Katucikonyha gyönyörű tortája adta az ötletet.
Hozzávalók:
6 tojás
6 evőkanál cukor
4 evőkanál rizsliszt
2 evőkanál keményítő
2 evőkanál kakaópor
A krémhez:
50 dkg túró
50 dkg mascarpone
2 dl tejszín
20 dkg porcukor
1 kávéskanál vanília kivonat
1 csomag zselatin fix
A csokimázhoz:
10 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
A tetejére:
néhány túró rudi
A piskótát két részletben készítjük el. 3 tojás fehérjét kemény habbá verünk 3 evőkanál cukorral. Beleforgatjuk a tojások sárgáját. Majd belekeverünk 2 evőkanál rizslisztet, 1 evőkanál keményítőt és 1 evőkanál kakaóport. Sütőpapírral bélet 18 cm-es kerek tortafromában, 170 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Ugyan így készítjük a másik lapot is.
Ha a piskóta kihűlt, mindkét lapot ketté vágjuk, így 4 tortalapot kapunk.
A krémhez a mascarponet a cukorral kihabosítjuk. Belekeverjük az áttört túrót, és a vanília kivonattal ízesítjük. Jól elkeverjük benne a zselatin fixet is. Végül beleforgatjuk a keményre vert tejszínhabot. A lapokat a krémmel a megtisztított tortaformában betöltjük. Egy kevés krémet félreteszünk a bevonáshoz. Néhány órára hűtőbe tesszük.
A tortát kívülről is bevonjuk a maradék krémmel.
A csokimázhoz a csokoládét a vajjal felolvasztjuk. A torta tetejére öntjük, az oldalán hagyjuk lecsorogni.
A torta tetejét néhány túró rudival díszítjük.
2016. április 30., szombat
2016. április 25., hétfő
Kemencés kenyér
A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában.
Hozzávalók
25 dkg
Naturbit kemencés gluténmentes lisztkeverék
1
teáskanál Naturbit psyllium rostőrlemény (útifűmaghéj)
2
evőkanál Naturbit puffasztott amaránt
2,5 dl
langyos víz
1
evőkanál olaj
1
kávéskanál só
1 csipet
cukor
továbbá:
1 dkg
friss élesztő
a
formázáshoz:
rizsliszt
Az
útifűmaghéjat a vízben elkeverjük, és néhány percig állni hagyjuk. A
hozzávalókat keverőtálba mérjük, a tetejére morzsoljuk az élesztőt. A
zselés állagúvá vált útifűmaghéjat is hozzáadva összekeverjük, majd jól
kidolgozzuk. A tésztát rizsliszttel szórt munkafelületen gömbölyű cipóvá
formázzuk, és fejjel lefelé kelesztőkosárba tesszük. Letakarva 1 órát
kelesztjük. A sütőt a vaslábossal együtt 220 fokra előmelegítjük. A megkelt
kenyeret óvatosan sütőpapírra fordítjuk, a tetejét éles pengével bevágjuk. A
sütőpapírral együtt a forró vaslábasba emeljük. Fedő alatt 10 percig, majd a
hőfokot 200 fokra mérsékelve további 20 percig sütjük. Rácsra téve kihűtjük.
Felhasznált alapanyagok: http://www.kenyersutes.hu/
Címkék:
kenyér,
Naturbit,
pékség,
puffasztott amarant
2016. április 24., vasárnap
Gluténmentes kovászos barna kenyér
Már megint muszáj volt egy kovászos kenyeret sütni...
Hozzávalók:
10 dkg gluténmentes kovász
1 evőkanál Nutri free mix per pane
1 evőkanál rizsliszt
kb. 25 ml víz
Továbbá:
13 dkg Nutri free mix per Pane
7 dkg Schar Brot mix Dunkel
5 dkg Schar mix It
1 evőkanál burgonyapehely
1 evőkanál olaj
2 kávéskanál só
2,5 dl víz
A formázáshoz:
rizsliszt
Reggel a kovászt megetetjük: a rizsliszttel, a lisztkeverékkel és a vízzel összekeverjük. A tálat folpack-kal letakarva szobahőmérsékleten hagyjuk.
Este hozzáadjuk a 25 dkg gluténmentes lisztkeveréket, a burgonyapelyhet, az olajat, a sót és 2,5 dl vizet. Összekeverjük és jól kidolgozzuk. Rizsliszttel szórt munkalapon finoman átgyúrjuk, gömbölyűre formázzuk. Fejjel lefelé rizsliszttel megszórt kelesztőkosárba tesszük. Konyharuhával letakarva egész éjszaka kelni hagyjuk.
