A recept megjelent a
Kifőztük áprilisi számában.
Hozzávalók 8 db-hoz
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
3 evőkanál porcukor
1 kávéskanál vaníliakivonat
10 g zselatinpor
4 evőkanál víz
a piskótához:
1 tojás
1 evőkanál cukor
1 evőkanál rizsliszt
1 teáskanál kukoricakeményítő
1 dkg olvasztott vaj
a szedervelőhöz:
20 dkg fagyasztott szeder
3 evőkanál cukor
2 kávéskanál pektin
a tükörglazúrhoz:
3 zselatinlap (10 g)
8 dkg cukor
8 dkg glükózszirup
60 ml víz
5,5 dkg sűrített tej
8 dkg fehércsokokádé-pasztilla
kevés rózsaszín ételfesték (elhagyható)
a díszítéshez:
liofilizált gyümölcs
csokoládészív
szórócukor
A szedret a cukorral addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Langyosra
hűtve botmixerrel pürésítjük, és szitán áttörjük. Botmixerrel a pépbe dolgozzuk
a pektint, majd a tűzre visszatéve forrásig melegítjük. Szilikon popcake
formába adagoljuk, és legalább 1 órára fagyasztóba tesszük.
A piskótához a tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, belekeverjük a
tojássárgáját, majd beleforgatjuk a rizslisztet és a keményítőt. Végül óvatosan
hozzávegyítjük az olvasztott vajat. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre kb. 15 x 25
cm-es téglalap alakban elsimítjuk a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben 10
perc alatt megsütjük.
A krémhez a zselatint a vízzel elkeverjük, majd kevergetve felforrósítjuk.
A mascarponét a cukorral és a vaníliakivonattal kihabosítjuk. A tejszínt kemény
habbá verjük, majd a mascarponés krémbe forgatjuk. Keveset a langyos
zselatinhoz adunk, összekeverjük, majd az egész krémhez forgatjuk. Habzsákba
szedjük, majd a formaleválasztó spray-vel vékonyan befújt félgömb, illetve
piramis alakú formákat félig megtöltjük. A közepükbe nyomunk 1-1 szedergömböt,
majd befedjük a maradék krémmel.
A piskótából a forma nagyságának megfelelő négyzet- vagy körlapot
szaggatunk, és a krém tetejére helyezzük úgy, hogy a piskóta és a krém pontosan
a forma magasságáig érjen. 1 éjszakára fagyasztóba tesszük.
A tükörglazúrhoz a zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk. A cukrot és a
glükózszirupot a vízzel felforraljuk, oldódásig keverjük benne a kicsavart
zselatinlapot. Hozzáadjuk a fehércsokoládét, a sűrített tejet, és botmixerrel
simára turmixoljuk. A glazúr egy részét ételfestékkel színezhetjük. Ezután kb.
30 fokosra hűtjük.
A desszerteket a szilikonformákból rácsra fordítjuk. Egyenletesen a
tetejükre csorgatjuk a mázat, hogy mindenütt fedje azokat. Ha lecsöpögött,
mindet tányérra emeljük. Ízlés szerint csokoládépasztillával, liofilizált
gyümölccsel, cukorgyönggyel díszíthetjük. Tálalásig hűtőbe tesszük.
A sütőformákat a Cookori konyhafelszerelési webárház biztosította.