténmentes kenyérlisztkeverék (Nutri Free mix per Pane)
5 dkg
porcukor
5 dkg
olvasztott vaj
1
tojássárgája
1 dl langyos
tej
1,5 dkg
friss élesztő
1,2 dl
langyos víz
1 teáskanál
útifűmaghéj-őrlemény
továbbá:
2 dkg aszalt
vörös áfonya
2 cl rum
kevés tej
2 kávéskanál
kékáfonya-por
a formához:
olaj
5 dkg
gluténmentes fehér csokoládé
kevés olaj
vegyesgyümölcs-zselé
Az útifűmaghéj-őrleményt a vízben elkeverjük, félretesszük annyi időre, amíg zselés állagúvá nem válik. A langyos tejben feloldunk 1 teáskanál porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.
Mindkét tésztát finoman átgyúrjuk, majd kb. 20×30 cm-es téglalapokká nyújtjuk. A világos lapon elosztjuk az előzetesen rumba áztatott, majd lecsepegtetett aszalt vörös áfonyát. Betakarjuk a másik lappal, és a hosszanti oldalától kezdve az egészet feltekerjük. Az olajjal vékonyan kikent szilikonformába helyezzük, szobahőmérsékleten 45 percig kelesztjük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt pirosra sütjük. A sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.
A fehér csokoládét kevés olajjal felolvasztjuk, a sütemény tetejére csorgatjuk, végül apróra kockázott vegyesgyümölcs-zselét szórunk rá.
A máz dermedését követően tálaljuk.