Másnap reggel a sütőt a vaslábassal együtt 230 fokra előmelegítjük. A kenyeret sütőpapírra fordítjuk. Tetejét éles pengével bevágjuk.
A kenyeret a sütőpapírral együtt a forró vaslábasba emeljük. Fedő alatt 40 percig sütjük.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Fotóháttér: http://www.fotohatterek.hu/
2016. április 23., szombat
Szezámmagos bagett
A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában.
Hozzávalók
25 dkg
Mimen barna kenyér lisztkeverék
2 dl
langyos víz
1 dkg
friss élesztő
1
kávéskanál só
1 csipet
cukor
a
formázáshoz:
kevés
olaj
1
evőkanál szezámmag
A
hozzávalókat összekeverjük, jól kidolgozzuk, a tésztát 6 részre osztjuk. Olajos
kézzel bagetteket formázunk belőle. Szezámmagban meghempergetjük, és bagettsütő
rácsra helyezzük. 45 percig kelesztjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben 20
perc alatt megsütjük.
Felhasznált alapanyagok: www.kenyersutes.hu
2016. április 22., péntek
Egy tésztából két fogás
Kipróbáltam a NATURBIT burgonyás tészta liszkeveréket. Könnyen készíthető belőle gombóc, nudli vagy gnocchi; semmi mást nem kell hozzá adni, csak vizet.
Mákos nudli és spenótos gnocchi készült belőle.
A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában.
Hozzávalók
a tésztához:
50 dkg NATURBIT burgonyás tészta lisztkeverék
5 dl víz
a formázáshoz:
rizsliszt
a mákos nudlihoz:
3 dkg vaj
5 dkg darált mák
5 dkg porcukor
a spenótos gnocchihoz:
25 dkg mascarpone
10 dkg spenót
1 gerezd fokhagyma
só
a tálaláshoz:
reszelt sajt
A lisztkeveréket a vízzel sima tésztává gyúrjuk.
1 cm vastag lappá nyújtjuk.
1x2 cm-es darabokra vágjuk, a feléből nudlit, másik feléből gnocchit készítünk.
A mákos nudlihoz két kezünk között megsodorva a tésztadarabokból hosszúkás nudlikat formázunk.
Sós vízben megfőzzük, majd az olvasztott vajjal összeforgatjuk. A tetejét a porcukorral összekevert mákkal megszórjuk.
A spenótos gnocchihoz a tésztadarabokat két kezünk között megsodorva oválisra formázzuk. Villával megsodorjuk.
Sós vízben kifőzzük. A mascarponét felforrósítjuk, belekeverjük a zsenge spenótleveleket. Rövid ideig főzzük, közben az áttört fokhagymával és sóval ízesítjük.
A Naturbit burgonyás tészta lisztkeverék itt kapható.
Mákos nudli és spenótos gnocchi készült belőle.
A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számában.
Hozzávalók
a tésztához:
50 dkg NATURBIT burgonyás tészta lisztkeverék
5 dl víz
a formázáshoz:
rizsliszt
a mákos nudlihoz:
3 dkg vaj
5 dkg darált mák
5 dkg porcukor
a spenótos gnocchihoz:
25 dkg mascarpone
10 dkg spenót
1 gerezd fokhagyma
só
a tálaláshoz:
reszelt sajt
A lisztkeveréket a vízzel sima tésztává gyúrjuk.
1 cm vastag lappá nyújtjuk.
1x2 cm-es darabokra vágjuk, a feléből nudlit, másik feléből gnocchit készítünk.
A mákos nudlihoz két kezünk között megsodorva a tésztadarabokból hosszúkás nudlikat formázunk.
Sós vízben megfőzzük, majd az olvasztott vajjal összeforgatjuk. A tetejét a porcukorral összekevert mákkal megszórjuk.
A spenótos gnocchihoz a tésztadarabokat két kezünk között megsodorva oválisra formázzuk. Villával megsodorjuk.
Sós vízben kifőzzük. A mascarponét felforrósítjuk, belekeverjük a zsenge spenótleveleket. Rövid ideig főzzük, közben az áttört fokhagymával és sóval ízesítjük.
A Naturbit burgonyás tészta lisztkeverék itt kapható.
2016. április 20., szerda
Gluténmentes kovászos szendvicskenyér chia maggal
Hozzávalók:
10 dkg gluténmentes kovász (Nutri+rizsliszt)
1 evőkanál Nutri Free mix per Pane
1 evőkanál rizsliszt
A kovászt előző este megetetjük egy evőkanál Nutrival, egy evőkanál rizsliszttel és kb. 25 ml vízzel. Összekeverjük, és lefedve egy éjszakát szobahőmérsékleten állni hagyjuk.
További hozzávalók:
1 evőkanál chia mag
2,5 dl víz
A chia magot a vízben elkeverjük, és egy órát állni hagyjuk. Közben időnként megkeverjük.
A kenyérhez szükség van még:
20 dkg Nutri Free mix per pane
5 dkg Schar mix It
2 kávéskanál só
A lisztkeverékeket, a sót és a beáztatott chia magot a kovászhoz adjuk. Összekeverjük és jól kidolgozzuk.
Sütőpapírral bélelt kenyérformába simítjuk. Folpack-kal letakarva duplájára kelesztjük (türelmes voltam - nekem most 8 óra kellett, hogy megkeljen)
Tetejét olajjal vékonyan lekenjük. Hideg sütőben kezdjük sütni. Kis fémedényben vizet teszünk a sütő aljába. 200 fokra állítva 35 percig sütjük. Majd a formából kivéve, a sütőpapírt eltávolítva még 10 percig sütjük a rácson.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A hátteret a http://www.fotohatterek.hu/ biztosította.
Címkék:
chia mag,
gluténmentes kovász,
kenyérfélék,
kovászos,
pékség
2016. április 16., szombat
Gyros pitában
Betti gluténmentes konyhája receptje alapján készült, Alfa-Mixből.
A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számába.
A recept megjelent a Kifőztük áprilisi számába.
Hozzávalók
6 db-hoz
25 dkg
Glutenix Alfa-Mix glutén- és búzamentes lisztkeverék
2 dl
langyos víz
1 dkg
friss élesztő
1
kávéskanál só
1
kávéskanál cukor
2
evőkanál olaj
a
gyroshoz:
50 dkg
csirkemellfilé
1 gerezd
áttört fokhagyma
1
kávéskanál őrölt pirospaprika
só
őrölt
bors
2
evőkanál olaj
a
mártáshoz:
20 dkg
görög joghurt
1 gerezd
áttört fokhagyma
2 szál
újhagyma
só
a
töltelékhez:
kígyóuborka
paradicsom
saláta
újhagyma
apróra vágva
A pita
hozzávalóit összedolgozzuk, lisztezett felületen finoman átgyúrjuk. A tésztát 6
részre osztjuk, mindegyiket kb. 12 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Sütőpapírral
bélelt sütőlemezre helyezzük, és letakarva 1 órát pihentetjük. 240 fokra
előmelegített sütőben 8 percig sütjük, amíg a tészta szépen felpúposodik.
Ezután a pitákat megfordítjuk, és még 8 percig sütjük.
A
csirkemellet csíkokra vágjuk, összekeverjük a fűszerekkel, az olajjal, és forró
serpenyőben pirosra sütjük. A mártás hozzávalóit simára vegyítjük.
A pita
széléből vékony csíkot levágunk. Az üregbe töltjük a csirkehúst és a
zöldségeket. A mártással meglocsolva tálaljuk.
Felhasznált alapanyagok:
2016. április 10., vasárnap
Gluténmentes kovászos kenyér
Első gluténmentes kovászos kenyerem.
Édesanyám készítette nekem a kovászt rizslisztből és Nutri free mix per Pane Fibra gluténmentes kenyérlisztből. 5 napig etette, mire már szépen dolgozott a kovász.
Este kivettem a kovászból 12 dkg-ot, tálba tettem, és összekevertem 1 evőkanál rizsliszttel, 1 evőkanál Nutri Free mix per Pane kenyérliszttel és 25 ml vízzel. Fóliával letakartam, és éjszakára a konyhapulton hagytam.
További hozzávalók:
25 dkg Nutri free mix per pane
1 teáskanál Naturbit psyllium rost őrlemény
2,5 dl víz
1 kávéskanál só
1 evőkanál olaj
A formázáshoz:
rizsliszt
A psylliumot a vízben elkeverjük. A lisztkeveréket, az olajat, a sót és a zselés állagúvá vált psylliumot a kovászhoz adjuk. Összekeverjük és jól kidolgozzuk. Rizsliszttel szórt munkalapon finoman átgyúrjuk, és gömbölyűre formázzuk. Fejjel lefelé rizsliszttel meghintett kelesztőtálba tesszük. Konyharuhával letakarva 2 órát kelesztjük. (Szerk.: a kovász erősségétől és a hőmérséklettől függően a kelesztés eltarthat akár 3-6 óráig is! Akár egy egész éjszakát is keleszthetjük)
A sütőt a vaslábassal együtt 220 fokra előmelegítjük. A tésztát óvatosan sütőpapírra fordítjuk, és a forró vaslábosba tesszük. 40 percig sütjük.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Címkék:
cipó,
gluténmentes kovász,
kenyér,
kovászos,
NUTRI Free Mix per Pane,
rizsliszt
2016. április 2., szombat
Túrós erdei-gyümölcsös torta Zila formában
Az ötletet Tücsökbogárnál láttam. Túróval, erdei gyümölccsel készítettem.
Kicsit nehezen viselte a szállítást, de gyorsan elfogyott. :)
Hozzávalók a piskótához: (12 szeletes Zila formához)
2 tojás
2,5 dkg puha vaj
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál darált mák
1 evőkanál rizsliszt
1 evőkanál keményítő
1 csipet sütőpor
A krémhez:
25 dkg túró
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
1 csomag (20 gr) zselatin
15 dkg porcukor
reszelt citromhéj
1 kávéskanál vanília kivonat
Az öntethez:
40 dkg vegyes erdei gyümölcs
10 dkg cukor
1 csipet fahéj
fél citrom leve
2 teáskanál keményítő
A tojások fehérjét habbá verjük. A tojások sárgáját a puha vajjal és a porcukorral jól kikeverjük. Belekeverjük a darált mákot, a rizslisztet, a keményítőt és a sütőport. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. Sütőlemezre sütőpapírt terítünk. Rátesszük a fémkarikát, és egyenletesen elsimítjuk benne a piskótamasszát. 170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
A mascarponet a cukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk az áttört túrót. A vaníliakivonattal és a citromlével ízesítjük. Beleforgatjuk a habbá vert tejszínt is. A zselatint 6 evőkanál vízben elkeverjük, majd felmelegítjük, langyosra hűtve, gyorsan beledolgozzuk a krémbe. A Zila formát vékonyan befújjuk olajjal. Egyenletesen belesimítjuk a krémet. A tetejére helyezzük a kihűlt piskótát. Éjaszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a tortát megfordítjuk, a szilikonformát eltávolítjuk.
Az erdei gyümölcsöket a cukorral, fahéjjal és citromlével felforrósítjuk. A keményítőt kb. fél dl vízzek kikeverjük, és besűrítjük vele a gyümölcsöket. Kihűtjük, és a torta üregeibe töltjük.
Húsleves pulykanyakból daragaluskával
A recept megjelent a Kifőztük márciusi számában.
Hozzávalók
3
pulykanyak
6
sárgarépa
3
fehérrépa
1 csokor
petrezselyemzöld
1-2
zellerlevél
1 kisebb
karalábé
1 kisebb
zellergumó
1
vöröshagyma
10 szem
fekete bors
só
1
paradicsom
1 paprika
a
daragaluskához:
1 tojás
kb. 6 dkg
Naturbit rizsdara
1 csipet
só
A
pulykanyakat bő vízben feltesszük főni. Ha felforrt, a habját leszedjük.
Hozzáadjuk a hasábokra vágott répaféléket. A megtisztított karalábét, zellert,
hagymát egyben, a paprikát és paradicsomot félbevágva ízesítésként szintén
belefőzzük. Sózzuk, beletesszük a petrezselymet, a zellerlevelet és a borsot.
Gyöngyözve kb. 2,5 óráig főzzük a levest, amíg a hús meg nem puhul.
Közben a
daragaluskához villával felverjük a tojást meg a sót. Belekeverjük a rizsdarát,
és 1/2 óráig állni hagyjuk. Forró, sós vízbe 2 evőkanál segítségével galuskákat
szaggatunk. 2-3 percig főzzük, majd az edényt levesszük a tűzről, és még kb. 5
percig benne hagyjuk a levesbetétet.
A leszűrt
levest a galuskával, a zöldségekkel és a pulykanyakkal tálaljuk.
Rizsdara: a Hunorganic-tól
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)